NGN Nieuwsbrief v.14.87

Van de redactietafel

* Nieuw op de NGN-website - Hoe zit het eigenlijk met de veiligheid van IPv6? Martijn Bellaard zet in zijn blog alles rond dit onderwerp op een rijtje en doet tegelijk ook aanbevelingen.
* NGN Live Experts TV - Wil je zien hoe Roel van Bueren woensdag al zijn BlackBerry's in de vuilnisbak kiepert (hij had er een stuk of vijf bij zich - hij heeft er ooit acht gehad) en vooral waarom, dan moet je kijken naar deze aflevering van Live Experts TV. Daarnaast had Melle het met hem ook over Windows 8 en over zijn 'kindje' Bundle Commander. Roel brengt er zelfs een primeur; er komt een versie van Bundle Commander voor Microsoft-omgevingen als MDT en SCCM! Hier kijken!
* Microsoft updates - Voor volgende week staan de Microsoft updates weer te wachten, en in de vooraankondiging zien we 14 bulletins, voor in totaal 20 beveiligingslekken in Microsoft Windows, Office, Internet Explorer, Microsoft Publisher en Windows Media Player. Dat belooft wat.
* Prettig weekend.
- Ron Onrust, samensteller LanVision Nieuwsbrief

Nieuws

Cloud: vooral voor toegang tot data

cloudOnderzoeksbureau TNS keek in opdracht van CSC naar de redenen waarom bedrijven aan cloud-toepassingen gingen doen. Het blijkt dat de meeste bedrijven het niet voornamelijk doen om de flexibiliteit of om kosten te besparen, maar om medewerkers vanaf de diverse plekken en apparaten toegang te geven tot informatie. Dat is voor 33 procent van de ondervraagden de belangrijkste reden. Zo'n 17 procent zegt het te doen om als bedrijf sneller te kunnen acteren en 10 procent ziet de kosten als belangrijkste factor voor cloud computing. TNS deed het onderzoek wereldwijd onder 3645 bedrijven, met als inzet te bekijken welke impact cloud computing heeft. Overigens is cloud computing wel degelijk goedkoper; 82 procent zegt geld te hebben bespaard met het laatste cloud-project, al is het in veel gevallen geen groot bedrag. En maar liefst 93 procent zegt positieve effecten te zien op de efficiëntie van it binnen het bedrijf. Maar 14 procent van de bedrijven zag in het toepassen van cloud computing een reden om de it-afdeling in te krimpen, terwijl 20 procent juist meer cloud-experts in dienst nam. Zo'n 64 procent geeft aan duurzamer te kunnen opereren, door minder verspilling en lager energieverbruik. Hier is het rapport (pdf).

BlackBerry-maker RIM ziet af van de naam 'BBX' voor het toekomstige besturingssysteem. BBX is een bestaand merk van de software-ontwikkelaar 'Basis International' uit Albuquerque.

RIM moet afzien van BBX als merknaam

BBX door het putjeBlackBerry-maker RIM zag zich gedwongen om -in ieder geval tijdelijk- af te zien van de naam 'BBX' voor het toekomstige besturingssysteem, nadat een rechter in de VS had bepaald dat het handelsmerk 'BBX' al is vastgelegd door de kleine software-ontwikkelaar 'Basis International' uit Albuquerque. BBX moest voor RIM de nieuwe naam worden van het systeem 'QNX' dat RIM in handen kreeg met de overname van het gelijknamige bedrijf, en waarop RIM de toekomstige BlackBerry's wilde baseren. RIM maakte bekend dat de nieuwe naam voorlopig 'BlackBerry 10' wordt, maar sluit niet uit dat het nog een regeling treft met Basis.
Het moeten afzien van de naam BBX is de zoveelste in een reeks van tegenvallers voor RIM.
Eén van die tegenvallers is ook dat long-time fan van de BlackBerry, Roel van Bueren, al zijn BlackBerry's voor de NGN-camera's in de vuilnisbak stortte. Dat kan geen toeval meer zijn. :-) Zelf zat ik te denken... BBX, QNX... zouden ze het niet kunnen combineren en 'BBQ' kunnen noemen? Zou nog de status van RIM ook beter weergeven.. ;-) -RO

Net Kort

HP en Microsoft samen in de cloud

O365Microsoft en HP hebben een vierjarige samenwerking afgesloten voor het leveren van 'cloud'-oplossingen, zowel in 'public' als in 'private' versies, die zijn gebaseerd op de Office producten van Microsoft; Office 365 en de 'in-huis' versies van de onderdelen daarvan. In eerste instantie komt de dienstverlening in de VS, het VK, Australië en Canada beschikbaar, waarna een wereldwijde introductie volgt. Er komen drie versies; een door HP gehoste versie met Exchange Server 2010, SharePoint Server 2010 en Microsoft Lync Server 2010, een door HP verkochte versie van Office 365, die gewoon bij Microsoft draait, en een hybride oplossing die bestaat uit een combinatie van de voorgaande twee.

