NGN Nieuwsbrief v.15.07

* Nieuw op de NGN-website - De NGN wil het gebruik en de kennis van DNSSEC een duwtje in de rug geven en heeft in samenwerking met NLnet Labs en met veel inzet van Bart Smith de 'DNSSEC Train the Trainer' training opgezet. De directeur van NLnet Labs, Olaf Kolkman, geeft twee keer een tweedaagse training over DNSSEC; eerst op 9/10 februari en dan op 16/17 februari, in De Meern.

  Van de redactietafel
* Nieuw op de NGN-website - De NGN wil het gebruik en de kennis van DNSSEC een duwtje in de rug geven en heeft in samenwerking met NLnet Labs en met veel inzet van Bart Smith de 'DNSSEC Train the Trainer' training opgezet. De directeur van NLnet Labs, Olaf Kolkman, geeft twee keer een tweedaagse training over DNSSEC; eerst op 9/10 februari en dan op 16/17 februari, in De Meern. Er zijn op dit moment nog zes plekken beschikbaar, vier op 9/10 februari en twee op 16/17 februari. Het doel van de cursus is om trainers een start te geven in de ontwikkeling van hun eigen DNSSEC trainingen. Meer informatie en aanmelden hier.
 * NGN Live Experts TV - Een goed pratende Stefan van der Wiele van Wortell vertelt vlot in de afgelopen uitzending van woensdag. Het gaat onder meer over Windows 8, Surface 2.0 en Forefront Identity Management 2010 R2. Live uitzending gemist en als nog kijken? Dat kan hier.
 * Prettig weekend.
- Ron Onrust, samensteller LanVision Nieuwsbrief 
  Nieuws
Google Docs 'offline' op Android
De Android-versie van Google Docs heeft nu ook een 'offline'-mogelijkheid, zodat bewaarde documenten ook zonder internetverbinding toegankelijk zijn. In de Andriod-client kan per document worden aangegeven of dat document ook offline beschikbaar moet zijn. Deze 'offline-bestanden' worden automatisch gesynchroniseerd zodra er sprake is van een Wi-Fi-verbinding. De client heeft ook een 'Update'-functie (Nederlands: 'Vernieuwen'), waarmee handmatig kan worden gesynchroniseerd. Voor tablet-gebruikers is Docs ook verbeterd; er wordt een hoge-resolutie versie van het document geopend en het bladeren is gemakkelijker geworden.
Gisteren de update van de app geïnstalleerd en het werkt prima! Je kunt zelfs een overzicht kiezen van alle 'offline' documenten. Blij mee. :-) -RO

Kinect voor Windows
Zoals eerder aangekondigd verscheen inderdaad afgelopen woensdag Kinect for Windows. En niet geheel onverwacht werd hij vergezeld door de officiële en commerciële versie 1.0 van de SDK. Samen kosten ze 249 dollar, of 149 dollar voor diegenen in educatieve omgevingen. Er zijn een reeks aan nieuwe functies aan toegevoegd, zoals de ondersteuning van vier Kinect's tegelijk, en de mogelijkheid om al bewegingen op een afstand van 40 cm te volgen. De Kinect zelf ziet er hetzelfde uit, maar volgens Microsoft werkt deze alleen samen met software die is ontwikkeld voor Kinect voor Windows, en dus niet op de Xbox. Volg de link voor een overzicht van nog meer verbeteringen aan de Kinect.
  Net Kort
Hyper-V uit OpenStack gezet
Microsoft's toewijding bij OpenStack, de open standaard die voor uitwisseling van cloud-aanbieders moet zorgen, is wellicht toch wat minder dan Microsoft beloofde, want de code die Microsoft heeft ingeleverd voor Hyper-V zal worden verwijderd. Een OpenStack-ontwikkelaar heeft een patch gemaakt die de Hyper-V code uit OpenStack weghaalt en die patch is al goedgekeurd. Dat betekent dat Hyper-V in de komende versie van OpenStack niet wordt ondersteund. In de patch staat over de code voor Hyper-V: "The unit tests are superficial, we have no way to test it, noone has stepped forward to maintain it, and for a very long time, we've not had any reports that it works." Al in 2010 zegde Microsoft de medewerking toe aan OpenStack, maar de code daarvoor is nooit echt afgemaakt en niet goed vanuit Microsoft ondersteund, aldus een van de grondleggers van OpenStack in een interview. In een reactie zegt Microsoft nog altijd geïnteresseerd te zijn in OpenStack, en de problemen tussen Hyper-V en OpenStack te willen oplossen.
Beschamend voor Microsoft. Wil Microsoft serieus worden genomen op cloud-gebied, dan is de ondersteuning van OpenStack wel het minste. Ook hier lijkt het Microsoft-management, zoals Ballmer in een interview nog niet zo lang geleden het zelf verwoordde 'meer geïnteresseerd in wat we doen, dan hoe we het doen'. Het schort blijkbaar aan de uitvoering.. -RO

