NGN Nieuwsbrief v.14.22

Van de redactietafel

* NGN Live Experts TV - Ruben Spruijt was te gast en had het over cloud computing; wat doen grote leveranciers zoals Microsoft, Citrix en VMware, en wat heb je daar als gebruiker aan? Uitzending gemist? Hier alsnog kijken.
* Prettig weekend.
- Ron Onrust, samensteller LanVision Nieuwsbrief

Nieuws

Gratis BlackBerry e-mail met BPOS en Office 365

365 Microsoft maakt 'Hosted BlackBerry Service for Exchange Online' gratis. Dat betekent dat vanaf deze week mobiele e-mail gratis is, voor nieuwe klanten die mobiele e-mail op hun BlackBerry ontvangen vanaf Exchange Online in de Business Productivity Online Suite (BPOS). Microsoft gaat bestaande klanten later informeren hoe zij hiervan kunnen profiteren. Bovendien zal 'Hosted BlackBerry' gratis worden voor gebruikers van Office 365, wanneer dat later dit jaar verschijnt. Blackberry-maker Research in Motion (RIM) komt later dit jaar met een online dienst voor de BlackBerry voor Exchange Online, en ook dat wordt gratis. Daarmee komen de mogelijkheden van de BES server ook tot de beschikking van de klanten van Microsoft Online Services; beheerders krijgen bijvoorbeeld mogelijkheden om BlackBerry's te beheren.

'Discussions' in Google Docs

docs discusDeze week kreeg Google Docs naast een te bewerken document een uitgebreide mogelijkheid tot discussie. Voorheen bestonden de commentaren naast een document alleen uit tekst, nu krijgen ze meer 'gezicht' dankzij een fotootje uit het profiel van de gebruiker, en is er meer info aan een commentaar toegevoegd in de vorm van een tijdstip van commentaar geven en een rechtenoverzicht die gebruikers op het document hebben. Dankzij een op twitter lijkende notering met een '@' voor de naam, is het makkelijker mogelijk om mensen bij de discussie te betrekken, eventueel via e-mail. Volgens een Google-medewerker heeft Google intern inmiddels enige maanden ervaring met het nieuwe systeem, en hebben zij gemerkt dat er sneller commentaar wordt geleverd op een document en dat mensen meer betrokken raken. De nieuwe commentaren werken alleen in nieuwe documenten, en dus niet in bestaande.
Het lijkt me een belangrijke toevoeging voor mensen die veel samenwerken aan documenten. Daarnaast moet zoiets voor Google redelijk eenvoudig te implementeren zijn. Met andere woorden, met een soortgelijke functie krijgt Microsoft (lees: Word) het een stuk moeilijker. -RO

BlackBerry lek

rimRIM waarschuwt voor een beveiligingslek in de open source WebKit browser engine, die zit in BlackBerry OS 6.0 en nieuwer. Het lek kan via html worden misbruikt om kwaadaardige code te starten op BlackBerry's. Volgens RIM kunnen de gegevens van een BlackBerry die gehacked is wel worden uitgelezen, maar niet de gegevens in e-mail, agenda en adresboek. De details over het lek werden tijdens het Pwn2Own 2011 evenement geopenbaard en zijn dus algemeen bekend, maar RIM zegt in de praktijk nog geen misbruik te hebben gezien. RIM geeft het advies voorzichtig om te springen met het klikken op links op de BlackBerry, en geeft als 'workarounds' het uitzetten van JavaScript in de browser, of het compleet uitschakelen van de browser zelf.

Ook twitter standaard via https

twitterIn navolging van Facebook kunnen nu ook gebruikers van twitter hun instellingen zodanig veranderen, zodat er altijd via https verbinding wordt gemaakt met twitter. Dit is met name van belang voor mensen die veel contact maken met twitter via onbeveiligde draadloze netwerken. Het was overigens al mogelijk om twitter te benaderen via 'https://twitter.com', maar nu kan daar dus een standaardinstelling van worden gemaakt. Aanzetten kan in de instellingen, waar 'Always use HTTPS' moet worden aangekruisd. Twitter merkt op dat die instelling nog niet werkt vanuit een mobiele browser. Ook daaraan wordt gewerkt.

Google: offline werken komt er aan

appsVolgens een medewerker van Google werkt dat bedrijf er hard aan om het offline werken weer opnieuw aan de praat te krijgen voor Google Apps. Het zou nog voor het einde van het jaar het weer moeten doen. Voorheen werkte het offline-werken van Google Apps met een techniek die 'Gears' heette; een plug-in voor de browser, met een database en een cache voor JavaScript, zodat de online applicatie ook zonder verbinding door kon blijven draaien. Maar in mei 2010 werd deze optie uit Google Docs verwijderd, met als verklaring dat een toekomstige soortgelijke oplossing zou worden gerealiseerd middels HTML5. Voor Gmail en Calendar bleef er wel een offline-mogelijkheid. En nu zit er dus schot in het werk dat in HTML5 wordt gestoken, en zelfs zodanig dat er licht is aan het einde van de tunnel.
In de concurrentiestrijd met Microsoft Office is het waarschijnlijk niet bijzonder gunstig dat er al zo lang geen offline-functie voor Google Apps is. Maar gelet op de toekomst lijkt een keuze voor HTML5 wel een degelijke, omdat alle moderne browsers dat (gaan) ondersteunen.

