NGN Nieuwsbrief v.14.82

Van de redactietafel

* Nieuw op de NGN-website - Erwin Derksen werd nog niet zo lang geleden uitgedaagd om op zoek te gaan naar de echte grenzen van Active Directory. Dat was de aanleiding voor de blogbijdrage die hij schreef; 'Active Directory limieten'.
Peter Sterk beschrijft in een blog de vernieuwingen in Citrix Provisioning Services 6.0, die onder meer 'het image-management nog eenvoudiger maken'.
En Kees Hogewoning behandelt in zijn blog de 'Aandachtspunten voor de beveiliging van smartphones en tablets'.
* Citrix dag - Om te voorkomen dat je het mist (dat zou zonde zijn): aanstaande maandag is de 2e Citrix dag. Dit keer nog voller dan de eerste keer, met maar liefst twee parallelle tracks! De Main Track geeft meer een overzicht wat er met de technologie kan, terwijl de Deep Dive Track echt laat zien hoe het precies werkt. Beide tracks worden gepresenteerd door de Citrix Experts van het NGN Citrix Team. Het is met nadruk een onafhankelijk evenement waarbij de positieve en ook de negatieve ervaringen eerlijk worden behandeld en besproken. Meer informatie en aanmelden hier.
* Deze week in IT (Podcast) - Afgelopen vrijdag hebben we (Melle en ik) weer een podcast 'Deze week in IT' opgenomen. We hadden het over NFC, PayPal en een paar nieuwe technieken. Hier is de podcast te beluisteren.
- Ron Onrust, samensteller LanVision Nieuwsbrief

De website AllThingsD zegt dat Facebook met een eigen, door HTC geproduceerde mobiele telefoon op de markt komt.

Mobiele telefoon van Facebook

facebookMet enige stelligheid beweert de website AllThingsD dat Facebook met een eigen, door HTC geproduceerde mobiele telefoon op de markt zal komen, die het sociale netwerk Facebook als absolute kern heeft. De codenaam van de telefoon zou 'Buffy' zijn en hij zou draaien op een aangepaste versie van Android. Facebook zou pas recent de definitieve keuze voor HTC hebben gemaakt, nadat ook Samsung in beeld was. Verwacht wordt dat het vanaf nu nog wel 12 tot 18 maanden zal duren voordat er ook daadwerkelijk een tastbaar product is.
AllThingsD ziet de stap voor Facebook als noodzakelijk; Apple en Google bouwen steeds meer macht op in de mobiele markt en Facebook heeft er nauwelijks grip op. Zo heeft Apple volledige controle over betalingen in apps en bouwt Google met Google+ aan een directe concurrent van Facebook.

Wyse koopt beheerplatform mobiele apparaten

trelliaSpeciaal voor het beheren van het groeiende aantal smartphones en tablets in ondernemingen, heeft de maker van thin clients, Wyse Technology het Canadese Trellia overgenomen. Trellia heeft een cloud-gebaseerd beheerplatform ontwikkeld waarmee ondernemingen iOS, Android en BlackBerry OS tablets en smartphones kunnen beheren. Een it-afdeling zou het platform bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor het inventariseren van alle applicaties die zijn geïnstalleerd op iOS-apparaten. Het is ook mogelijk om de apparaten voor verschillende gebruikersgroepen anders te configureren of om te zien wanneer een BlackBerry-gebruiker in het buitenland komt. De software voor Android en iOS is een compleet beheerplatform, terwijl die voor BlackBerry OS meer een aanvulling is op de BlackBerry Enterprise Server (BES).
Het is niet het eerste avontuur voor Wyse richting de smartphones en tablets; met 'PocketCloud' van Wyse kunnen gebruikers hun desktop vanaf hun smartphone/tablet benaderen en Wyse heeft ook een beheeromgeving voor thin clients.

Net Kort

Verbeteringen in cloud-opslag EMC

EMCEMC heeft haar Atmos Cloud Delivery Platform verbeterd, en heeft het mogelijk gemaakt om de Atmos GeoDrive, software die cloud-opslag beschikbaar maakt als drive letter, ook te gebruiken in combinatie met Linux. Voorheen werkte de Atmos GeoDrive alleen met Windows. De Atmos cloud software maakt het mogelijk om ongestructureerde 'big data' wereldwijd in de cloud op te slaan, terwijl beheerders het nog wel centraal onder controle kunnen houden. EMC Atmos Cloud Delivery Platform geeft gebruikers toegang tot cloud diensten en ze kunnen er zelf hun gegevens mee in de cloud opslaan. Beheerders kunnen de verbruikte opslag en bandbreedte van de gebruikers in de gaten houden, eventueel om te kunnen doorbelasten binnen de gebruikersorganisatie. Atmos Cloud Delivery Platform v1.1 wordt nu verkocht als 'VMware vApp' en maakt het voor gebruikers heel makkelijk, met een paar klikken van de muis, om 'storage-as-a-service' te installeren.

Malware voor Android neemt toe

JuniperDe hoeveelheid malware dat het heeft gemunt op Android is in de laatste paar maanden geëxplodeerd; het is sinds juli vervijfvoudigd, aldus Juniper Networks in een blog. Volgens een woordvoerder zijn het de criminelen die heel gericht malware inzetten die zich er mee bezig houden, maar ook de spreekwoordelijke 15-jarigen, die malware verstoppen in een app. De verzamelde malware, varianten op code, maar op zich unieke code, nam sinds juli met 472 procent toe. De grootste dreiging gaat uit van speciaal geconstrueerde malware, vaak verstopt in gekraakte versies van op zich bonafide applicaties, die weer worden teruggezet in de Android Market, of die zijn te vinden op alternatieve download-sites. Die laatsten zijn met name in Azië razend populair. De grootste kwetsbaarheid van Android ligt gelegen in het feit dat Google de Android Market niet controleert, en dat de apps niet tot de Market worden beperkt.

