NGN Nieuwsbrief v.15.09

Op zoek naar freelance it-docenten - In deze nieuwsbrief staat een bericht over een kortingsregeling; NGN-ers krijgen korting op de trainingen van IT-University. Het aardige is dat dat instituut ook op zoek is naar free-lance it-docenten, en die kunnen we natuurlijk net zo goed onder de NGN-ers vinden.

  Van de redactietafel
* Op zoek naar freelance it-docenten - In deze nieuwsbrief staat een bericht over een kortingsregeling; NGN-ers krijgen korting op de trainingen van IT-University. Het aardige is dat dat instituut ook op zoek is naar free-lance it-docenten, en die kunnen we natuurlijk net zo goed onder de NGN-ers vinden. Dus wil je daarover wellicht meer weten, hier vind je meer informatie.
* Deze week in IT (Podcast) - Normaal maken we (Melle en ik) iedere vrijdag een podcast, maar dat kan door privé-omstandigheden van Melle (ja, het is gelukkig iets vrolijks :-) vandaag niet doorgaan. Maar het gaat daarom niet 'over', we komen er maandag op terug.
* Prettig weekend.
 - Ron Onrust, samensteller LanVision Nieuwsbrief 
  Nieuws
Meer detail over Windows for ARM
In de 'Building Windows 8' blog van Microsoft, doet Steven Sinofsky een boekje open over Windows on ARM, of 'WOA' zoals hij het afkort. Daaruit wordt het een en ander duidelijk, hoewel er ook nog vragen overblijven. Wat Microsoft helder voor het voetlicht brengt, is dat WOA hetzelfde uiterlijk en ervaring geeft als de x86 van Windows 8. Daar is dus de Windows desktop, met de verkenner en Internet Explorer, en er komen ook de Office-applicaties Word, Excel, PowerPoint en OneNote. En als ontwikkelaars een applicatie op de juiste manier maken, dan werkt die voor zowel WOA als Windows 8 x86. Sinofsky zegt dat fabrikanten op dit moment aan WOA-apparaten werken, en dat het de bedoeling is dat deze op hetzelfde moment beschikbaar komen als de x86-versie van Windows 8. De blog-post van Sinofsky is niet gewoon lang, maar heel erg lang (je bent dus gewaarschuwd), maar er zit ook een video met een samenvatting in.
WOA is wat fundamenteel anders dan Windows 8 voor x86, maar omdat niemand dat op het niveau van de Metro-applicaties merkt (is de bedoeling), is dat niet zo erg. Ik denk dat dat de essentie van WOA is, en daarmee hoop ik het goed te hebben begrepen. Probeer dus niet een traditionele Windows-applicatie op WOA te installeren, want dat gaat niet werken. Jammer dat de blogpost wat dat betreft niet wat explicieter duidelijk is.. Ook Mary-Jo Foley zit met vraagtekens in haar ogen, maar dat antwoord vond ik niet zo moeilijk; mijn pc kwam ook met Office Starter Edition voorgeïnstalleerd. Maar feit blijft inderdaad dat Microsoft dan voor die tijd ook nog even een nieuwe versie van Office moet produceren. -RO