Dell verkoopt CRM Salesforce.com

Dell wordt wederverkoper van de CRM-dienst van Salesforce.com. Salesforce.com CRM gaat onderdeel uit maken van Dell's Cloud Business Applications. Een en ander is al leverbaar, maar alleen in de VS. Volgens een analist wil Dell zich hiermee meer profileren als een leverancier van oplossingen, in plaats van alleen hardware. En voor Salesforce kan Dell een goed verkoopkanaal betekenen.

Meer over Windows Store

StoreVia de nieuwe 'Windows Store for Developers' blog geeft Microsoft details over de procedure die bedrijven kunnen volgen voor het installeren van Metro-applicaties. Bedrijven kunnen hun zelf ontwikkelde applicaties plaatsen in wat Microsoft 'private marketplaces' noemt. Beheerders kunnen dan controleren welke apps wel of niet door medewerkers mogen worden gebruikt, of kunnen ervoor zorgen dat apps worden geïnstalleerd. De tools die hiervoor ter beschikking staan zijn de Group Policies en Powershell. De Windows Store wordt actief bij het verschijnen van de beta van Windows 8.
Microsoft gaat overeenkomstig andere 'Stores' 70 procent van de inkomsten van een app aan de makers doorbetalen, maar wanneer de inkomsten een drempelwaarde van 25.000 dollar overschrijden, dan stijgt dat percentage naar 80 procent.

Beta Windows 8: eind februari

W8In zijn presentatie over de Windows Store zegt Microsoft-medewerker Antoine Leblond dat de eerste openbare beta van Windows 8 zal worden uitgebracht eind februari 2012. The Next Web bracht dat nieuws eerst, maar nu heeft Leblond het min of meer bevestigd. Eind februari strookt met eerdere geluiden dat Microsoft streeft naar een introductiedatum van de definitieve versie van Windows 8 die ergens medio 2012 ligt.
Mij klinkt het allemaal heel plausibel in de oren. Microsoft is gebaat bij een zo vroeg mogelijke release-datum, met name met het oog op de tablets, en medio 2012 lijkt ook goed haalbaar. Zeker als je bedenkt dat Windows 8 eigenlijk 'Windows 7 + Metro' is. En die Metro-omgeving klinkt als iets compleet nieuws en dus ingewikkeld, lastig en tijdvretend, maar de truc is natuurlijk al eerder door Microsoft uitgehaald bij Windows Phone. Het lijkt me redelijk veilig om uit te gaan van medio 2012 RTM. -RO

Overheden VS krijgen standaard voor cloud

Amerikaanse overheden hebben van de centrale CIO een standaard manier (pdf) gekregen om cloud-toepassingen te beoordelen op veiligheid. De standaard, die 'Federal Risk and Authorization Management Program' (FedRAMP) heet, beschrijft hoe cloud-diensten moeten worden benaderd, geautoriseerd en in de gaten moeten worden gehouden. Er is een standaard norm voor beveiliging en privacy waar alle cloud-leveranciers aan moeten voldoen om aan de Amerikaanse overheid te kunnen leveren. Alle federale overheden mogen alleen maar FedRAMP-gecertificeerde cloud diensten en -technieken gebruiken. FedRAMP introduceert ook een aantal standaard termen die rond cloud, bijvoorbeeld bij het inkoopproces, kunnen worden gehanteerd. Een speciaal comité gaat de specificaties van FedRAMP voortdurend bijhouden.
Een eerste set van basiseisen rond beveiliging en privacy komt binnen 30 dagen voor leveranciers van cloud-dienten beschikbaar. Er is twee jaar gewerkt aan FedRAMP.
Zoals iedere standaard kosten en werk kan schelen, kan dat ook voor FedRAMP gelden. Het scheelt als al die overheden niet zelf alles moeten gaan uitzoeken, maar eenvoudiger kunnen (laten) nagaan of een dienst aan de standaard voldoet. Prima initiatief, het is nu even afwachten of dit als een referentiestandaard zal gaan werken, en dus ook invloed zal hebben voor ons in Europa. -RO

Facebook kort 'open'

fbAfgelopen weken was het dankzij een beveiligingslek voor korte tijd mogelijk om alle foto's van andere, willekeurige Facebook-gebruikers te bekijken, zelfs de foto's die als 'private' waren gekenmerkt. Op 27 november werd in een blog stap voor stap beschreven wat je daarvoor moest doen. Dinsdag hing een blogger dit aan de grote klok, onder meer door een privé foto van Facebook CEO Mark Zuckerberg te laten zien, waarna een run volgde op Zuckerbergs foto's. Volgens Facebook was het lek te wijten aan een recent doorgevoerde wijziging aan de site en werd er onmiddellijk na het ontdekken een stokje voor gestoken.