'Harddisk-malaise duurt nog heel 2012'
Seagate Technology denkt dat het tekort aan harddisks nog dit hele jaar zal duren; het zal oplopen tot 150 miljoen stuks, aldus Seagate. De voorspelling van Seagate is ongeveer in lijn met hoe Gartner er over denkt; dat had al eerder voorspeld dat de pc-verkopen er voor 2012 door beïnvloed kunnen worden. Western Digital, dat ook last heeft van ondergelopen fabrieken in Thailand, sprak vorige maand de verwachting uit dat de productiecapaciteit pas weer in het derde kwartaal van dit jaar op sterkte zou zijn. Seagate zelf heeft geen getroffen fabrieken, maar zeven van de top tien van belangrijkste leveranciers van Seagate is wel getroffen, en velen ontbreekt het aan kapitaal om te investeren in nieuwe apparatuur. Door de malaise dankzij de overstromingen ziet Seagate ook hele nieuwe relaties ontstaan met klanten; veel klanten willen nu langdurige contracten, en dat is een structurele verandering in het zakendoen. Verder plant Seagate met enige regelmaat veilingen waar bedrijven op harddisks kunnen bieden.

'pcAnywhere is oké'
Symantec zegt dat het helemaal goed is gekomen met pcAnywhere, nadat nog vorige week werd opgeroepen om het uit te zetten. Alle inspanningen die zijn verricht en de patches die zijn uitgebracht zorgen voor een veilige omgeving, zegt Symantec. Het bedrijf raadt aan om versie 12.5 te installeren en te voorzien van alle patches, en alle reguliere veiligheidsvoorzieningen te treffen. Een woordvoerder bevestigde dat klanten met een pcAnywhere-versie van voor 12.0 een gratis upgrade naar 12.5 zal worden aangeboden. Om daarvoor in aanmerking te komen moeten klanten een mail sturen aan pcanywhere@symantec.com met het verzoek voor een gratis upgrade. Symantec benadrukte tenslotte nog dat er 'in het wild' geen exploits waren aangetroffen die de lekken in pcAnywhere misbruikten.

Facebook naar de beurs
Na jarenlange geruchten is het nu zo ver; Facebook heeft aangekondigd naar de beurs te zullen gaan. Facebook mikt op een totale waarde van het bedrijf van tussen de 75 en 100 miljard dollar, en daarmee wordt het een van de grootste beursintroducties in de VS ooit. In eerste instantie zou Facebook zo'n 10 miljard willen ophalen met aandelen. Uit de eerste blik in de boeken blijkt dat het bedrijf vorig jaar een omzet had van 3,71 miljard dollar, en een winst van 1 miljard. Zo'n 85 procent van de omzet komt uit advertenties, het overige uit bijdragen van derden, bijvoorbeeld uit games. Facebook zegt nu over 845 miljoen abonnees te beschikken, en dat is 39 procent meer dan het jaar ervoor; een snelle groei. CEO Zuckerberg bezit ongeveer 28 procent van Facebook en heeft voor 57 procent zeggenschap.

Microsoft schrapt banen in marketing
Van de ongeveer 6.000 medewerkers die Microsoft in marketingfuncties heeft werken, moesten er deze week circa 200 opstappen. Microsoft wilde de verantwoordelijkheden stroomlijnen en de dubbel bezette posities opheffen. De reorganisatie geeft vooral de centrale marketingafdeling meer zeggenschap over de merken van Microsoft. Ook het aantal functies binnen marketing is drastisch teruggebracht; van 60 naar zeven, wat een meer duidelijk carrièrepad moet opleveren.

