NGN Nieuwsbrief v.14.42

Van de redactietafel

* Nieuw op de NGN-website
- Erwin Derksen beschrijft in een blogpost een naar probleem waar hij tegenaan liep toen hij SCOM 2007 R2 direct op SQL 2008 R2 probeerde te installeren.
- Ruben Spruijt kreeg tijdens Citrix Synergy in San Francisco de gelegenheid om een interview op te nemen met Mark Templeton, de CEO van Citrix. Ik heb in het verleden Mark zelf eens mogen interviewen, en het is een welbespraakte, goed te volgen man, met een aardige visie. Kijken!
- Joke Snelders legt in haar blog uit hoe je een capture file met behulp van HxD (een freeware hex editor) kunt aanpassen.
* Ledenvoordeel - Aardig om te melden dat opnieuw een bedrijf extra korting geeft aan NGN-leden; Azlan is nu op de ledenvoordeel-pagina ook van de partij met 20 procent korting. Waarmee is bewezen dat het loont om af en toe langs te gaan op die pagina.
* NGN Live Experts TV - Hoe het programma er morgen precies uit gaat zien is nog niet bekend, maar het komt rechtstreeks van de iPad-dag in Bunnik, dus hou rond 16:00u de stream in de gaten op www.livestream.com/ngnnl.
* Deze week in IT (Podcast) - Afgelopen vrijdag hebben we (Melle en ik) weer een podcast 'Deze week in IT' opgenomen. We hebben het gehad over Google Wallet, over Bluestacks en van Microsoft CEO Steve Ballmer vind ik dat... Ehh, nee, daar moet je maar voor luisteren. Luisteren (of abonneren) kan hier.
* In verband met Hemelvaartsdag is er vrijdag as. geen nieuwsbrief. De volgende verschijnt weer op dinsdag 7 juni. Lang of kort; geniet van het weekend!
- Ron Onrust, samensteller LanVision Nieuwsbrief

De Padfone is een Android smartphone, die in een docking station in de vorm van een tablet kan worden gestopt.

Asus: telefoon in tablet

padfoneEen combinatie van een telefoon en een desktop is dankzij de Motorola Atrix niet meer zo ongewoon, maar Asus heeft een nieuwe variant bedacht; de telefoon in de tablet, de Padfone. Het gaat hier om een Android smartphone, die in een docking station in de vorm van een tablet kan worden gestopt. Aan de achterkant van de tablet is er een klepje waar de telefoon in kan worden gestopt. Het beeld past zich automatisch aan de afmetingen van het scherm aan. Daarnaast bevat de tablet een extra accu, zodat de telefoon in de tablet extra lang meegaat. De tablet kan niet functioneren zonder de telefoon; het gaat bij de tablet uitsluitend om een scherm, luidsprekers en een accu. Wat Asus deze week tijdens Computex demonstreerde was een telefoon met een 4,3 inch scherm, en een tablet van 10,1 inch. Maar Asus zegt dat er nog geen definitieve keuzes over de afmetingen zijn gemaakt. Asus mikt op een beschikbaarheid van de Padfone zo rond kerst, en met de Android-versie die dan gangbaar is. Engadget heeft het nieuws over de Padfone en afbeeldingen en video's aardig bij elkaar gebracht; hier nog meer nieuws en een video.
Update: het nieuws over de TransPhone werd ook het afgelopen weekend naar buiten gebracht; een soortgelijke combinatie van CMIT.

Forrester: apps in plaats van Chrome OS

forresterGeorge Colony, 'chairman' en CEO van Forrester heeft boude uitspraken gedaan over de Chromebook tijdens het IT Forum van Forrester. Hij noemde de Chromebook "een van de grootste vormen van bedrijfsmatige idiotie die ik ooit heb gezien" (InfoWorld). De uitspraak van Colony is ingegeven door het feit dat in Forrester's wereldbeeld er een verschuiving plaatsvindt naar mobiele apps, iets wat Forrester het 'App Internet' noemt. Die markt heeft nu een omvang van 2,2 miljard dollar en groeit jaarlijks met 85 procent. "Dat is de architectuur van de toekomst", aldus Colony. Volgens hem moeten bedrijven als HP en Dell dus hun bedrijfsmodellen aanpassen en hun pc's aanpassen aan de 'App Internet'-wereld.
De visie van Forrester is prikkelend. Aan de ene kant is het duidelijk iets wat daadwerkelijk gebeurt; de apps worden bij de miljoenen geïnstalleerd en gebruikt. Aan de andere kant is het ook een beweging die zich voor vrijwel de volle honderd procent op mobiele apparaten afspeelt, en in die zin totaal niet concurreert met 'de desktop'. De cruciale vraag is of de apps zich inderdaad 'naar de desktop' zullen gaan bewegen (en dan moeten we gelijk aan de Motorola Atrix denken, de telefoon die je ook als desktop kunt gebruiken), en of die beweging dan inderdaad sneller zal verlopen als de adoptie van Chrome OS en de Chromebook. Voor beiden valt wat te zeggen, maar om het nu al als een 'gelopen race' uit te roepen, zoals Forrester hier suggereert, dat gaat mij veel te ver. -RO