UniBrows stopt IE6 in IE8

unibrowsHet in november al aangekondigde 'UniBrows' van het bedrijf Browsium is nu leverbaar. UniBrows is een plug-in voor IE7 of IE8, waarmee het mogelijk wordt om websites te benaderen die geschikt zijn gemaakt voor IE6. Met UniBrows wordt het dus voor veel bedrijven mogelijk om te upgraden naar IE7/IE8, waarbij er toch nog gebruik kan worden gemaakt van IE6-websites. Vaak zijn het speciaal aangepaste intranet-sites die het probleem vormen, en ervoor zorgen dat bedrijven hun browser niet upgraden. Volgens Browsium kunnen IE6-websites met UniBrows worden benaderd, zonder dat er een regel code van die website hoeft te worden aangepast. Bedrijven met tussen de 5.000 en 50.000 pc's kunnen een licentie kopen. De prijs begint bij 5.000 dollar per jaar, plus 5 dollar per werkplek. Het is 60 dagen gratis uit te proberen.

Dinsdag: Firefox 4

ff4Volgende week dinsdag 22 maart is de dag waarop Firefox 4 officieel het daglicht ziet. Dat blijkt uit een bericht in de planning van Mozilla. Het downloaden zou kunnen beginnen vanaf 7:00 Pacific time, wat zich vertaalt in 15:00 's middags hier. Mozilla denkt dat de RC1-versie van Firefox er klaar voor is, en controleert de code nog wel op eventuele laatste grote bugs.

Novellcongres: 15 juni

NovellcongresOp woensdag 15 juni vindt voor het tiende jaar Novellcongres.nl plaats. Dat betekent weer een dag met sessies over Novell- en SUSE-producten. Sessies zijn in vijf dagvullende tracks ondergebracht, waar bezoekers uit kunnen kiezen; Desktop virtualisatie & management, Identity & security management, Linux, servers & virtualisatie, E-mail, mobile & social media, en Novell Solutions. Tijdens de keynote wordt 'Project Neutron' gedemonstreerd, een nu nog 'geheim' project waarin wordt gewerkt aan een nieuwe manier waarop gebruikers met bestanden werken. Meer informatie hier.

New York Times via iTunes

NYTHet ziet er naar uit dat Apple in The New York Times de eerste grote uitgever heeft gevonden die betaald gaat publiceren via iTunes. De krant zegt haar apps te gaan verkopen via iTunes, en op Apple's voorwaarden. Dat betekent dat de Times ermee akkoord gaat dat Apple 30 procent van het abonnementsgeld opstrijkt. De Times zegt intussen ook apps voor Android en BlackBerry te gaan aanbieden, maar daarmee worden geen abonnementen verkocht; dat gebeurt alleen via de website en via Apple. Het abonnement varieert van 15 tot 35 dollar. Wie geabonneerd is op de papieren versie krijgt automatisch gratis toegang tot de elektronische versies.

Spannende links

Skype security weaknesses could endanger 'vulnerable users'

Onderzoekers laten vrij gedetailleerd zien hoe het staat met de beveiliging van Skype. Waar zitten de zwakke plekken? (The Guardian)

New Linux kernel gets a speed boost

Er is een update van de Linux-kernel verschenen; versie 2.6.38, die met name verbeteringen in de prestaties belooft. (InfoWorld)

Java EE 7 specification gets unanimous approval

De voorgestelde specificaties van Java EE 7 zijn unaniem goedgekeurd. Alleen IBM plaatste nog wat kanttekeningen. Java EE 7 bevat vooral verbeteringen die zijn gericht op cloud computing. (InfoWorld)

Update: What you need to know about Windows 7 Service Pack 1

Wat je moet weten over SP 1 voor Windows 7. Bijvoorbeeld dat na installatie de Remote Server Administration Tools (RSAT) het niet meer doen. Zo zijn er nog meer kleine problemen. (InfoWorld)

Study comparing Android to iPhone Web browsing speed flawed

'Het grootste onderzoek naar de prestaties van browsers van smartphones' blijkt ontmaskerd. De uitgangspositie deugt niet. (The Loop)

Rustock Botnet Flatlined, Spam Volumes Plummet

Het ziet er naar uit dat het grootste botnet dat werd gebruikt voor het verspreiden van spam, Rustock, in een gecoördineerde inspanning het zwijgen is opgelegd. Het internationale spamvolume blijkt opeens drastisch af te nemen. (Krebs on Security)

Adobe Prepares For A Possible Future Without Flash

Het lijkt er op alsof Adobe anticipeert op een tijdperk zonder Flash. Daarvoor heeft Adobe het reclame-platform van Medialets geïntegreerd in de Digital Publishing Suite, die voor tablets kan worden gebruikt. (Business Insider)