Spannende links

Java apps face more performance issues, study finds

Uit een analyse van 745 applicaties blijkt dat Java de meeste prestatie-problemen oplevert, de .NET-applicaties het minst veilig en de Cobol-programma's het veiligst zijn. (InfoWorld)
Nou, voortaan mobiele apps programmeren in Cobol, dus! ;-) -RO

Bluetooth keyboards will get 10-year battery life with new chip, Broadcom promises

Broadcom werkt aan een Bluetooth chipset die dusdanig weinig stroom verbruikt, dat een Bluetooth toetsenbord er tien jaar over zou doen voordat twee AA batterijen leeg zouden zijn. (InfoWorld)
Wat de vraag doet rijzen of AA's wel tien jaar meegaan? Volgens mij als je ze ongebruikt in de la legt dan zijn ze over tien jaar leeg. Nou ja, het gaat natuurlijk ook om het idee. Prachtig, zo'n Bluetooth-versie die bijna geen stroom verbruikt. -RO

Software Updates

Google Goggles 1.7

Google heeft het product Goggles verbeterd, met daarin nu 'continue herkenning', zodat je geen foto meer hoeft te nemen, maar de camera eenvoudig ergens op hoeft te richten, de tekstherkenning is verbeterd en je kunt zelf suggesties doen voor de resultaten, waardoor die (ook voor anderen) steeds beter worden. (Google Mobile Blog)

Nieuw uiterlijk Twitter

Twitter krijgt een nieuwe versie, met een nieuw uiterlijk. Alle interfaces worden aangepast, zowel online als in de mobiele apps en in TweetDeck, zodat het er overal hetzelfde uit ziet. In de komende weken wordt de wijziging overal doorgevoerd, nu al veranderd zijn mobile.twitter.com, Twitter voor de iPhone, en Twitter voor Android. Hier een overzicht met een video van de nieuwe interface.

Adobe werkt aan patch voor zero-day lek

Adobe werkt hard aan een patch voor een lek in de Adobe Reader, dat op het ogenblik actief wordt misbruikt om computers van malware te voorzien. Het lek zit in de Adobe Reader X en Acrobat X (10.1.1) en eerdere versies voor Windows en Macintosh, en in de Adobe Reader 9.4.6 en eerdere versies voor Unix. Hackers zouden het misbruiken om bedrijven die zich bezighouden met defensie te infecteren. Adobe wil de patch voor de 9-versies uiterlijk volgende week af hebben. Meer over de exacte plannen van Adobe hier.

Off-Net

Eyez 720p video streaming / recording glasses hands-on

Eng; een bril met een niet te onderscheiden ingebouwde camera en microfoon. De bril moet uiteindelijk in staat zijn om zelfs 'streaming' te functioneren. Voorlopig gaat het nog om een prototype, maar om wat voor een! (Engadget)

Demo Virtual DoorBell Tablet

Het Nederlandse CER maakt een virtueel deurbelsysteem, en maakt daarbij gebruik van een Kinect-variant. (YouTube)

Colofon

NGN Nieuwsbrief is een gratis uitgave voor leden van de NGN - Netwerk Gebruikersgroep Nederland.
(c) Deze nieuwsbrief is onderdeel van een individueel lidmaatschap van de NGN en uitsluitend voor persoonlijk gebruik. Verdere (gedeeltelijke) verspreiding in welke vorm dan ook is niet toegestaan zonder schriftelijke goedkeuring van de uitgever.
Heb je ook nieuws, of een mening? Ron.Onrust@ngn.nl
Heb je problemen met toezending, of anderzins met de techniek van de website? webmasters@ngn.nl.
Uitgever: LanVision BV, in opdracht van de NGN.
Redactie en samenstelling: Ron Onrust.

De NGN is op allerlei platformen actief, elk platform heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welke past goed bij jou? Zoek de NGN daar dan op!

Connect met de NGN

NGN logoDe NGN is op allerlei platformen actief, elk platform heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welke past goed bij jou? Zoek de NGN daar dan op!
Yammer: NGN (inloggen met @ngn.nl-adres)
Linkedin: Profiel (Connect!) en de NGN-groep.
Twitter: @NetGeNoten.
Google Reader: Interessante geselecteerde artikelen.
Youtube: Profiel (abonneer).
NGN: High-res video's en evenementen