NGN Nieuwsbrief v.14.70

Van de redactietafel

* Nieuw op de NGN-website - In een blogbijdrage probeert Martijn Bellaard de 'hypes en mythes over Cloud' door te prikken.
* NGN Live Experts TV - Morgen komt de uitzending rechtstreeks van Novell Brainshare. Ed praat dan vanuit Nederland met Dennis Dirks, die in Utah bij Brainshare in Salt Lake City aanwezig is. Klaarzitten om 16:00u, en hierop klikken.
* Deze week in IT (Podcast) - Afgelopen vrijdag hadden we het in de podcast over de iPhone 4S (wat maakt hem zo bijzonder?), de nieuwste initiatieven van Oracle, en over welke impact die hele goedkope tablet uit India op de markt kan hebben. Luisteren kan hier.
* Microsoft updates - Vandaag is het weer zover; Microsoft updates. Behalve de vooraankondiging van vorige week was gisteren nog niet meer te zien, maar misschien zie je inmiddels meer.
- Ron Onrust, samensteller LanVision Nieuwsbrief

Op maandag 10 oktober introduceerde Google een 'preview' van de nieuwe programmeertaal 'Dart', die in de toekomst sommige gebreken van JavaScript moet opvangen.

Nieuwe webtaal: 'Dart'

DartOp maandag 10 oktober introduceerde Google een 'preview' van de nieuwe open source programmeertaal 'Dart', die in de toekomst sommige gebreken van JavaScript moet opvangen. Hoewel Google JavaScript niet noemt, is het duidelijk dat Dart tenminste een aanvulling daarop moet zijn. In het verleden lieten Google-medewerkers zich kritisch uit over JavaScript. In een uitgelekte notitie hadden ze het zelfs over de 'fundamentele tekortkomingen [in JavaScript] die met louter het evolueren van JavaScript niet kunnen worden opgelost'. Dart is een object georiënteerde taal, bedoeld voor zowel het snel kunnen opzetten van weinig code, als een taal voor grotere webapplicaties (met dynamic typing of met static typing). De preview versie bestaat uit een compiler en een virtual machine, samen met een set van basis-libraries. Google hoopt dat in de toekomst iedere browser een native Dart virtual machine bevat, waarop de Dart-programma's kunnen draaien. Op dit moment ondersteunt nog niet eens Google's eigen Chrome Dart. Tot die tijd is er een compiler die Dart-code kan converteren naar JavaScript.
Met het oog op de populariteit van JavaScript zal Google nog heel wat zendelingenwerk moeten verrichten voordat Dart een succes is.

Groen licht voor overname Skype

skypeDe Europese Commissie verleende afgelopen vrijdag officiële goedkeuring aan de overname van Skype door Microsoft. De commissie zag in de bestaande producten van Microsoft alleen een overlap met de video-communicatie in Windows Live Messenger. Mededingingsbezwaren zag de commissie niet, omdat er 'in deze groeimarkt een groot aantal spelers, waaronder Google, actief zijn'. Omdat Skype binnen bedrijfsleven maar beperkt aanwezig is, zag de commissie geen directe concurrentie met Microsoft's Lync. Microsoft kondigde de voorgenomen overname van Skype op 10 mei 2011 aan; er zou een bedrag van 8,5 miljard dollar mee gemoeid zijn. Vorige maand kreeg Microsoft al goedkeuring van de Amerikaanse overheid voor de overname.
In september vroeg het Italiaanse Messagenet de EU nog om ervoor te zorgen dat Microsoft Skype niet zou meeleveren met andere software. Maar de commissie zag in de zorgen van Messagenet geen reden om de overname te blokkeren. Verwacht wordt dat nu binnen enkele dagen de overname definitief kan worden gemaakt.

