NGN Nieuwsbrief v.15.10

Eind maart is de tweede iPaddag, en daarvan is nu een deel van programma online gekomen. We zien een paar veelbelovende presentaties, zoals 'Desktop virtualisatie en de iPad' (door Ruben Spruijt), of wat te denken van 'Hoe maak ik een App' (door Adri Mathlener).

  Van de redactietafel
* Nieuws uit de NGN - Eind maart is de tweede iPaddag, en daarvan is nu een deel van programma online gekomen. We zien een paar veelbelovende presentaties, zoals 'Desktop virtualisatie en de iPad' (door Ruben Spruijt), of wat te denken van 'Hoe maak ik een App' (door Adri Mathlener). Voor meer pareltjes (of voor aanmelden natuurlijk), kijk hier op de website.
* Deze week in IT (Podcast) - Gisteren hebben we (Melle en ik) weer een podcast 'Deze week in IT' opgenomen. We hadden over het PlayBook-debacle en over hoeveel er nu bekend is over Windows 8, bijvoorbeeld ook op ARM. Je kunt de aflevering hier beluisteren.
* Microsoft-updates - Vandaag is de tweede dinsdag van de maand; goed voor de Microsoft-updates
- Ron Onrust, samensteller LanVision Nieuwsbrief 
  Nieuws
HP 'Gen8' vervanger ProLiant G7
Hewlett-Packard kwam gisteren met de 'Gen8' servers, die uitgerust met hele nieuwe hard- en software moeten zorgen voor een lager stroomverbruik en lagere kosten doordat meer taken die vroeger handmatig moesten gebeuren, nu kunnen worden geautomatiseerd, zoals het updaten van de servers. De servers zijn ontwikkeld als onderdeel van het twee jaar durende Project Voyager (codenaam), waarin HP 300 miljoen dollar aan ontwikkeling in heeft geïnvesteerd. HP zegt dat dat meer dan 900 patenten heeft opgeleverd en een nieuwe systeemarchitectuur die 'HP ProActive Insight' heet. De Gen8 servers worden in maart leverbaar. Met details was HP nog niet erg scheutig, maar het lijkt te gaan om multi-socket modellen, die zijn gebaseerd op de komende Intel E5 processor. De Gen8-servers gaan uiteindelijk de Proliant G7-lijn vervangen, die werd geïntroduceerd in 2010, met daarin de x86 processors van Intel en AMD. Bedrijven kunnen er energie mee sparen omdat ze zijn uitgerust met '3-D Sea of Sensors', die overbelaste servers kan identificeren op basis van locatie, stroomverbruik, belasting en temperatuur. Op basis van die gegevens kunnen beheerders processen verdelen, zodat de servers op de hoogste mate van efficiency draaien. De nieuwe techniek reduceert de kosten die gepaard gaan met het verzamelen van de gegevens. De servers zijn geoptimaliseerd voor specifieke taken, zoals databases, cloud-omgevingen en virtualisatie, aldus HP. Verbeteringen aan geheugen, netwerk en opslag moeten de prestaties van een database-applicatie verbeteren tot 50 procent.

Contrôles bij leveranciers Apple
Nadat het bedrijf onder protest kwam te liggen naar aanleiding van een door Apple zelf opgesteld rapport waarin misstanden bij de fabrieken die voor Apple werken aan de kaak werden gesteld, heeft Apple een nonprofit organisatie opdracht gegeven om de werkomstandigheden bij de producenten te gaan controleren. Onder die producenten zit ook een Chinese fabriek waar in 2010 nogal wat zelfmoorden onder de werknemers plaatsvonden. De controles van de 'Fair Labor Association' begonnen gisteren bij de fabriek van Hon Hai Precision Industry Co. (Foxconn), in Shenzen, China. Apple hoopt hiermee tegemoet te komen aan de kritiek die het te verwerken kreeg. Het publiceerde onder meer ook lijsten van de belangrijkste leveranciers en inspectierapporten daarvan.
  Net Kort
Digitale toekomst volgens comScore
comScore heeft het jaarlijkse op de VS gerichte rapport 'Digital Future in Focus' gepubliceerd. Het rapport analyseert de trends en wat die voor het komende jaar betekenen. Enkele constateringen uit het rapport:
- Social Media, aangevoerd door Facebook, herdefinieert communicatie in de digitale en de fysieke wereld.
- Sociaal netwerken was goed voor 16,6 procent van alle online gespendeerde minuten aan het einde van 2011 en gaat de 'portals' in 2012 voorbij als meest bezighoudende activiteit.
- Facebook blijft de belangrijkste stuwende kracht in deze verandering in consumentengedrag. Facebook was goed voor het grootste aandeel online minuten over het hele internet in 2011.
- Hoewel Google marktleider blijft in de VS, viel in 2011 de groei van Bing op. Bing ging Yahoo voorbij en bezette de nummer twee positie, gesterkt door de in begin 2011 aangegane samenwerking met Facebook.
- Amerikanen kijken steeds meer video online. Gemiddeld keken meer dan 100 miljoen mensen per dag online video, een toename van 43 procent ten opzichte van een jaar eerder.
- Er werden in 2011 4,8 biljoen online advertenties in de VS getoond, ten teken dat er steeds meer budget naar 'online' gaat. comScore pleit voor meer transparantie en af te leggen verantwoording als het gaat om het online adverteren.
- Ook comScore ziet dat er een verschuiving plaatsvindt naar mobiele apparaten; meer dan acht procent van het online verkeer ging 'mobiel'.
- Online werd er veel verkocht in de VS; voor een totale omzet van 256 miljard dollar in 2011, een groei van 12 procent ten opzichte van 2010.
Het rapport van comScore staat hier (vraagt om persoonlijke gegevens).