Net Kort

Scanner vindt op iedere 20e pc malware

Microsoft bracht op 12 mei een nieuwe versie uit van de 'Safety Scanner', een hulpmiddel dat min of meer één keer controleert of zich op een pc virussen bevinden. In de eerste week van de beschikbaarheid van die tool hebben 420.000 mensen hem gedownload, en werden er meer dan 20.000 geïnfecteerde pc's gevonden; ongeveer één op de twintig. Dat maakte Microsoft in een blog bekend. Van iedere tien problemen die de scanner vond, hadden er zeven iets te maken met een Java-exploit. Twee van de meest-misbruikte lekken in Java waren al in december 2008 en november 2009 gepatched.
Gisteren toch maar even voor de zekerheid gedraaid op mijn pc. Niks gevonden. De scan duurde ongeveer drie minuten. Zo'n balk die zich van links naar rechts vult, suggereert bij mij dat het proces klaar is wanneer de balk helemaal gevuld is... Hebben jullie daar nou ook zo'n hekel aan wanneer die balk gewoon vrolijk een paar keer opnieuw begint? Als je wat bewegends in beeld wilt brengen, doe dat dan met iets anders... Neej, drie minuten is niet lang, maar mag ik ook es wat te zeuren hebben? :-) -RO

HP haalt accu's terug

hpAfgelopen week verlengde HP een terugroepactie voor laptop-accu's, die oorspronkelijk al een jaar geleden werd gepubliceerd. De terugroepactie is nu uitgebreid naar meer modellen. De gewraakte accu kan oververhit raken. Mensen in het bezit van zo'n accu komen in aanmerking om hem gratis om te ruilen. Het gaat om accu's uit laptops die werden verkocht tussen juli 2007 en mei 2008. Op deze pagina van HP is te controleren of jouw laptop ook tot deze groep behoort.

Tablet met 3D scherm

asusAsus heeft de Eee Pad MeMO 3D aangekondigd; een tablet met een 1280 x 800 7 inch scherm, waarop het mogelijk is om 3D-beelden af te spelen, zonder dat daarvoor een brilletje nodig is. Bijzonder is dat deze MeMO 3D geleverd zal worden met een kleine Bluetooth afstandsbediening annex headset. Daarmee kan de tablet prima dienen als telefoon. Verschijningsdatum of prijs zijn nog niet bekend. Details hier bij Engadget.

Chrome 'web app' voor offline Gmail

appsUit een notitie aan Google Apps-beheerders kunnen we enigszins opmaken hoe Google de transitie van de 'offline-techniek' gaat doorvoeren. Vanaf 24 mei is het al de gebruikers van Google Chrome onmogelijk gemaakt om Gmail nog offline te gebruiken (bizar genoeg werkt het nog wel in Firefox en Internet Explorer) en 'in de zomer' komt er een nieuwe 'Gmail Offline Chrome web app'. Google doet de beheerders de aanbeveling om die app eerst door een paar gebruikers te laten testen, voordat de hele organisatie naar Chrome overschakelt voor het offline benaderen van Gmail.
Er zitten een paar bizarre kantjes aan deze kwestie, want om nu nog offline van Gmail gebruik te kunnen maken worden gebruikers gedwongen om een andere dan Google's eigen browser Chrome te gebruiken, en van die andere browsers, zegt Google dat een en ander alleen werkt met een oude versie; bij Firefox versie 3.6 en bij IE versie 8.