Net Kort

Beveiliging voor Android

3LMDeze week komt het beveiligingsplatform voor ondernemingen voor Android-telefoons van de Motorola-dochter 3LM beschikbaar. 3LM zegt over een unieke oplossing te beschikken, die werkt voor alle apps; apps hoeven er dus niet voor te zijn aangepast. Maar 3LM moest wel fabrikanten van telefoons overhalen om software te installeren, en 3LM claimt dat dat ook in de afgelopen vier maanden is gebeurd, in ieder geval door HTC, Sony Ericsson, Motorola, Sharp en Pantech. De voorgeïnstalleerde software werkt samen met 'enterprise server software' en een app op de telefoon. Wanneer dat systeem is geïnstalleerd, dan biedt 3LM: encryptie, de mogelijkheid om blacklists of whitelists van applicaties bij te houden die de gebruiker al dan niet mag gebruiken, het afdwingen van wachtwoorden en het op afstand wissen van de telefoon ('remote data wipe').
Beheerders kunnen ook op afstand apps installeren, en ze zo instellen dat ze niet kunnen worden gewist. Een VPN-techniek is ingebouwd, zodat gebruikers interne systemen kunnen benaderen en de it-afdeling kan ook de status van de telefoon in de gaten houden. Omdat alles op de telefoon door de techniek wordt beschermd, kunnen gebruikers alle apps uit de Android Market installeren (mits die niet op de blacklist staan natuurlijk).
De 3LM server is voor ondernemingen vanaf deze week beschikbaar. Organisaties kunnen de server 'in huis' draaien, of hem 'hosted' bij 3LM afnemen. Voor de toekomst wil 3LM de dienstverlening ook in het leven roepen voor andere besturingssystemen dan Android.

NFC voor gegevensuitwisseling

BoldSommige BlackBerry's krijgen de nieuwe functie 'Tag', waarmee ze via de NFC-chip informatie kunnen uitwisselen door de telefoons tegen elkaar te houden. Je moet dan denken aan contactinformatie, documenten en multimedia-content. Tag zal worden ondersteund met de BlackBerry 7 software update. De eerste smartphones ermee zijn de modellen met een NFC-chip, zoals de BlackBerry Bold 9900 en 9930, en de BlackBerry Curve 9350, 9360 en 9370. Het mobiel betalen met NFC krijgt veel aandacht, maar NFC kan ook worden gebruikt voor functies als BlackBerry Tag. Ook ontwikkelaars kunnen met Tag aan de gang, zodat hun eigen apps er ook gebruik van kunnen maken.

Facebook iPad app

iPadNa lang wachten verscheen gisteren de app van Facebook voor de iPad. Dat deelde Facebook in een blog mee. Met de iPad app kunnen gebruikers in full-screen mode chatten met vrienden, en spelletjes spelen, aldus Facebook. Al sinds het verschijnen van de iPad in april 2010 vragen Facebook-gebruikers om een iPad app.

Aspire S3 'Ultrabook'

S3Acer begon gisteren met het uitleveren van de Aspire S3 'ultrabook', de ultradunne laptop, de eerste die in die categorie in de VS leverbaar wordt onder de 1000 dollar. De S3 kost 899 dollar. De 'ultrabook' is een vinding van Intel, van bijzonder dunne laptops met een Intel processor, die naar een tablet toe zullen groeien, mede dankzij het in de toekomst toepassen van touch-schermen. De S3 heeft een scherm van 13,3 inch, is 1,3 cm dik en weegt 1,35 kg. Hij heeft een Intel Core i5 processor, een 20 GB SSD disk en een 320 GB harddisk. Hij kan 50 dagen 'standby' staan en doet zes uur met een acculading.

Verbeterde tekstherkenning

OmniPageVan de OCR-software van Nuance is OmniPage Professional 18 verschenen. Uit het persbericht: Vergeleken met de vorige versie gebeurt de omzetting van de tekstopmaak 67 procent nauwkeuriger en de karakterherkenning steeg 18 procent in nauwkeurigheid. Geconverteerde documenten zien er meer uit als het origineel, met kolommen, tabellen, opsommingtekens en illustraties. Geconverteerde documenten worden met de Nuance Cloud Connector rechtstreeks opgeslagen in de cloud; Windows Live SkyDrive, Google Docs, Evernote, Dropbox en nog vijftien andere clouds. Papieren formulieren kunnen worden omgezet naar invulbare elektronische formulieren. Taalherkenning is mogelijk in meer dan 120 talen, waaronder nu ook Chinees, Japans en Koreaans. OmniPage 18 Standard kost 99 euro voor een licentie; OmniPage Professional 18 heeft een adviesprijs van 399 euro en is ook verkrijgbaar met volumekortingen en in een speciale versie voor onderwijsdoeleinden. Meer informatie hier.

Record voor iPhone 4S

4SVolgens Apple zijn er in één dag maar liefst een miljoen exemplaren van de iPhone 4S besteld. Daarmee zet de 4S een record, want de iPhone 4 boekte in de voorbestellingen 'maar' 600.000 exemplaren in één dag. In de VS wordt de 4S op vrijdag leverbaar. Tegen het einde van de maand komen daar 22 landen bij, waaronder Nederland.

