NGN Nieuwsbrief v.14.79

Van de redactietafel

* Nieuw op de NGN-website - Vorige keer maakte ik jullie al attent op een videointerview dat Ruben Spruijt tijdens Citrix Synergy had opgenomen. Op de website staan nu nog twee extra interviews van Synergy; een van Rob Beekmans, die sprak met Jason Poole, Citrix Business Developer Cloud & Networking Products (circa 7 min.), en Jits Langedijk interviewde Rob Sanders, Citrix Product Specialist for XenApp (circa 13 min.).
* Prettig weekend.
- Ron Onrust, samensteller LanVision Nieuwsbrief

Adobe geeft het op; het maakte woensdag 9 november bekend niet langer te zullen werken aan versies van Flash voor mobiele apparaten.

Adobe staakt strijd rond 'mobiel' Flash

flashAdobe geeft het op; het maakte woensdag 9 november bekend niet langer te zullen werken aan versies van Flash voor mobiele apparaten. In plaats daarvan gaat ook Adobe zich richten op de open standaard HTML5. De voortekenen van deze beslissing tekenden zich al ruim een jaar geleden af, toen de toenmalige CEO van Apple Steve Jobs, in een technische uiteenzetting beargumenteerde waarom Flash niet op de iPhone of de iPad zouden werken. Het zat Jobs ook erg dwars dat Flash geen open standaard was. Maar de onenigheid tussen Apple en Adobe ging nog veel verder terug; Adobe weigerde bijvoorbeeld ooit een applicatie geschikt te maken voor de Mac (Adobe Premiere), omdat die destijds nog een te gering marktaandeel zou hebben.
Momenteel wordt het nog als een voordeel gezien van de Android-apparaten dat daar wel Flash op draait, en Adobe zegt dat blijvend te zullen ondersteunen. Ook van de ontwikkel-tools van Adobe zal Flash onderdeel blijven uitmaken. Maar Adobe zal niet langer Flash-versies voor de mobiele omgevingen ontwikkelen; dat proces vereist veel inspanningen in het voortdurend testen van veranderingen in hardware en software.

SAP in private cloud van Accenture

accentureBedrijven met een eigen SAP-omgeving hebben er straks een keuze bij; Accenture start een private cloud waar SAP-gebruikers hun ERP-software kunnen stallen, en ook hun Business Warehouse data-warehousing platform. Accenture gaat dat optuigen middels de 'FlexPod' architectuur, die bestaat uit opslag van NetAppe, apparatuur van Cisco (het Unified Computing System), programmatuur van VMware en Red Hat's Linux. Beheer van de servers gaat via de Network Satellite server management software.
Accenture gaat drie configuraties aanbieden, gericht op middelgrote, grote of hele grote omgevingen. Klanten kunnen het tegen een fixed price krijgen, maar dan moet de klant wel redelijk precies passen in het ontwerp van Accenture.
De systemen blijven wel in het datacenter van de klant; ze worden niet gehost door Accenture.

Net Kort

Toolkit voor opsporen Duqu

crysysSpeciaal voor beheerders die willen controleren of hun systemen niet besmet zijn door Duqu heeft CrySys een open source toolkit uirtgebracht, 'Duqu Detector Toolkit v1.01'. Deze gaat op zoek naar verdachte bestanden die zijn achtergelaten door Duqu. CrySys benadrukt dat de kans bestaat dat de toolkit een 'false positive' geeft, dus dat alle resultaten van de toolkit goed moeten worden gecontroleerd. Met de toolkit kunnen beheerders ook ontdekken welke data Duqu eventueel heeft gestolen. Bestanden die zijn gestolen worden opgeslagen in een bestand dat eindigt op DQ (vandaar de naam Duqu) of DF.
Microsoft publiceerde eerder een 'Fix It' knop om een besmetting van Duqu tegen te gaan.

Gartner; 'hou RaaS in de gaten'

gartnerVolgens Gartner maakt in 2014 bijna een op de drie middelgrote bedrijven (bedrijven met tussen de 150 miljoen en 1 miljard omzet) gebruik van een 'RaaS'-oplossing (Recovery-as-a-Service), waarmee die bedrijven van hun virtuele machines een backup kunnen maken en die ook weer kunnen restoren. VM's worden ermee gerepliceerd naar een cloud van een dienstenaanbieder. Momenteel maakt iets minder dan één procent van die bedrijven operationeel gebruik van RaaS. Maar er wel gebruik van maken kan volgens Gartner jaarlijks tot 100.000 dollar schelen aan een eigen disaster recovery budget.
Gartner zegt dat er in dit segment van RaaS twee kampen ontstaan; bedrijven die SAN-gebaseerde replicatie gebruiken voor sommige applicaties, en anderen die pilots doen met een cloud-dienst als een alternatief in een meer traditioneel calamiteitenplan. RaaS lost een aantal problemen op, aldus Gartner; het testen van recovery en de kosten die daarmee gepaard gaan, de consistentie van de productie-data en -applicaties op het moment van recovery, complexiteit van de recovery-configuratie, en het bepalen wat er hoe vaak en wanneer moet worden getest.
Gartner denkt dat de grote ondernemingen, in ieder geval in de komende jaren, over het algemeen niet meedoen aan RaaS en zullen vasthouden aan de eigen backups.