Mobiel internet neemt vlucht
StatCounter heeft cijfers gepubliceerd over het internetgebruik met mobiele apparaten en daar zitten wat opmerkelijke dingen in. Ten eerste blijkt het mobiele gebruik wereldwijd vanaf 2009 ieder jaar grofweg verdubbeld; van 0,7 procent van al het internetverkeer naar 1,6 procent in 2010, naar 4,3 in 2011, en dat gaat dit jaar op 8,5 procent uitkomen. Overigens telt StatCounter alleen telefoons en niet bijvoorbeeld tablets. Het tweede wat opmerkelijk genoemd mag worden, is het feit dat Nokia deze lijst aanvoert met bijna 40 procent van wereldwijd het totale mobiele gebruik. StatCounter denkt dat dat komt omdat Nokia zo'n groot marktaandeel heeft in opkomende markten als India. Apple staat wereldwijd op een tweede plaats met 28,8 procent en dat is twee keer zoveel verkeer als de nummer drie Samsung met haar apparaten genereert (14 procent). Het plaatje wordt iets anders wanneer je alle Android-modellen optelt, want die vertegenwoordigen een gebruik van bijna 25 procent. RIM maakt het afgelopen jaar een duikeling; was het in januari 2011 nog goed voor 18,2 procent, in januari 2012 is dat 8,3 procent. In Nederland voert Apple de lijst aan; 50 procent van het mobiele verkeer gaat via een iPhone. Nummer twee is Samsung (24 procent) en nummer drie HTC, dat in oktober 2011 een klapper maakte (nu 12,4 procent). Nokia, dat een jaar geleden hier nog op de tweede plaats stond, is nu naar een vijfde plek geduikeld (3,2 procent). Als er iets duidelijk wordt uit deze cijfers, dan is het wel dat er een verschuiving plaatsvindt naar mobiel internet.
  Net Kort
Wolfram Alpha Pro
Wolfram Alpha heeft een betaalde versie van de 'knowledge engine' beschikbaar gemaakt; 'Wolfram|Alpha Pro'. Hiermee is het onder meer mogelijk om een bestand te uploaden en deze door Wolfram Alpha te laten analyseren. Momenteel worden er meer dan 60 verschillende bestandsformaten ondersteund; van plaatjes tot wiskundige of scheikundige bestanden. Wolfram Alpha Pro geeft vervolgens in seconden de belangrijkste conclusies uit de aangeleverde data en maakt daar een rapport van. Het rapport is ook nog eens multi-functioneel; doordat het in het CDF-formaat is (Computable Document Format) kan het bijvoorbeeld voor animatie worden gebruikt. Wolfram|Alpha Pro biedt gratis 'trial access'. Abonnementen zijn er voor de introductieprijs van 4,99 dollar per maand, of 2,99 dollar voor studenten.

OneNote ook voor Android
Nadat Microsoft eerst al een versie van OneNote voor de iPhone uitbracht, is er nu ook een OneNote Mobile-app voor Android. Met de gratis versie is het mogelijk om tot 500 notities te maken, wil je er dan nog meer invoeren, dan kun je de app voor een klein bedrag (4,99 dollar) upgraden. Er is Android 2.3 en een Windows Live ID voor nodig en de app synchroniseert met SkyDrive. De app is compatible met OneNote 2010. 
Microsoft meent het serieus als het gaat om multi-platform voor de applicaties, maar het valt intussen wel op dat OneNote klaarblijkelijk de speerpunt vormt. OneNote gaat als een olievlek, maar ik zie er niets achteraan komen..(?) -RO

Beta Windows 8: 29 februari
Microsoft maakte bekend dat op 29 februari, tijdens het Mobile World Congress in Barcelona, de officiële introductie van de 'Consumer Preview'-versie van Windows 8 zal plaatsvinden, oftewel; de openbare beta. Daarmee is daarvoor de exacte datum bekend geworden; eerder communiceerde Microsoft nog 'eind februari'. Vanaf afgelopen september konden de techneuten al spelen met de 'developer preview' van Windows 8. Na de Consumer Preview wordt de Release Candidate verwacht, en daarna Release To Manufacturing (RTM). Aan die laatste twee hangen nog geen deifinitieve tijdstippen, maar verwacht wordt dat Windows 8 in de herfst beschikbaar komt.

NGN ledenvoordeel: korting bij IT University
NGN-leden krijgen nu ook korting bij de unieke trainingen van IT University, de korting bedraagt maar liefst 25 procent. De trainingen van IT University zijn zo uniek, omdat de cursisten veel meer te kiezen hebben als het gaat om de plek, de vorm en het tijdstip waarop ze willen leren. Het scala van het trainingenaanbod bij IT University loopt van gewoon klassikaal, tot 100% via eLearning. Tussenvormen bestaan er ook, bijvoorbeeld waar de cursist ‘op afstand’ van achter zijn eigen pc de training kan volgen. Dankzij die andere leervormen kunnen met name de cursisten die al kennis hebben van het onderwerp wat meer gericht en meer ‘op maat’, en dus effectiever genieten van de training. Wil je gebruik maken van deze korting, klik dan hier.