Firefox voor Windows 8
Uit de '2012 Strategy & Roadmap' van Mozilla kunnen we opmaken dat er plannen zijn voor een Firefox-versie voor Windows 8, waarvan de 'proof-of-concept'-code al in het tweede kwartaal van dit jaar klaar moet zijn. Een kleine aanpassing van de bestaande browser moet goed zijn voor de 'klassieke' omgeving van Windows 8, en meer voeten in aarde heeft een versie voor de Metro-interface, die er ook moet komen. Meer details over het werk wat de Firefox-ontwikkelaars te wachten staat zijn hier te vinden.

'Ok's voor overname Motorola'
Google heeft het groene licht gekregen van de Europese Commissie, en enkele uren daarna ook van het Amerikaanse ministerie van justitie, als het gaat om de voorgenomen overname van Motorola Mobility. De overname zou 'op zichzelf geen concurrentie-vragen opwerpen', aldus de Europese Commissie. De EU zal Google nog wel in de gaten blijven houden als het gaat om onenigheden om patenten, en in soortgelijke woorden liet justitie in de VS zich uit; het ministerie "will not hesitate to take appropriate enforcement action to stop any anticompetitive use of SEP (standard essential patent) rights." Dankzij deze goedkeuringen lijken de grootste hobbels voor Google genomen, op weg naar een definitieve overname van Motorola, maar Google wacht nog wel op witte rook van de verantwoordelijke autoriteiten van China, Israël en Taiwan.
  Spannende links
Hadoop wins over enterprise IT, spurs talent crunch
Hadoop wint terrein binnen ondernemingen dankzij het vermogen om grote hoeveelheden data te verwerken. Ondernemingen kampen nu met het gebrek aan gekwalificeerd personeel voor Hadoop. (InfoWorld)

Terrific software and support ... for criminal botnet builders
Voor eenmalig 2399 dollar en dan 125 dollar per maand kan iedereen meedoen met een goed ondersteund en gedocumenteerd open source platform, dat wordt voorzien van updates en online help. Het platform is bedoeld voor het ontwikkelen van botnets. (InfoWorld)

FAQ: Windows on ARM explained
Aardige, bondige FAQ over Windows on ARM (WOA). (InfoWorld)
  Software updates
Firefox 10.0.1
Voor de derde keer achtereenvolgende nieuwe versie van Firefox ziet Mozilla zich gedwongen om snel na het uitkomen ervan een patch uitbrengen. Vrijdag verscheen Firefox 10.0.1, waarmee een 'crash bug' werd gerepareerd, die door hackers 'kan worden misbruikt'. Mozilla zag het lek als 'critical' - de meest serieuze markering. Een week eerder zal Firefox 10 het daglicht. Hetzelfde gebeurde ook al bij Firefox 8 en 9, toen Mozilla ook kort na verschijnen een patch uitbracht. Ook Firefox ESR (Extended Support Release), de nieuwe editie die vorige maand werd geïntroduceerd en bedoeld is voor ondernemingen, kreeg een update. ESR krijgt wel security updates zoals deze patch, maar interface en functionaliteit wijzigen gedurende 54 weken niet.

TeamViewer 7 for Linux
TeamViewer kondigde afgelopen week TeamViewer 7 for Linux aan. Met TeamViewer is het mogelijk om schermen van andere gebruikers, bijvoorbeeld voor ondersteuning, over te nemen. De nieuwe versie bevat een reeks van nieuwe functies en het is ermee voor het eerst mogelijk om mee te doen in een online vergadering met tot 25 mensen. Nieuwe functies bij het delen van een scherm:
- Easy sharing of documents with new file box
- Users can view and chat within meetings
- Presenters can pause, stop and record meeting sessions
- Participants can even join from iPhone, iPad and Android devices
TeamViewer 7 for Linux is hier te downloaden. De prijs van licenties van TeamViewer begint bij 749 dollar. Privé-personen die TeamViewer voor niet-commerciële doeleinden gebruiken mogen dat gratis doen. TeamViewer for Linux ondersteunt onder meer Ubuntu, Fedora en Debian. TeamViewer is er ook voor Windows en de Mac, er zijn apps voor iOS (iPhone, iPad, iPod touch) en Android. 
  Off-net
LEDs Could Lead You Right to a Discount
Dat je LED's kunt gebruiken om mee te communiceren, dat wisten we al. Maar nu is er dit bedrijfje dat een heel specifieke toepassing ziet; een 'in store' navigatiesysteem - mensen in winkels fysiek naar de koopjes helpen. (Technology Review)

Lego Robotic Arm
Je kunt heel veel met Lego, maar een complete, en levensechte robot-arm, dat is andere koek. (YouTube)

Force Flyer accelerometer-controlled RC helicopter, we go gloves-on
Cool. Afstandsbediende helicopter, die te besturen is met een soort van handschoen met een gashendel bij de duim, en het sturen gebeurt door middel van het bewegen van de hand. Nog een prototype, maar hoe lang nog? Bekijk de video. (Engadget)

DarwinBot - The Pet Companion Robot
'Brave hond. kom eens hier? Kijk balletje. <zwiep> Zoek balletje, zoek. Braaf, braaf, geef maar hier. Goed zo. Hier, koekje. Kijk, balletje. <zwiep> Zoek balletje, zoek.' Nee, geen hondenuitlaatservice, maar een robot. Waarschijnlijk niet geheel toevallig gemaakt door iemand van het Microsoft Robotics Team. (YouTube)