NGN Nieuwsbrief v.15.06

NGN Live Experts TV - Vorige week ging de uitzending niet door, in verband met het ziek worden van de gast. Deze week staat er echter weer een nieuwe uitzending op de planning, dit keer met Stefan van der Wiele. Hij is de specialist Windows Infrastructuren bij Wortell, en weet veel over beveiliging en identity management. Wil je het zien, dan moet je morgen om 16:00u hier op afstemmen.

  Van de redactietafel
* NGN Live Experts TV - Vorige week ging de uitzending niet door, in verband met het ziek worden van de gast. Deze week staat er echter weer een nieuwe uitzending op de planning, dit keer met Stefan van der Wiele. Hij is de specialist Windows Infrastructuren bij Wortell, en weet veel over beveiliging en identity management. Wil je het zien, dan moet je morgen om 16:00u hier op afstemmen.
 * Deze week in IT (Podcast) - Afgelopen vrijdag hebben we (Melle en ik) weer een podcast 'Deze week in IT' opgenomen. We hadden het over het maken van een backup in de cloud en dan met name over het aanbod van Amazon en Mozy, en over de problemen die Symantec heeft met pcAnywhere. Beluisteren kan hier.
 - Ron Onrust, samensteller LanVision Nieuwsbrief 
  Nieuws
Meer Apple in ondernemingen
Forrester onderzocht onder 10.000 werknemers in ondernemingen in 17 landen in hoeverre er gebruik werd gemaakt van Apple-producten, en daaruit blijkt dat een op de vijf werknemers voor het werk één of meer Apple-producten gebruikt. Inbegrepen zijn mensen die zakelijk gebruik maken van hun eigen apparaat. Elf procent heeft een iPhone, negen procent een iPad, en acht procent een Mac. Forrester keek ook naar welke groepen het meest waarschijnlijk een Apple product gebruikt, gesplitst naar leeftijd, positie binnen het bedrijf en inkomen, en daaruit blijkt dat met name de jongere mensen met een hogere positie en een hoger inkomen over een Apple-product beschikt.
Daarnaast blijkt dat steeds meer it-afdelingen Mac's gaan ondersteunen.

App Store van VMware
VMware heeft een soort App Store in het leven geroepen voor 'virtualisatie- en cloud-oplossingen'; de 'VMware Solution Exchange'. Hier kunnen klanten, partners en ontwikkelaars met elkaar in contact komen om oplossingen te vinden en te verkopen. Deze Exchange moet een vertrouwde omgeving zijn waar klanten snel kunnen zoeken, waar ze de aangeboden producten via de waarderingen van anderen goed kunnen beoordelen en direct contact kunnen hebben met partners en ontwikkelaars. Ontwikkelaars kunnen hun producten aanbieden met multimedia, trial-software, screenshots en whitepapers, en ze kunnen aangeven voor welke software (versies) hun producten geschikt zijn en welke VMware certificering er eventueel aanwezig is (VMware Ready-logo). Klanten kunnen de producten waarderen met een vijf-sterren systeem.
  Net Kort
Veel NGN-discussies achter gesloten deuren: Yammer

(Bijdrage van Melle Gloerich)
Het laatste jaar zijn er veel goede en snelle discussies op de NGN-groep van Yammer geweest. Yammer is een soort Facebook wat gebruikt wordt in bedrijven en verenigingen. Een voordeel is dat de berichten niet voor de buitenwereld zichtbaar zijn (alleen NGN-leden) en je vaak heel snel reactie krijgt doordat je ook de Yammer-applicatie kan installeren op je desktop of telefoon, deze meldt wanneer er nieuwe berichten zijn. Er zijn al meer dan 3500 berichten uitgewisseld tussen de 199 NGN-ers die daar nu actief zijn. Benieuwd wat er besproken wordt? Je kunt je aanmelden met je NGN-emailadres: voornaam.achternaam@ngn.nl , mail naar dat adres wordt automatisch doorgestuurd naar je emailadres dat bij ons bekend is (test gerust!). Een korte greep uit wat langs komt: Cito Examentester MSI package, Goede VPN-router, Datacenter scholen in de cloud of on premise, en natuurlijk de nieuwe website van de NGN.