Canalys: als tablets pc's zijn, wordt Apple de grootste

canalysCanalys telt de tablets mee als pc's en trekt dan de conclusie dat ergens volgend jaar Apple HP gaat inhalen als grootste pc-fabrikant. In het derde kwartaal van 2011 rees Apple al wereldwijd naar de tweede plaats. Canalys verwacht dat er dit jaar 415 miljoen pc's worden verkocht; dat is een toename van 15 procent ten opzichte van vorig jaar. Aan tablets (Canalys noemt ze 'Pads') worden er dit jaar 59 miljoen verkocht. De iPad zal ook in het vierde kwartaal domineren, maar Canalys verwacht in de VS dat de Kindle Fire en de Nook Tablet wel iets aan marktaandeel bij Apple zullen weghalen.
Ook van de Ultrabooks wordt iets voor de komende vijf jaar verwacht, maar daarover zegt Canalys; 'voordat Ultrabooks breed worden verkocht, moeten de prijzen nog wel significant dalen'. De huidige laagste prijs van 800 dollar wordt als echt te hoog gezien.
Van de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) verwacht het bedrijf een daling in het aantal verkochte pc's van jaarlijks 6 procent, als gevolg van de economische tegenslag.

Spannende links

Security firm releases 'Dirty Dozen' list of vulnerable smartphones

Beveiligingsbedrijf Bit9 heeft een lijst gemaakt met 'onveilige' smartphones. Niet toevallig; het zijn allemaal Android-modellen. Fabrikanten krijgen er vooral van langs omdat ze telefoons leveren met oude versies van Android. Daarnaast wordt het als vreemd gezien dat gebruikers van de fabrikanten afhankelijk zijn voor de updates; alsof je een pc van Dell koopt, en vervolgens op Dell moet gaan zitten wachten voor de updates. (InfoWorld)

New kernel patch slashes Linux's power appetite

Een nieuwe patch voor de kernel van Linux belooft minder stroomverbruik en dus langer werken met Linux op een mobiel apparaat. (InfoWorld)

Stanford posts six free online iPhone app dev courses

Een professor van Stanford heeft zes lessen van een uur online gezet, die gaan over het programmeren voor iOS. (InfoWorld)

Software Updates

Google Apps Sync for Microsoft Outlook 2.5

Voor Google Apps for Business, Government en Education is versie 2.5 van de Google Apps Sync for Microsoft Outlook plugin verschenen. Daarmee zijn de 'Notes' binnen Outlook (Notities) ook te migreren naar Docs. Meer informatie in deze blog.

Off-Net

Doh /ˈdoʊ/

Systeem om niets meer te vergeten als je je huis verlaat. Heb je iets niet bij je als je bij de deur bent, gaat er een lampje branden in de kleur die bij het vergeten object (sleutels?) hoort. Het fraaie van het systeem; je kunt het zelf maken. (Devices Studio)

Siri Proxy demo

We kennen inmiddels Siri, de spraakgestuurde assistent in de iPhone 4S. Stel dat je Siri wilt uitbreiden met andere taken, bijvoorbeeld het besturen van de thermostaat. Nou, dan maak je een proxy die alle commando's van Siri onderschept. Hier een demonstratie van zo'n installatie. De telefoon hoef je er niet eens voor te hacken (jailbreaken). (YouTube)

Computer in een usb-stick

CCMedio 2012 moet dit prototype resulteren in een tastbaar product. De 'Cotton Candy' is een computer van acht centimeter lang in een usb-stick. Dankzij de hdmi-poort past hij in een tv of monitor, waarbij je in staat bent tot het aansluiten van een toetsenbord/muis via Bluetooth. Maar er is ook een usb-poort die in de pc past. Draaien doet het ding met Android, maar omdat hij niet officieel is goedgekeurd door Google is er geen contact met de Android Market. Hij moet minder dan 200 dollar gaan kosten.

EXOdesk first look

Voor wie niet de 8.400 dollar over heeft voor de Samsung SUR40 met Microsoft Surface, en nog kan wachten tot volgend jaar, is er de 'EXOdesk'; een 40 inch monitor met multi-touch input. Al blijft het nog even de vraag welke interface we hier nou eigenlijk zien. Toch is de prijs van 1.299 dollar al een heftig verschil met die van de SUR40.. (YouTube)

Colofon

NGN Nieuwsbrief is een gratis uitgave voor leden van de NGN - Netwerk Gebruikersgroep Nederland.
(c) Deze nieuwsbrief is onderdeel van een individueel lidmaatschap van de NGN en uitsluitend voor persoonlijk gebruik. Verdere (gedeeltelijke) verspreiding in welke vorm dan ook is niet toegestaan zonder schriftelijke goedkeuring van de uitgever.
Heb je ook nieuws, of een mening? Ron.Onrust@ngn.nl
Heb je problemen met toezending, of anderzins met de techniek van de website? webmasters@ngn.nl.
Uitgever: LanVision BV, in opdracht van de NGN.
Redactie en samenstelling: Ron Onrust.

De NGN is op allerlei platformen actief, elk platform heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welke past goed bij jou? Zoek de NGN daar dan op!

Connect met de NGN

NGN logoDe NGN is op allerlei platformen actief, elk platform heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welke past goed bij jou? Zoek de NGN daar dan op!
Yammer: NGN (inloggen met @ngn.nl-adres)
Linkedin: Profiel (Connect!) en de NGN-groep.
Twitter: @NetGeNoten.
Google Reader: Interessante geselecteerde artikelen.
Youtube: Profiel (abonneer).
NGN: High-res video's en evenementen