NGN Nieuwsbrief v.15.03

NGN Live Experts TV - Melle sprak woensdag met Ruben Spruijt en had het met hem vooral over 'BYO en CYO'; Bring Your Own en Choose Your Own, maar daarnaast kwamen ook andere actuele onderwerpen aan bod. Door technische probleempjes zijn de eerste minuten van de opname weggevallen, maar de rest is het bekijken nog steeds meer dan waard.

  Van de redactietafel
* Nieuwsbrief aangepast - We hebben nieuwe tussenkoppen. :-) Stuk fraaier zo, toch?
* NGN Live Experts TV - Melle sprak woensdag met Ruben Spruijt en had het met hem vooral over 'BYO en CYO'; Bring Your Own en Choose Your Own, maar daarnaast kwamen ook andere actuele onderwerpen aan bod. Door technische probleempjes zijn de eerste minuten van de opname weggevallen, maar de rest is het bekijken nog steeds meer dan waard, en dat kan hier.
 * Prettig weekend.
 - Ron Onrust, samensteller LanVision Nieuwsbrief 
  Nieuws
Red Hat virtualisatie 3.0
Red Hat heeft de 3.0-versie uitgebracht van Red Hat Enterprise Virtualization (RHEV), met daarin verbeteringen waarmee het product beter geschikt zou zijn voor grote omgevingen. Volgens een analist van IDC in InfoWorld wordt er met KVM in RHEV 3.0 een significante stap voorwaarts gemaakt voor het toepassen binnen ondernemingen en zou RHEV nu meer moeten worden gezien als een volwaardig alternatief voor de vaker toegepaste virtualisatieproducten als VMware en Hyper-V. RHEV heeft de unieke eigenschap dat met een enkele console zowel virtuele servers als virtuele desktops kunnen worden beheerd. Red Hat zegt dat RHEV 3.0 over 1.000 meer functies beschikt als versie 2.0. Zo zit er bijvoorbeeld een portal in waarmee gebruikers hun eigen virtuele machines kunnen aanmaken. En ook de schaalbaarheid is verbeterd; er worden nu 64 virtuele CPU's ondersteund en 2 TB geheugen voor hosts, dat was voorheen maximaal 16 CPU's en 256 GB geheugen per machine.

ARM naar servers
Vanaf 2014 gaat ARM een serieuze aanval doen op de markt voor servers; in dat jaar komt de 64-bit processor beschikbaar. Dat maakte ARM CEO Warren East tijdens CES bekend. Fabrikanten van servers hebben al experimentele systemen met energiezuinige ARM-chips aangekondigd en ARM ziet dat als een opsteker voor het bedrijf. ARM koos in 2008 al voor de server-markt, maar besefte zich toen al dat het zes jaar zou duren. De ARM-architectuur wordt gezien als een methode om energie te besparen, ook in het datacenter. Dat is de reden waarom HP al aan -nog experimentele- servers werkt met ARM, en Nvidia de Tegra 3 processors in de Barcelona supercomputer verwerkte. Maar bij de servers ziet ARM zich geplaatst tegenover de concurrentie van AMD en Intel, en het niet hebben van een 64-processor is dan een groot nadeel, erkent ARM. Met name de applicaties zijn tegenwoordig heel vaak geschreven voor een 64-bit processor.
  Net Kort
IPv6 komt op 6 juni
Dacht je dat het er allang was, blijkt opeens dat het pas op 6 juni 2012 komt. Die dag is namelijk door de Internet Society uitgeroepen tot de dag van de 'World IPv6 Launch'. Diverse grote internetbedrijven zoals Google werken aan het initiatief mee. Op die datum zal Google IPv6 op praktisch al haar websites aanzetten en niet meer uitzetten. Vanaf dat moment zijn dus bijvoorbeeld Gmail, YouTube en de zoekmachine permanent via IPv6 te bereiken. Volgens Google is een en ander nu al via ipv6test.google.com te testen. Onder de meewerkende internetproviders wordt het Nederlandse XS4ALL genoemd. De routers van Cisco en D-Link gaan standaard IPv6 'aan' schakelen en van de internetbedrijven doen Microsoft Bing, Google, Yahoo en Facebook mee.

Schaalbare database Amazon: DynamoDB
Amazon heeft 'DynamoDB' aangekondigd, een volledig beheerde cloud-versie van een NoSQL database, gebouwd op Amazon's SimpleDB. Het geheim is Amazon's eigen Dynamo nonrelational database architectuur, ooit gebouwd voor de e-commerce architectuur. En hoewel Dynamo uiterst betrouwbaar is en heel erg schaalbaar, is het nooit grootschalig aangeslagen omdat, aldus Amazon, het niets deed om de operationele complexiteit uit grote databases te halen. En daar komt dus de combinatie van SimpleDB en Dynamo bij kijken. Het toevoegen van capaciteit kan met enkele kliks. DynamoDB integreert met Amazon Elastic MapReduce, waarmee gebruikers analyses op hun grote datasets kunnen doen. Amazon DynamoDB opslag kost 1 dollar per GB per maand.