Amazon gebruikt in truc
Oplichters maken inventief gebruik van Facebook en Amazon om hun acties in de praktijk te brengen. Via een Bitly-URL en een Amazon S3-URL komen gebruikers uit op een nep-Facebook pagina, waar ze worden overgehaald om een extensie (in Chrome of Firefox) voor YouTube zogenaamd te updaten, maar intussen wordt een nieuwe extensie geïnstalleerd, die oproepen doet op Facebook. De oplichters profiteren van kliks op Facebook, bijvoorbeeld wanneer mensen worden overgehaald om aan een enquête mee te doen. Amazon wordt er bij betrokken omdat een link van Amazon over het algemeen redelijk wordt vertrouwd. Lees over de details hiervan hier meer bij F-Secure.

Standaard tegen phishing
Bedrijven die gevoelige emails versturen zoals banken, en die veel emails ontvangen/duursturen, zoals providers, hebben de handen ineen geslagen voor een technische standaard die met name phishing-mail moet uitbannen. Het samenwerkingverband heet DMARC.org en daarin worden technische standaards beschreven waaraan een email moet voldoen, zodat eenvoudig kan worden nagegaan of de email ook daadwerkelijk van de afzender afkomstig is. Veel van de onderliggende technieken die DMARC.org beschrijft worden al gebruikt, maar omdat niet alle berichten van bijvoorbeeld een bank worden geauthenticeerd, is het ook van belang om met de bank af te spreken hoe er om wordt gegaan met dat soort berichten, zodat een email-provider goed kan onderscheiden welke berichten echt zijn en welke mogelijk vals.
De DMARC werkgroep ging gisteren officieel van start, en onder de meewerkende bedrijven zijn grote namen als Google, Microsoft en Yahoo, maar ook Facebook en LinkedIn. Een woordvoerder van DMARC sprak de hoop uit dat op termijn ook de beveiligingsbedrijven de standaards van DMARC zullen ondersteunen.

Rubinstein weg bij HP
Jon Rubinstein, de kracht van Palm achter het nieuwe besturingssysteem webOS heeft HP verlaten. Hij werkte er sinds de overname van Palm door HP in 2010. Rubinstein werd in 2009 CEO bij Palm, nadat hij eerder bij Apple onder meer betrokken was bij de ontwikkeling van de iPod. Bij Palm was hij verantwoordelijk voor webOS en de Palm Pre, maar die konden een terugloop van Palm niet keren. Rubinstein zei van zijn vrije tijd te gaan genieten en maakte niet bekend of hij toekomstplannen had.

  Spannende links
Dig deep into Lion: The best overlooked, underrated features
De wat minder bekende nieuwe functies van Mac OS X Lion toegelicht. (InfoWorld)

How to prevent thumb drive security disasters
Vier praktijkvoorbeelden hoe organisaties enigszins verantwoord met usb-sticks om kunnen gaan. (InfoWorld)
Ik moet bekennen; de methodes 3 en 4 spreken me wel bijzonder aan. -RO

New Virtual Helper Challenges Siri
Het ziet er naar uit dat Siri van de iPhone 4S een serieuze concurrent heeft in de vorm van 'Evi', dat is ontwikkeld door het Britse 'True Knowledge'. Het werkt volgens hetzelfde principe, en in sommige gevallen met een beter resultaat dan Siri, aldus Technology Review. Het is er voor iOS en kost dan 99 cent (heeft met de licentiekosten voor de spraakherkenningssoftware te maken) en voor Android, en daar is het gratis. (Technology Review)
Gisteren geïnstalleerd en, tja, wat kan ik zeggen; het werkt. Ik vroeg 'where am i' en ik kreeg een redelijk adequaat antwoord. De recensies in de Market en Store zijn redelijk negatief, maar dat heeft vooral te maken met het feit dat mensen in het begin geen contact konden krijgen; de servers waren overbelast. De makers zeggen bezig te zijn om servercapaciteit bij te schakelen, en mij lukte het wel. Leuk om te zien dat Apple hier op concurrentie kan rekenen. Concurrentie is altijd goed. -RO

Your Interview with the President
Het Amerikaanse Witte Huis is ook aanwezig op Google Plus, en organiseerde gisteren een 'Hangout', waar 'gewone mensen' in staat waren om president Barack Obama vragen te stellen. Niet dat iedereen 'zomaar' mee kon doen; het geheel was wel geregisseerd. De Hangout is te zien op YouTube. (Google Plus)
Ja, geregisseerd, maar niettemin een hele aardige demonstratie wat je met Hangout (Google Plus) kunt doen, en een leuke manier voor iemand als Obama om met het publiek, in hun eigen omgeving, te praten. 'Scoren' voor Google, deze stunt. Met welke andere techniek zou je dit kunnen doen? Ik kan niets verzinnen. Skype? Nee hoor, niet op deze manier. -RO