The most modern browser there is: Internet Explorer 9 reviewed

Uitgebreide bespreking van Internet Explorer 9 door ars technica. Voorschotje op de conclusie; ars is bijzonder te spreken over IE9. 'It is an excellent browser that can be used with confidence and pride.' (ars technica)

Tablet Camera Tests: iPad 2 vs. Motorola Xoom vs. Samsung Galaxy Tab

Stel je koopt een tablet, en de camera daarin is -om de een of andere reden- redelijk belangrijk. Met welke tablet ben je dan het beste af? Vergeleken worden de camera's van de iPad 2, de Motorola Xoom en de Samsung Galaxy Tab. (Macworld)

Software Updates

Google Search app for iPhone—a new name and a new look

Gebruikers van Google's 'Mobile App' op de iPhone opgelet; er is een update van dat programma, met een nieuwe naam; Google Search app. Zoeken wordt hiermee sneller en makkelijker. (Google Mobile Blog)

Verzamelde updates

Verzamelde updates van @UpdateExpert op twitter van de afgelopen periode:
Foxit Reader 4.3.1.0218
(met dank aan Roel van Bueren)

Off-Net

That’s Not What They Mean by Computer Desk

Zoiets als een 'desktop'-computer. Zou het zo aan de ARBO-eisen voldoen? (There, I Fixed It)

Caribou Android app opens doors over the internet, needs neither permission nor keys (video)

Gevaarlijk dingetje, deze Android app. Opent op de een of andere miraculeuze wijze het slot van een deur, en sluit die na 30 seconden weer. (Engadget)

LCD Monitor Teardown

Vanzelfsprekend weet jij al exact hoe een lcd-scherm werkt. Wat een 'liquid crystal' precies is en welke functie die binnen een lcd-scherm heeft. Maar voor anderen die dat nog niet weten is dit een bijzonder efficiënte video. In vijf minuten legt Bill Hammack het op een hele heldere wijze uit. Om goed te beoordelen of hij het wel goed uitlegt, kun je de video natuurlijk ook zelf bekijken, voordat je hem aan die ander doorstuurt die echt nog niet weet hoe het zit. (YouTube)
Ik wist het ook nog niet hoor... ;-) -RO

3D Multi-Viewpoint Fog Projection Display

Eerder vertoond: projector op een rookgordijn, geeft de illusie van diepte. Maar wat nou als je het rookgordijn rond maakt, en het vervolgens met drie verschillende projectoren beschijnt, die alle drie een ander plaatje projecteren? Dan krijg je pas echt een konijn in 3D. (DigInfo TV)

Lynx Excite Angel Ambush London Victoria

Reclamestunt met 'augmented reality'. Stationshal. Je ziet jezelf op een groot beeldscherm. En dan, opeens.... POEF! (YouTube)
Lynx heet hier 'Axe'. Deze is nou eens niet zo verschrikkelijk flauw als de reclame die we hier in Nederland van dat merk hebben.. -RO

NAVI -- Navigational Aids for the Visually Impaired

Uit de reeks 'aardig voorbeeld van zinnige toepassing van de Kinect' komt deze; Kinect op je hoofd, gordel om met trilelementen en een headset op, en niet te vergeten de laptop op je rug die alles aan elkaar knoopt, en je hebt een navigatiesysteem voor visueel gehandicapten. (YouTube)

3d modelling with KINECT + ARDUINO + PD

Nu we het toch over Kinect hebben; hier een voorbeeld hoe de Kinect de computer-interface gaat veranderen. 3D-modelling niet meer met de muis, maar met je handen. (3rd Eye)

We are IE - Comparing every version of Internet Explorer

Een tijdje geleden deed hij het met Windows; van nul naar nu, en nu heeft hij een video gemaakt waarin hij hetzelfde doet met browsers; van Internet Explorer 1 naar IE9. (YouTube)

Colofon

NGN Nieuwsbrief is een gratis uitgave voor leden van de NGN - Netwerk Gebruikersgroep Nederland.
(c) Deze nieuwsbrief is onderdeel van een individueel lidmaatschap van de NGN en uitsluitend voor persoonlijk gebruik. Verdere (gedeeltelijke) verspreiding in welke vorm dan ook is niet toegestaan zonder schriftelijke goedkeuring van de uitgever.
Heb je ook nieuws, of een mening? Ron.Onrust@ngn.nl
Heb je problemen met toezending, of anderzins met de techniek van de website? webmasters@ngn.nl.
Uitgever: LanVision BV, in opdracht van de NGN.
Redactie en samenstelling: Ron Onrust.

De NGN is op allerlei platformen actief, elk platform heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welke past goed bij jou? Zoek de NGN daar dan op!

Connect met de NGN

NGN logoDe NGN is op allerlei platformen actief, elk platform heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welke past goed bij jou? Zoek de NGN daar dan op!
Yammer: NGN (inloggen met @ngn.nl-adres)
Linkedin: Profiel (Connect!) en de NGN-groep.
Twitter: @NetGeNoten.
Google Reader: Interessante geselecteerde artikelen.
Youtube: Profiel (abonneer).
NGN: High-res video's en evenementen