PayPal achter Google Wallet aan

paypalPayPal en eigenaar eBay hebben een juridische aanklacht ingediend tegen Google en tegen twee voormalige medewerkers van PayPal, die nu in dienst zijn bij Google. PayPal beschuldigt de ex-medewerkers Osama Bedier en Stephanie Tilenius er van dat zij bedrijfsgeheimen van PayPal hebben gebruikt op het gebied van mobiel betalingsverkeer en strategieën als het gaat om kassa-systemen. Het steekspel tussen PayPal en Google begon na de bekendmaking van Google Wallet, een systeem waarmee consumenten straks in winkels met hun mobiele telefoon betalingen kunnen verrichten door de telefoon langs een reader te halen. Bedier zou een paar dagen voor zijn vertrek cruciale documenten hebben gekopieerd, documenten met daarin de strategie van PayPal rond mobiel betalen. Osama Bedier zou de eindverantwoordelijke binnen PayPal zijn voor mobiel, platform en nieuwe ondernemingen. PayPal-geheimen zouden binnen Google zijn geopenbaard, maar ook aan winkeliers.
Daarnaast voerde Bedier de besprekingen aan namens PayPal met Google, over het gebruiken van PayPal als betaalmogelijkheid voor apps in de Android Market, zonder PayPal op de hoogte te stellen dat hij ondertussen sollicitatiegesprekken bij Google hield.
In een reactie zegt Google bedrijfsgeheimen te respecteren en dat het zichzelf zal verdedigen tegen de beschuldigingen.

Spannende links

ASUS Eee PC X101 runs MeeGo

Asus heeft de Eee PC X101 aangekondigd, een redelijk dunne netbook die maar 200 dollar kost, met als besturingssysteem.. MeeGo! (Engadget)
Voel ik net een hoog OS/2-gehalte bij MeeGo, verklaar ik net MeeGo voor MeeGone, komt Asus hiermee. Oké, oké, MeeGo is niet dood, maar ik vraag me wel sterk af wat je er nou mee kunt. -RO

Death of TMG?

Gartner schrijft in een rapport dat Microsoft zou hebben toegegeven dat er geen nieuwe versie meer komt van Forefront TMG. Dat kan fikse consequenties hebben voor organisaties met TMG; die zouden vijf jaar de tijd hebben om naar iets anders uit te zien. (ISAserver.org)

How secure is your wallet in Google's hands? (FAQ)

Hoe veilig Google Wallet? Antwoord: aardig veilig. (CNET)

Advertentie

banner

Off-Net

MeeGo Conference NFC Angry Birds Magic

Naast het betalen is er een hele nieuwe toepassing voor de NCF chip bedacht. Behalve de NFC chip, heeft de Nokia C7 ook het spel Angry Birds Magic aan boord. Vind je nou een andere bezitter van zo'n C7, dan kun je vijf levels van Angry Birds vrijmaken, door de telefoons tegen elkaar aan te houden. Dat is goed voor de sociale contacten, zo is de redenatie, want het zorgt ervoor dat wanneer je C7-bezitters in het oog krijgt, je ze zult aanspreken om zo levels te kunnen cashen. (YouTube)
Het idee is duidelijk, de techniek is duidelijk. Het voorbeeld is mager. En nu maar wachten tot er een aardig voorbeeld voorbij komt van wat er met de combinatie van sociale netwerken en NFC is te verzinnen. -RO

Treebot: Autonomous Tree Climbing by Tactile Sensing

We kunnen hierover kort zijn; een robot die in de boom klimt. (YouTube)

Colofon

NGN Nieuwsbrief is een gratis uitgave voor leden van de NGN - Netwerk Gebruikersgroep Nederland.
(c) Deze nieuwsbrief is onderdeel van een individueel lidmaatschap van de NGN en uitsluitend voor persoonlijk gebruik. Verdere (gedeeltelijke) verspreiding in welke vorm dan ook is niet toegestaan zonder schriftelijke goedkeuring van de uitgever.
Heb je ook nieuws, of een mening? Ron.Onrust@ngn.nl
Heb je problemen met toezending, of anderzins met de techniek van de website? webmasters@ngn.nl.
Uitgever: LanVision BV, in opdracht van de NGN.
Redactie en samenstelling: Ron Onrust.

De NGN is op allerlei platformen actief, elk platform heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welke past goed bij jou? Zoek de NGN daar dan op!

Connect met de NGN

NGN logoDe NGN is op allerlei platformen actief, elk platform heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welke past goed bij jou? Zoek de NGN daar dan op!
Yammer: NGN (inloggen met @ngn.nl-adres)
Linkedin: Profiel (Connect!) en de NGN-groep.
Twitter: @NetGeNoten.
Google Reader: Interessante geselecteerde artikelen.
Youtube: Profiel (abonneer).
NGN: High-res video's en evenementen