Lesboeken op de iPad
Gisteren introduceerde Apple tools voor het maken van digitale lesboeken voor apparaten als de iPad. Apple doet daamee een poging om de iPad populairder te maken in de educatieve markt. Onthuld werden iBooks 2, de digitale bibliotheek van Apple, en iBooks Author, waarmee de lesboeken zijn te maken. Beide zullen gratis te krijgen zijn in de App Store. Grote Amerikaanse uitgevers in de educatieve markt zoals McGraw-Hill, Pearson PLC en Houghton Mifflin Harcourt hebben boeken aangekondigd voor iBooks. Met iBooks 2 krijgen studenten extra mogelijkheden in de boeken; ze kunnen aantekeningen maken, kunnen zoeken in een tekst, of kunnen vragen beantwoorden, waarbij 'onmiddellijke feedback' voorop staat, aldus Apple.

Yang weg bij Yahoo
Mede-oprichter van Yahoo, Jerry Yang houdt het definitief voor gezien; hij verlaat de directie en verbreekt alle officiële verbindingen met het bedrijf. Yang zegt vaarwel nadat Yahoo deze maand een nieuwe CEO kreeg met Scott Thompson, voormalige baas van PayPal bij eBay. Thompson zit nu op de stoel van de ontslagen Carol Bartz. Yang intussen, is niet geheel onomstreden; nogal wat bedrijfsblunders worden aan hem toegeschreven, en zijn vertrek komt dan ook onder de investeerders niet ongelegen. Maar of er druk is uitgeoefend is niet duidelijk. Zelf zegt Yang dat de tijd was gekomen om 'andere interesses buiten Yahoo te gaan volgen'. Mogelijk gaat hij daar een klein beetje van zijn 3,8 procent aandeel wat hij nog bezit in Yahoo voor gebruiken.


Kodak in zwaar weer
Gisteren zag het 131 jaar oude bedrijf Eastman Kodak Co. zich gedwongen om bescherming tegen een faillissement aan te vragen. Volgens Kodak werd het daartoe gedwongen doordat andere bedrijven zoals Apple, HTC en RIM het Kodak moeilijk hadden gemaakt bij patentonderhandelingen. Nadat de inkomsten van de filmrolletjes terugliep, leunde Kodak op de inkomsten van de patenten. En nu heeft Kodak een structureel gebrek aan contanten. Kodak wil alsnog proberen de patenten te gelde te maken, om zo het faillissement te ontlopen. Nog in augustus probeerde Kodak 1.100 patenten te verkopen, maar een faillissement in zicht hield kopers op afstand. Kodak zegt de bedrijfsvoering normaal voort te zullen zetten en hoopt volgend jaar weer onder de faillissementsbescherming uit te kunnen komen. Kodak rapporteert 5,1 miljard dollar als eigendom en 6,75 miljard aan schulden.

BlackBerry met Nokia-logo
Hoe zeer ligt Nokia bij Microsoft in bed en andersom? Nokia CEO Stephen Elop liet in een interview weten dat de Nokia merknaam zichtbaar zal komen bij de kaarten van Bing (Bing Maps), en ook op de mobiele producten van concurrenten die gebruik maken van Bing, zoals de BlackBerry, zal het Nokia-merk verschijnen. Microsoft ligt dus bijzonder in bed bij Nokia, iets waarvan het de vraag is hoe RIM daarover denkt. "Deel van de relatie die we zijn aangegaan met Microsoft is dat we hard inzetten op het Windows Phone platform," zei Elop; "zij zetten dus op hun beurt in op ons lokatie-gebaseerd platform, kaarten, navigatie, enzovoort."
  Spannende links
Could MRAM ultimately replace DRAM?
Het is snel, en het houdt gegevens vast, ook wanneer de stroom uitvalt. Maar het is ook duur en er zijn alternatieven voor. Gaat MRAM op den duur DRAM vervangen? Dat kan nog wel even duren. (InfoWorld)

SOPA and PIPA: The pros and cons
In de VS is er nogal wat te doen over de wetten SOPA en PIPA, die beide in de steigers staan, piraterij op het internet moeten tegengaan en op nogal wat weerstand stuiten. InfoWorld beschrjift de status ervan. (InfoWorld)

Symantec backtracks, admits own network hacked
Symantec geeft toe dat het eigen netwerk door een hacker is binnengedrongen en dat daarbij broncode van Symantec-producten is ontvreemd. Hackers dreigen broncode openbaar te maken. (InfoWorld)

Microsoft details new licensing plans for its cloud management suite
Microsoft maakte de details bekend van de plannen die er zijn voor de licentiestructuur van de cloud-management suite System Center 2012. (ZDNet)
  Software updates
Coming in GroupWise 2012
Novell schrijft in een blog wat er allemaal staat te wachten voor GroupWise 2012. Een greep:
  • iPad support
  • Web access enhancements
  • Calendaring enhancements
  • Novell Vibe and Skype integrations
  • Information sharing
  Off-net
$.75 Fix
Stel de ventilator van je processor gaat stuk en je bestelt een nieuwe, maar die past niet helemaal; de schroefgaten zitten anders. Wat kan je dan doen? Nou, dit bijvoorbeeld. (There I Fixed It)

USB Wine
Wil je wel wijn online kopen, maar wil je er niet op wachten, koop dan nu voor 9,95 euro 'Wine USB'. Wijn bestellen, en hij loopt zo uit je computer. Label uitprinten, klaar! (DailyMotion)