Firefox 10 to launch Tuesday
Vandaag komt Firefox 10 beschikbaar. Eén van de belangrijkste nieuwe functies; Firefox zet add-ons die niet compatible zijn automatisch uit, en markeert de rest als 'compatible'. (InfoWorld)
  Software updates
Exploit voor Microsoft-patches januari
Onderzoekers van Trend Micro zijn tegen een exploit aangelopen die misbruik maakt van een lek in de Windows Media Player, die met de patches van januari wordt gedicht. De exploit bestaat uit een speciaal geconstrueerd MIDI-bestand, dat moet worden geopend met de Media Player. De door Trend Micro gevonden exploit bestaat uit een html-pagina, met daarin een kwaadaardig MIDI-bestand, dat wordt gestart door de Windows Media Player browser plug-in. Wanneer de aanval inderdaad succesvol verloopt, wordt er een Trojaans Paard op de betreffende pc geïnstalleerd. Trend Micro doet de aanbeveling om de patches te installeren.

Microsoft Exchange PST Capture
PST Capture importeert Outlook Personal Folder (.pst) bestanden naar Exchange Server en Exchange Online. Beheerders kunnen met PST Capture op een machine er achter komen waar .pst bestanden staan en wie de eigenaar is. Gegevens worden geïmporteerd in de primary mailbox of de archive mailbox.

Technical preview Office 15
Gisteren is het 'technical preview' programma van Office 15 van start gegaan. De technical preview is alleen toegankelijk op uitnodiging. Het gaat dan om de client, de servers en de cloud services van Office 15. Een openbare beta van Office 15 staat voor het einde van de zomer op de planning. Over het product zelf is opmerkelijk weinig bekend; noch over de inhoud en eventuele nieuwe functies, noch over Microsoft's planning voor de definitieve versie. Ook is het niet duidelijk voor welke platforms deze versie van Office zal verschijnen; er zijn al langer geruchten over een Office versie voor Windows 8 op ARM of voor de iPad. In het geruchtencircuit doet de ronde dat Microsoft voor de RTM-versie van Office 15 mikt op eind 2012.

BlackBerry en Office 365
Dankzij 'BlackBerry Business Cloud Services for Microsoft Office 365', een dienst die RIM gisteren aankondigde, kunnen gebruikers met een BlackBerry contact maken met Microsoft Exchange Online. Bovendien kunnen klanten van RIM daarmee hun BlackBerry's beheren vanuit de cloud. De dienst is gratis voor middelgrote of grote ondernemingen die een abonnement hebben op de Office 365 suite of op Exchange Online, en die werken met BlackBerry smartphones. Meer details hier in het persbericht van RIM.

Cumulative update package 4 for SQL Server 2008 R2 Service Pack 1
Cumulative update package 4 for SQL Server 2008 R2 Service Pack 1 bevat de hotfixes na de release van SQL Server 2008 R2 SP1.

Update Rollup 6 for Exchange Server 2007 Service Pack 3
Update Rollup 6 for Exchange Server 2007 Service Pack 3 bevat alle hotfixes sinds Exchange Server 2007 SP3 was uitgebracht. Microsoft raad alle gebruikers van Exchange Server 2007 SP3 aan om deze te installeren.

Verzamelde updates
Verzamelde updates van @UpdateExpert op twitter van de afgelopen periode:
VMware Workstation 8.0.2 build 591240
VMware Player 4.0.2 build 591240 
(met dank aan Roel van Bueren)
  Off-net
Original RC Ornithopter!!
Heb je enig idee wat een 'Ornithopter' is? Het vliegt, is op afstand bestuurbaar en het lijkt wel... te leven. (YouTube)
En dat is iets heel anders dan dit, hoewel de overeenkomsten groot zijn. Dit moet je zien. (YouTube)

Windows 95/98/XP and Linux OSs (Knoppix etc) on HTC EVO 3D !
Voor iedereen die een antiek besturingssysteem als Windows 95/98/XP of een Linux-versie op zijn telefoon wil draaien is hier een handleiding hoe je dat moet doen. In dit geval met een  HTC Evo 3D. (xda developers)