Einde Gmail app voor BlackBerry

gmailOp 22 november stopt Google met het aanbieden of ondersteunen van de Gmail app voor de BlackBerry. Gebruikers die de app al hebben kunnen hem wel blijven gebruiken. Google gaat zich richten op het bouwen van een 'great Gmail experience in the mobile browser', aldus het bedrijf in een verklaring op de website. RIM, de maker van de BlackBerry, neemt het niet zo tragisch en stelt dat Gmail al standaard vanaf BlackBerry 5.0 wordt ondersteund, en dat een aparte app dus helemaal niet nodig is. Sterker, de meeste mensen die Gmail op hun BlackBerry gebruiken, doen dat via de eigen infrastructuur van de BlackBerry en niet via de app, aldus RIM.
Als signaal klinkt de mededeling van Google niet goed; in vijf jaar gleed RIM terug van een marktaandeel bij de smartphones in de VS van 48 procent naar 11,6 procent. En eerder deze maand introduceerde Google juist een Gmail app voor iOS (die in verband met een bug weer werd ingetrokken), en dat strookt niet met de mededeling dat Google zich 'wil richten op de mobiele browser'.

Opslag voor mkb van NetApp

netappNetApp kondigde een nieuw model aan in de lijn van Fabric-Attached Storage (FAS) 2000 arrays. De FAS2240 is een instapmodel met tot 432 TB capaciteit, en een prijs die begint bij 7.500 dollar, wanneer uitgerust met 6 TB. Voorheen was er op dat niveau de FAS2040, met tot 136 TB en een prijs vanaf rond de 8.000 dollar. De FAS2240 komt in twee rack-versies, de FAS2240-2 van 2U hoog en de FAS2240-4 van 4U hoog. Met 12 GB NVRAM zit er de helft zoveel meer geheugen in dan in zijn voorganger, en behalve de traditionele SAS, SATA of Fibre Channel drives, kunnen er ook SSD's worden toegepast. En 10 Gbit Ethernet wordt nu standaard ondersteund; voorheen was daar een insteekkaart voor nodig. Volgens NetApp is de FAS2240 gericht op bedrijven in het mkb met tussen de 100 en 200 werknemers.

Nog een SDK voor Kinect

sdkHet bedrijf Evoluce denkt dat er plaats is in de markt voor nog een SDK voor de Kinect, naast die van Microsoft. Voorlopig is er een gratis versie van de SDK van Evoluce voor de Kinect, maar een commerciële staat op de planning. De 'Evoluce SDK for Kinect and Windows 7' bevat documentatie en voorbeeldapplicaties zoals de demo 'Motor Sport'. Die demo is hier te vinden.

Spannende links

Most fraud is an inside job, says survey

De schade aan fraude bedraagt gemiddeld 2,1 procent van de inkomsten, ofwel omgerekend naar een jaar, een week aan omzet. Dat blijkt uit een enquete die is gehouden onder 1.200 leidinggevenden wereldwijd. Zestig procent van de fraude is uitgevoerd door een medewerker. (InfoWorld)

Social media disaster recovery: A first responder's guide

Hoe moet een organisatie omgaan met een blunder op een sociaal netwerk? Uitvoerig artikel over dit onderwerp, met voorbeelden. (InfoWorld)

Samsung Galaxy Tab 8.9 review

Gepositioneerd tussen de Galaxy Tab 10.1 en de Galaxy Tab 7.0 Plus zit nu de Galaxy Tab 8.9. Engadget keek er naar en schreef een review. Conclusie? Prima ding. (Engadget)

PC makers should brace for drive shortages of up to 20 percent

IDC waarschuwt voor een tekort aan harddisks en stijgende prijzen. Dit allemaal dankzij de overstromingen in Thailand. (InfoWorld)

Software Updates

iOS 5.0.1

Gisteren kwam Apple met de verwachte update van iOS; iOS 5.0.1, die met name een oplossing moet vormen voor iPhones die opeens veel meer energie gingen gebruiken. Daarnaast zijn er nog meer verbeteringen in functies en worden er ook nog eens vijf beveiligingslekken met deze update gedicht. Het is de eerste update die 'door de lucht' kan worden ontvangen, zonder tussenkomst van iTunes. Daarvoor moet in 'Settings', 'General' en dan 'Software Update' worden gekozen. (Nederlands: Instellingen, Algemeen, Software Update.)