Spannende links

Microsoft Exchange Server Protocol Documentation, Outlook Standards

Deze documentatie, Microsoft Exchange Server Protocol Documentation bevat gedetailleerde technische specificaties voor de Microsoft-protocollen die Exchange gebruikt om te communiceren met andere producten.
Microsoft Exchange and Microsoft Outlook Standards Documentation beschrijft hoe Exchange en Outlook standaarden voor het uitwisselen van berichten ondersteunen, zoals iCalendar, IMAP4 en POP3.

Software Updates

Microsoft Forefront Threat Management Gateway (TMG) 2010 Service Pack 2

Van Microsoft Forefront Threat Management Gateway (TMG) 2010 is het tweede Service Pack verschenen, met daarin nieuwe functies:
• The new Site Activity report displays a report showing the data transfer between users and specific websites for any user.
• A new look and feel has been created for error pages.
• Error pages can be more easily customized and can include embedded objects.
• You can now use Kerberos authentication when you deploy an array using network load balancing (NLB).

Forefront Unified Access Gateway (UAG) Service Pack 1 (SP1) Update 1

Voor Forefront Unified Access Gateway (UAG) Service Pack 1 (SP1) is Update 1 verschenen. Ook hier nieuwe functies en verbeteringen:
• Lync web services publishing—Forefront UAG now supports publishing Lync web services
• Dynamics CRM 2011 publishing—Forefront UAG now supports publishing Dynamics CRM 2011
• SharePoint 2010 with Office Web Apps—Forefront UAG now supports publishing SharePoint 2010 with Office Web Apps
• Improved browser support—Forefront UAG now supports more web browsers than in previous releases

SQL Server 2008 SP3

Voor SQL Server 2008 is SP3 verschenen. Behalve alle fixes die zijn uitgebracht tussen SP2 en nu, zit er ook in:
- Enhanced upgrade experience from previous versions of SQL Server to SQL Server 2008 SP3. In addition, we have increased the performance & reliability of the setup experience.
- In SQL Server Integration Services logs will now show the total number of rows sent in Data Flows.
- Enhanced warning messages when creating the maintenance plan if the Shrink Database option is enabled.
- Resolving database issue with transparent data encryption enabled and making it available even if certificate is dropped.
- Optimized query outcomes when indexed Spatial Data Type column is referenced by DTA (Database Tuning Advisor).
- Superior user experience with Sequence Functions (e.g Row_Numbers()) in a Parallel execution plan.

Off-Net

24kt Gold & Diamonds Graphic-Plated Macbook Pro

Voor wie geen gewone Macbook Pro wil hebben, maar iets bijzonders. Deze bijvoorbeeld, die is voorzien van goud en diamanten. De prijs blijft onvermeld, maar wees erop bedacht dat je niet op een paar duizend euro meer of minder moet kijken. (Computer Choppers)

Insert Coin: Romo, the smartphone robot

De intelligentie van de kleine Romo, een op afstand bedienbaar rupsvoertuig, bevindt zich in een iPhone die je er op moet zetten. De afstandsbediening wordt gevormd door een tweede iPhone. Bijzonder is dat de bewegingen worden aangestuurd via geluidssignalen die via de koptelefoonaansluiting aan de Romo worden doorgegeven. Zou in februari te koop moeten komen, voor 78 dollar per stuk. (Engadget)

SMELLIT

Vierde dimensie bij het kijken naar een film; geur. Ze zijn er bijna, de luidsprekers waar geen geluid, maar geur uit komt. (Behance)

Colofon

NGN Nieuwsbrief is een gratis uitgave voor leden van de NGN - Netwerk Gebruikersgroep Nederland.
(c) Deze nieuwsbrief is onderdeel van een individueel lidmaatschap van de NGN en uitsluitend voor persoonlijk gebruik. Verdere (gedeeltelijke) verspreiding in welke vorm dan ook is niet toegestaan zonder schriftelijke goedkeuring van de uitgever.
Heb je ook nieuws, of een mening? Ron.Onrust@ngn.nl
Heb je problemen met toezending, of anderzins met de techniek van de website? webmasters@ngn.nl.
Uitgever: LanVision BV, in opdracht van de NGN.
Redactie en samenstelling: Ron Onrust.

De NGN is op allerlei platformen actief, elk platform heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welke past goed bij jou? Zoek de NGN daar dan op!

Connect met de NGN

NGN logoDe NGN is op allerlei platformen actief, elk platform heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welke past goed bij jou? Zoek de NGN daar dan op!
Yammer: NGN (inloggen met @ngn.nl-adres)
Linkedin: Profiel (Connect!) en de NGN-groep.
Twitter: @NetGeNoten.
Google Reader: Interessante geselecteerde artikelen.
Youtube: Profiel (abonneer).
NGN: High-res video's en evenementen