Nokia schrapt nog eens 4.000 banen
Nokia snijdt in de productiefaciliteiten, waardoor er nog eens 4.000 banen verdwijnen in de fabrieken in Finland, Hongarije en Mexico. De maatregel volgt op het vertrek van al 10.000 medewerkers en het stoppen van de activiteiten in Roemenië. De productie zal compleet worden verplaatst naar Azië; Beijing in China en Masan in Zuid-Korea. De overige vestigingen van Nokia worden niet compleet gesloten, maar blijven functioneren voor 'high value activities', waarschijnlijk voor onderzoek en ontwikkeling.

Google brengt muziek thuis
Volgens de Wall Street Journal, die anonieme bronnen citeert, bouwt Google aan een 'home-entertainment system' dat muziek draadloos door het hele huis heen 'streamt', en dat zal worden verkocht onder Google's eigen merknaam. Dat zou betekenen dat Google de hardware en software hiervoor geheel onder eigen beheer zou produceren en verkopen, en dat is voor Google niet echt gebruikelijk als het gaat om consumentenelektronica. Het nieuwe apparaat zou gebaseerd zijn op Android en later dit jaar worden geïntroduceerd. Via welke kanalen het precies verkocht zou worden is niet duidelijk. Bedienen zou gaan via een smartphone of tablet.
  Spannende links
Chrome Beta for Android hands-on
Google heeft een eerste beta van Chrome voor Android uitgebracht en Engadget testte die. Chrome heeft met name voordelen voor mensen die Chrome al op de desktop gebruiken; de bookmarks worden gesynchroniseerd en ook de op andere machines openstaande tabs. Wat ontbreekt is de ondersteuning voor Flash. Op het Android-apparaat is voor deze beta wel Android Ice Cream Sandwich nodig. (Engadget)
  Software updates
Update Google Chrome
Deze week kreeg Google Chrome een update; de nieuwe versie moet sneller en veiliger zijn. Sneller, omdat de pagina begint te laden zodra de gebruiker in de adresbalk de eerste karakters intikt. 'Safe Browsing' scant nu automatisch gedownloade bestanden op malware, en let vooral op .exe en .msi-bestanden. Bij verdachte bestanden krijgt de gebruiker een waarschuwing.

Firmware-update voor MacBook Air
Apple heeft de MacBook Air modellen van eind 2010 een EFI firmware-update gegeven, waardoor deze ook de op internet gebaseerde recovery-methode ondersteunt. Daarnaast wordt er ook een probleem mee opgelost; het systeem kon herstarten wanneer er op de 'power'-knop werd gedrukt, vlak nadat het apparaat uit een slaapstand kwam.

Microsoft updates
Aanstaande dinsdag komen weer de Microsoft-updates. Uit de vooraankondiging maken we op dat we deze maand te maken hebben met negen bulletins, voor in totaal 21 lekken. De producten die er bij betrokken zijn, zijn: Windows, Office, Internet Explorer en .NET/Silverlight. Vier van de bulletins hebben het kenmerk 'critical'.

Verzamelde updates
Verzamelde updates van @UpdateExpert op twitter van de afgelopen periode:
Novell Service Desk 6.5.4
Novell Client 2 SP2 for Windows (IR1)
Novell Open Enterprise Server Mac Client
(met dank aan Roel van Bueren) 
  Off-net
A depthcam? A webkinect? Introducing a new kind of webcam
We wisten dat Kinect een derde dimensie aan een plaatje kan geven. Maar het is nog wat anders om dat op een webcam toe te passen. En dat is precies wat George MacKerron met zijn 'Depthcam' heeft gedaan. De webcam is door iedereen te zien, zij het alleen via de Chrome browser. Het is met name zo indrukwekkend dat de toeschouwer de camera kan bewegen. Wie het zelf wil namaken; alles in er online terug te vinden. Is de camera 'bezet', bekijk dan de video. (YouTube - MacKerron: code blog)