NGN Nieuwsbrief v.15.11

Nieuws uit de NGN - Wisten jullie eigenlijk al dat de NGN samen met de NLUUG op 11 april de Operating System dag organiseert? NLUUG gaat hierbij de Linux/Unix tracks voor haar rekening nemen, en NGN de presentaties over Windows 8, in maar liefst twee parallelle tracks. Het programma is nog niet helemaal rond, maar daar zitten nu al dijken van presentaties bij, van keien van sprekers. Tipje van de sluier; Alex de Jong en Roel van Bueren, Ruben Spruijt, en Raymond Comvalius. Binnenkort meer in dit theater, eh.. op de NGN-website. Iets om vast in de agenda te zetten?

  Van de redactietafel
* Nieuws uit de NGN - Wisten jullie eigenlijk al dat de NGN samen met de NLUUG op 11 april de Operating System dag organiseert? NLUUG gaat hierbij de Linux/Unix tracks voor haar rekening nemen, en NGN de presentaties over Windows 8, in maar liefst twee parallelle tracks. Het programma is nog niet helemaal rond, maar daar zitten nu al dijken van presentaties bij, van keien van sprekers. Tipje van de sluier; Alex de Jong en Roel van Bueren, Ruben Spruijt, en Raymond Comvalius. Binnenkort meer in dit theater, eh.. op de NGN-website. Iets om vast in de agenda te zetten?
* Prettig weekend.
- Ron Onrust, samensteller LanVision Nieuwsbrief 
  Nieuws
Cisco: 'gooi Skype open'
Nadat de overname maanden geleden al is doorgevoerd, klaagt Cisco alsnog bij de Europese Commissie over de overname van Skype door Microsoft. Cisco is niet tegen de overname, maar dient het verzoek in om er alsnog voorwaarden aan te stellen. Concreet wil Cisco dat de Europese Commissie afdwingt dat Skype de producten laat samenwerken met producten van andere fabrikanten. Cisco wil dat mensen, ongacht welk systeem ze gebruiken, met elkaar kunnen videobellen. Of zoals Cisco's Marthin de Beer het in een blog zegt: "Imagine how difficult it would be if you were limited to calling people who only use the same carrier or if your phone could only call certain brands and not others." Microsoft wijst er op dat 'Europa' goed naar de overname heeft gekeken, waarbij Cisco mee heeft gedaan in dat proces, en dat goedkeuring zonder voorwaarden  is verleend.
Hieruit blijkt dat videobellen langzaam naar de infrastructuur verdwijnt, en dat Skype ontpopt als een defacto standaard. Interessante ontwikkeling. Hoewel ik denk dat Cisco via de juridische weg weinig kans maakt (zo'n proces binnen de EU kan jaren duren) is het niet uit de sluiten dat Microsoft besluit om meer open te worden en concurrenten toegang tot de techniek van Skype te geven. Terwijl ik het opschrijf denk ik dat dat wel wat optimistisch is :-), in ieder geval op korte termijn. Met andere woorden, ik verwacht dat er voorlopig niets gebeurt. Systemen voor videobellen blijven voorlopig gesloten. -RO

'Mac' verdwijnt uit software
Nieuws waar we kort over kunnen zijn, maar wel met enige impact; Apple laat voortaan het 'Mac' weg als het om software gaat; wat vroeger Mac OS X heette, gaat met de komst van de nieuwe versie 'OS X Mountain Lion' heten. Het ziet er naar uit dat Apple zo het verschil tussen hardware en software wil benadrukken; Mac voor hardware en OS X voor software.
  Net Kort

'Zware' thin clients van HP
HP kondigt twee thin clients aan met opmerkelijk krachtige eigenschappen. Zo beschikken ze over een dual-core CPU en geavanceerde grafische mogelijkheden. De thin clients zijn in staat om meerdere remote verbindingen te onderhouden en er kunnen meerdere beeldschermen op aangesloten worden. Ook zijn ze uitgerust met extra beheer- en beveiligingstechnieken. De prijs van de HP t510 Thin Client begint bij 259 dollar en die van de HP t610 Flexible Series Thin Client bij 399 dollar. Ze moeten in april leverbaar worden.
Schakelen tussen 3G en Wi-Fi
Alcatel-Lucent heeft een nieuwe techniek ontwikkeld die is gebaseerd op de 'Hotspot 2.0'-specificaties van de Wi-Fi Alliance. Met dit 'lightRadio Wi-Fi' van Alcatel-Lucent wordt het mogelijk om mobiele apparaten naadloos te laten overschakelen tussen een traditioneel mobiel netwerk en een Wi-Fi-netwerk, waarbij er voor de authenticatie gebruik wordt gemaakt van de SIM-kaart. Om het groeiend mobiel verkeer aan te kunnen, grijpen steeds meer mobiele netwerken naar Wi-Fi, en volgens Alcatel-Lucent is nu het moment gekomen dat mobiele netwerken Wi-Fi wel moeten gaan gebruiken. Tijdens Mobile World Congress zal het bedrijf de techniek demonstreren met een videostream, waarbij er geschakeld zal worden tussen de netwerken.

