Google in aanval tegen WhatsApp met 'Allo' en 'Duo'

Allo en Duo.jpg

Na het ietwat merkwaardig aandoende 'Spaces' en een min of meer mislukt Hangouts laat Google nu merken dat het serieus op ramkoers ligt met WhatsApp met de twee nieuwe apps 'Allo' en 'Duo'; Allo voor het communiceren via chat en audio, en Duo voor het videobellen. In tegenstelling tot Hangouts is er voor Allo geen Google-account nodig, maar -net als WhatsApp- alleen maar een telefoonnummer (inloggen in Google is optioneel wel mogelijk). Allo bevat echter intelligentie, en wordt slimmer naarmate je het langer gebruikt. Bijvoorbeeld 'Smart Reply' geeft zelf suggesties voor antwoorden in een conversatie; als iemand vraagt 'Dinner Later?' verschijnen antwoorden waar je uit kunt kiezen als 'I'm in', of 'I'm busy'. Deze antwoorden passen zich op den duur aan de gebruiker aan. Smart Reply kan ook reageren op foto's, dus als iemand een foto van een hond stuurt wordt deze herkend, en kan Smart Reply als suggestie geven 'cute dog!'. Wordt er gesproken over Italiaans eten, doet het suggesties voor restaurants in de buurt met openingstijden en lokatiegegevens. Reserveren via de app is eventueel ook mogelijk. Dit loopt allemaal via Google Assistant, die in de app ook rechtstreeks is aan te roepen door '@google' in het chatvenster in te tikken. Allo bevat nog een reeks aan extra functies, zo kun je a la Snapchat over een foto heen tekenen, en kun je snel tekst kleiner of groter maken (Whisper en Shout).
Duo is speciaal voor videobellen, moet het goed doen ook bij trage verbindingen, maakt gebruik van een end-to-end versleutelde verbinding, is ook gekoppeld aan het telefoonnummer en werkt over Android en iOS. Een aardige functie van Duo is 'Knock Knock', dat laat zien wie er belt, nog voordat je hebt opgenomen. Allo en Duo komen later deze zomer beschikbaar voor Android en iOS. Volgens een artikel in Business Insider blijft Hangouts wel voortleven, voornamelijk in zakelijke omgevingen.
Oohh.. zo vreemd als dat Spaces was, zo cool zien deze twee er uit. Voor het videobellen zijn in mijn omgeving twee kampen ontstaan; Skype, en de Apple-only oplossingen als Facetime. Met name voor mensen met een iPhone vormt Skype om de een of andere reden een te grote drempel. Mogelijk dat dat drempeltje wegvalt met Duo, waarvoor immers ook alleen een telefoonnummer voldoende is. En dan dat Knock Knock - mooi! Ja, ik vind dit er doordacht uit zien en ook de uitvoering ziet er goed uit. Alle redenen om mee te doen met Allo / Duo, als ze verschijnen! Overigens kun je je afvragen of dit op tijd komt, want volgens de geruchtenmachine werkt ook WhatsApp al langer aan videobellen. -RO