Solaris 11

solaris 11 Deze week kreeg Solaris een update. Volgens Oracle is het nu beter geschikt voor cloud-toepassingen, en is er meer integratie met andere Oracle-producten. oracle roemt de virtuele omgeving van Solaris, 'Oracle Solaris Zones', dat volgens Oracle 15 keer minder 'overhead' heeft dan een VMware-installatie. Bovendien kent Zones geen kunstmatige limieten, bijvoorbeeld in geheugen, netwerk, CPU of opslag.
Andere nieuwe functies van Solaris: 'Fast Reboot', waarmee Solaris sneller kan worden ge-reboot en dus gepatched, en 'Image Packaging System', een beheerssysteem dat software up-to-date helpt houden. Daarnaast krijgt de beheerder meer controle over de rechten over individuele Zones.

Firefox 8

ff en twitterDeze week verscheen Firefox 8, waarmee acht lekken worden gepatched en met als nieuwe functie een vermelding van twitter in het zoekvenster. En in de traditie die ontstond nadat Mozilla iedere zes weken een nieuwe versie aankondigde, is ook in deze versie verder niet veel nieuws in beeld te ontdekken. Zoeken in twitter (gebruikers kunnen zoeken op onderwerp, hashtag of gebruikersnamen) zit voorlopig alleen nog in vier taalversies van Fierfox (Engels, Japans, Portugees en Sloveens).
En met Firefox 8 lost Mozilla ook een belofte in; add-ons die min of meer automatisch werden geïnstalleerd, worden nu niet meer automatisch gestart; die staan standaard uit.
Van de lekken die werden gepatched met Firefox 8 worden er vijf als 'critical' aangemerkt.
Ook van versie 3.6 verscheen een veiligheidsupdate; versie 3.6.24, waarmee drie lekken worden gedicht.

Google Apps Migration for Microsoft Exchange 2.3

Er is een nieuwe versie verschenen van Google Apps Migration for Microsoft Exchange. Versie 2.3 van die software kent de volgende verbeteringen:
- Pre-migration diagnostics
- Detailed migration reports
- IMAP server list
- New command line options:
- Improved data estimation feature
Meer informatie hier.

Microsoft Updates

Vier bulletins afgelopen dinsdag met patches van Microsoft. Het bepalen van een prioriteit is dit keer niet zo heel moeilijk; er is maar één bulletin 'critical', en dat is die van een lek in de TCP/IP implementatie van Windows. Het overnemen van een systeem wordt hiermee in theorie mogelijk door het sturen van een stroom van speciaal geconstrueerde UDP-pakketten. Microsoft beveelt iedereen aan om de updates zo snel mogelijk te installeren. Meer informatie hier.

Verzamelde updates

Verzamelde updates van @UpdateExpert op twitter van de afgelopen periode:
Bundle Commander 1.0.12
(met dank aan Roel van Bueren)

Off-Net

Nokia HumanForm

Nokia gunt ons een blik in de toekomst van de mobiele telefoon; een knoploos apparaat met de vorm van een beetje een gek stuk flexibele zeep. Gaan we dit meemaken, of blijft dit een idee op Nokia's tekentafel? (YouTube)

Live Augmented Reality for National Geographic Channel / UPC

Reclame; mensen worden op een groot scherm geconfronteerd met zichzelf en...
Het blijft grappig. (Vimeo)

Colofon

NGN Nieuwsbrief is een gratis uitgave voor leden van de NGN - Netwerk Gebruikersgroep Nederland.
(c) Deze nieuwsbrief is onderdeel van een individueel lidmaatschap van de NGN en uitsluitend voor persoonlijk gebruik. Verdere (gedeeltelijke) verspreiding in welke vorm dan ook is niet toegestaan zonder schriftelijke goedkeuring van de uitgever.
Heb je ook nieuws, of een mening? Ron.Onrust@ngn.nl
Heb je problemen met toezending, of anderzins met de techniek van de website? webmasters@ngn.nl.
Uitgever: LanVision BV, in opdracht van de NGN.
Redactie en samenstelling: Ron Onrust.

De NGN is op allerlei platformen actief, elk platform heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welke past goed bij jou? Zoek de NGN daar dan op!

Connect met de NGN

NGN logoDe NGN is op allerlei platformen actief, elk platform heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welke past goed bij jou? Zoek de NGN daar dan op!
Yammer: NGN (inloggen met @ngn.nl-adres)
Linkedin: Profiel (Connect!) en de NGN-groep.
Twitter: @NetGeNoten.
Google Reader: Interessante geselecteerde artikelen.
Youtube: Profiel (abonneer).
NGN: High-res video's en evenementen