Printserver voor iOS-apparaten
De Lantronix xPrintServer maakt het eenvoudiger mogelijk om met op iOS gebaseerde apparaten (iPhone, iPad) te printen. De xPrintServer herkent alle mogelijke printers in het bestaande netwerk en geeft toegang aan mobiele apparaten die zijn uitgerust met iOS 4.2 en Wi-Fi. De aansturing van de printer verloopt via het iOS operating systeem printmenu. Het installeren van drivers is niet noodzakelijk. De Lantronix xPrintServer is net zo groot als een iPhone en is compatible met de meest gangbare merken printers. De xPrintServer is vanaf nu leverbaar.

MySQL Cluster voor grote websites
MySQL Cluster heeft van Oracle een zodanige upgrade gekregen, dat de software interessanter moet zijn voor grote websites. De 'Memcached API' van MySQL Cluster 7.2 maakt het voor applicaties mogelijk om rechtstreeks de data te benaderen, in plaats van altijd via de SQL engine, en daarnaast worden bepaalde complexe queries die data van meerdere tabellen moeten samenvoegen, sneller uitgevoerd. Door deze eigenschappen bevat MySQL Cluster het beste van SQL en NoSQL databases. MySQL Cluster is de versie van de open-source MySQL database die kan draaien over meerdere servers heen, waarbij het cluster verder kan draaien wanneer er een node uitvalt. MySQL Cluster is gratis te downloaden. De ondersteunde versie van Oracle is MySQL Cluster Carrier Grade Edition Subscription, en daarvan begint de prijs bij 10.000 dollar.

Deltacloud top-level project Apache
Gisteren accepteerde de Apache Software Foundation officieel 'Deltacloud' als een belangrijk ('top-level') project. Deltacloud is oorspronkelijk ontwikkeld door Red Hat in 2009, en biedt een set van API's die kunnen worden gebruikt voor het uitwisselen van gegevens met meerdere cloud-aanbieders. Red Hat gaf Deltacloud in 2010 aan Apache, en Apache accepteerde het met een 'incubator' status, maar heeft die status dus nu verhoogd naar 'top-level'. Volgens Red Hat is de stap van Apache een 'belangrijke mijlpaal' voor Deltacloud; pas nu wordt duidelijk dat er een onafhankelijke gemeenschap achter Deltacloud staat.

iPads opbergen en opladen
Grootgebruikers van iPads hebben wellicht baat bij een apparaat waarin ze 'en masse' kunnen worden opgeborgen, terwijl ze tegelijk worden opgeladen en gesynchroniseerd. Daarvoor heeft Dukane de 'MCCD1' en de 'MCC1', beide brandveilige kasten voor grootopslag van iPads. De MCCD1 heeft plek voor 32 iOS tablets, en kan ze laden en synchroniseren. In de MCC1 hebben er maar 30 plaats, en deze kan alleen laden, niet synchroniseren. Daar staat dan ook een prijsverschil tegenover; de MCCD1 is leverbaar voor 2.250 dollar en de MCC1 voor 1.260.Sony Ericsson wordt Sony Mobile
De scheiding van Sony en Ericsson uit het samenwerkingsverband met beider namen is deze week geëffectueerd. Sony heeft het 50-procents aandeel van Ericsson van Sony Ericsson voor een bedrag van iets meer dan een miljard euro overgenomen, en gaat het bedrijf hernoemen naar 'Sony Mobile Communications'.
  Spannende links
Hands on with Apple's new Mac OS X: Mountain Lion
Er komt weer een nieuwe versie van Mac OS X; 'Mountain Lion'. Jason Snell van MacWorld kon al een tijdje met een 'early development version' van Mountain Lion spelen en bericht er over. (InfoWorld)
Een soortgelijke review (maar dan in ieder geval met meer beeldmateriaal) vind je bij Engadget. (Engadget)