4.100 banen weg bij Nokia Siemens
Ook bij Nokia Siemens Networks verdwijnen er banen; 2.900 in Duitsland en tot 1.200 in Finland. De ontslagen vallen ten gevolge van een al in november aangekondigde reorganisatie, en worden voor het grootste deel tegen het einde van het jaar effectief. Er werken ongeveer 9.100 mensen in Duitsland voor het bedrijf, dat het aantal locaties daar wil terugbrengen van 35 naar vijf. De grootste vestiging, die in München, moet er ook aan geloven. In november werd tot en met 2013 het verlies van 17.000 arbeidsplaatsen aangekondigd. De samenwerking tussen Nokia en Siemens bestaat sinds 2007 en heeft het vanaf het begin moeilijk met de concurrentie.
  Spannende links
802.1X password exploit on many HTC Android devices
Bij veel HTC Android apparaten is het voor apps mogelijk om de Wi-Fi-gegevens uit te lezen, en als er internet-verbinding is, deze ook door te sturen. (MyWarWithEntropy)

Seagate GoFlex Thunderbolt Adapter now shipping, snag one for $100
Leuk, zo'n Thunderbolt aansluiting, maar het is nog leuker als je iets hebt om er aan te hangen. Precies daarvoor verkoopt Seagate nu de 'GoFlex Thunderbolt Adapter'. De GoFlex mobiele disk kan er in worden geschoven, waarna de disk kan genieten van een ultrasnelle Thunderbolt verbinding. (Engadget)

How-To: Set up a home file server using FreeNAS
Vrij uitgebreide beschrijving hoe je met behulp van FreeNAS bijvoorbeeld een leuk fileservertje voor thuis in elkaar kunt zetten. (Engadget)

Exclusive: Windows Phone 8 Detailed
PocketNow beschrijft redelijk gedetailleerd Windows Phone 8, een versie die niet gebaseerd zal zijn op de voorganger Windows Phone 7.5, maar op Windows 8. Paul Thurrot doet ook nog een duit in het zakje en verheldert een en ander. (PocketNow, WinSupersite)
  Software updates
OS X Lion v10.7.3 Update
Apple kwam afgelopen week met een update voor Mac OS X Lion, en brengt daarmee het versienummer op 10.7.3. De update ondersteunt meer talen, bevat een nieuwe versie van Safari (5.1.3) en een fix voor een bug met Wi-Fi die zich voordeed wanneer het apparaat uit de slaapstand kwam. Daarnaast wordt het RAW-bestandsformaat voor meer camera's ondersteund, en zijn er verbeteringen voor diegenen die bestanden delen met Windows-machines.


AirPort Base Station en Time Capsule Firmware Update 7.6.1
Apple heeft een update uitgebracht voor alle modellen van de 802.11n AirPort Express, de 802.11n AirPort Extreme en de Time Capsule. Met de update wordt een probleem opgelost met de draadloze prestaties en daarnaast brengt het de ondersteuning van remote access  naar een AirPort disk of een Time Capsule harddisk met een iCloud account. Apple beveelt aan om AirPort Utility 5.5.3 of nieuwer wordt geïnstalleerd voordat deze firmware update wordt geïnstalleerd.

Verzamelde updates
 Verzamelde updates van @UpdateExpert op twitter van de afgelopen periode:
Microsoft Exchange Server 2007 Service Pack 3 Update Rollup 6
Microsoft SQL Server 2008 R2 Service Pack 1 Cumulative update package 4
(met dank aan Roel van Bueren) 
  Off-net
A Swarm of Nano Quadrotors
We hadden het al eerder gezien; in formatie vliegende quadrorotors, kleine met vier stel wieken uitgeruste helicopters. Maar met zestien tegelijk blijft het een indrukwekkend gezicht. (YouTube)

N+ew: No More Electronic Waste
De kunstenaar Rodrigo Alonso heeft een oplossing voor al dat computerafval. Je giet het gewoon in epoxy en voila; een krukje. (Ralonso.com)