Gartner Says Worldwide Smartphone Sales Soared in Fourth Quarter of 2011 With 47 Percent Growth
Weer meer cijfers over de verkopen van mobiele telefoons en de respectievelijke marktaandelen van de fabrikanten ervan, en de besturingssystemen, dit keer van Gartner. Samenvatting: het gaat heel goed met Apple, Android en Samsung, wat minder met Nokia en RIM, en de rest brokkelt niet veel melk in de pap. Voor alle details, klik hier voor het persbericht van Gartner. (Gartner)

What's the big deal about Hadoop?
Wat is de status eigenlijk van Hadoop? Dit artikel geeft wat meer achtergrondinformatie over deze opkomende techniek voor grote omgevingen. (InfoWorld)
  Software updates
Patch voor lekken in Flash Player
Afgelopen woensdag kwam Adobe met een patch voor zeven lekken in de Flash Player, waarvan er één al actief werd misbruikt; een cross-site scripting (XSS) lek in de Flash Player plug-in van de Internet Explorer. Alle zeven lekken worden als 'critical' gekenmerkt en kunnen volgens Adobe worden misbruikt om een pc te doen crashen of een hacker een pc compleet te laten overnemen. Alle gangbare versies van de Flash Player (10 en 11 voor Windows, Mac OS X, Linux en Solaris en die voor Android) kregen een update. Op woensdag bracht Google ook een update uit voor Chrome, onder meer om het lek in de Flash Player te dichten. De Chrome-update bevat ook nog patches voor lekken in Chrome zelf.

LibreOffice 3.5
De Document Foundation heeft een belangrijke nieuwe versie van LibreOffice uitgebracht, de open source concurrent van MS Office. Er zitten veel nieuwe functies in versie 3.5, zoals een grammatica-controle en een 'real-time' woordenteller voor de tekstverwerker Writer, maar ook presentatiepakket Impress en spreadsheet Calc kregen nieuwe mogelijkheden. Zo ondersteunt Calc nu 10.000 sheets per workbook. Versie 3.5 van LibreOffice heeft nu ook een online update-checker, zodat het eenvoudiger is om LibreOffice up-to-date te houden.

Update Google+ voor iOS
Deze week kwam er een update voor de Google+ app voor iOS. Behalve de nodige 'bug fixes and performance improvements' bevat deze versie van Google+ ook een nieuwe functie; de mogelijkheid om video's en foto's automatisch te laten uploaden in Google's cloud, net zoals Photo Stream dat voor iOS-apparaten nu al doet naar iCloud.

Microsoft-updates
Deze maand zien we bij de maand-patches negen bulletins van Microsoft voor in totaal 21 lekken, waarvan vier 'critical' en de rest 'important'. Microsoft geeft aan twee van de vier 'critical' bulletins de hoogste prioriteit. Het gaat dan om MS12-010 voor de Internet Explorer (een hacker kan een systeem compleet overnemen via speciaal geconstrueerde html-code) en MS12-013 voor C Runtime Library (die kan worden misbruikt via een speciaal geconstrueerd media-bestand). Hier meer informatie over de bulletins. Er ging overigens wel het een en ander mis met de updates, met name met die voor Silverlight en voor Forefront en Security Essentials, het hoe en wat is hier te lezen (InfoWorld), Microsoft is dat aan het herstellen, of heeft dat inmiddels gedaan.
  Off-net
Universal Gripper: Shooting Hoops & Throwing Darts
Basketballen, sorteren, knikkeren en darten. Dat kan deze robotarm allemaal, en bovendien met een pijnlijke nauwkeurigheid. Het gaat de makers vooral om de 'gripper' te demonstreren, een met koffiebonen gevulde ballon, die veel kan oppakken en weggooien. (YouTube)

Scalado Remove clears up your photos, we go hands-on
Je moet met nogal wat dingen rekening houden bij het maken van een foto, en dan vooral bewegende dingen, zoals voetgangers en auto's. Daarom is er een app in ontwikkeling die 'Remove' heet, en die al het bewegende van een foto kan weghalen. Daarvoor maakt de app eerst meerdere foto's van hetzelfde onderwerp, analyseert de verschillen en vraagt wat er eventueel weg kan. Engadget keek naar een 'early build' van de app voor Android. (Engadget)