NGN Nieuwsbrief v.14.15

Van de redactietafel

* Nieuw op de NGN-website - In de Forefront blog legt Andy Biggelaar de verschillen uit tussen Forefront UAG en Forefront TMG.
In de Windows Server blog laat Erwin Derksen zien hoe je de Outlook 2010 Social Connector via Group Policies kunt configureren.
* NGN Live Experts TV - Morgen is Sake Blok opnieuw te gast voor de camera (hij was er al een keer) en dan gaat het natuurlijk over netwerkanalyse en de tool waar Sake meer dan gemiddeld bij betrokken is; WireShark. Klaarzitten op het vaste tijdstip 16:00u, en dan hier kijken.
* Deze week in IT (Podcast) - Afgelopen vrijdag hebben we (Melle en ik) weer een podcast 'Deze week in IT' opgenomen. Op 'macro-niveau' gebeurde er niet veel de vorige week, dus hadden we het over de resultaten van een onderzoek, en verder wat dingen waarvan ik vond dat je die moet weten (zoals updates). Je kunt de aflevering van vrijdag hier beluisteren, en daar vind je ook een rss-feed waarmee je je kunt abonneren (bijvoorbeeld met iTunes).
- Ron Onrust, samensteller LanVision Nieuwsbrief

Nieuws

Deze lente: Windows SDK voor Kinect

kinect Gisteren maakte Microsoft bekend dat er in de lente een 'non-commercial' (gratis) Kinect for Windows Software Development Kit (SDK) komt. Al sinds het verschijnen van de Kinect, een uitbreiding op de Xbox spelcomputer waardoor met gebaren een spel is te spelen, tonen ontwikkelaars en onderzoekers zich zeer geïnteresseerd in de mogelijkheden van de Kinect, en is er veel mee geëxperimenteerd. De Kinect for Windows SDK is ontwikkeld door Microsoft Research (MSR) in samenwerking met IEB (Interactive Entertainment Business). De SDK geeft ontwikkelaars volledige controle over de Kinect en bevat een volledige set met API's. Volgens Microsoft is het belangrijk voor Microsoft om de gemeenschap en de creativiteit rond natuurlijke gebruikers-interfaces te stimuleren. Microsoft ziet dankzij deze SDK veel toepassingsmogelijkheden voor de Kinect; van gezondheidszorg tot educatie.
Microsoft zinspeelde hier wel op, maar het is leuk om te zien dat het er daadwerkelijk van gaat komen. Microsoft heeft het licht gezien; het is een organisatie die draait om winst maken, maar in het geval van de Kinect is er een hoger doel, en dat is de gebruikersinterface van computers in het algemeen, en dan hoeft zo'n SDK niets te kosten. Al zal het natuurlijk ook zo zijn dat er een paar extra Kinect's zullen worden verkocht dankzij deze SDK. (Hier valt overigens te lezen dat er ook een commerciële versie van de SDK komt.) En het zal niet alleen draaien om de computerinterface, maar ook om het gelijk stevig vestigen van een standaard, een beetje zoals Apple deed met de iPad. Ik zie wel overeenkomsten; Microsoft was met de Kinect de eerste in zijn soort, een sensor die de omgeving kan digitaliseren. Met zo'n SDK wordt die standaard alleen maar verder uitgebreid, en dat kan voor Microsoft in de toekomst alleen maar gunstig uitpakken. Ja, erg spannend deze SDK, en spannend wat hij allemaal aan fraais gaat opleveren. -RO

MultiPoint Server 2011 RTM

multipointGisteren bereikte Windows MultiPoint Server 2011 het RTM-stadium of 'Release To Manufacturing'. Dat betekent dat vanaf vandaag abonnees van MSDN of TechNet het product kunnen downloaden. Klanten van Microsoft met een volume licentie zijn op 1 maart 2011 aan de beurt, en de algemene beschikbaarheid is gepland voor medio april 2011. Daarbij moet worden opgemerkt dat de evaluatieversie na aanschaf van een licentie in een volledige productieversie van Windows MultiPoint Server 2011 kan worden omgezet. MultiPoint Server is bedoeld voor educatieve omgevingen, en kan meer leerlingen laten werken met een enkele computer. In het afgelopen jaar heeft Microsoft veel nieuwe functies aan MultiPoint Server toegevoegd, waarbij een veel gewaardeerde was 'Block All Stations'; de mogelijkheid om alle schermen toetsenborden en muizen te blokkeren. Meer nieuwe functies worden hier in de blog beschreven.

Net Kort

In juni: de Lenovo LePad

lenovoHij komt eind-maart in China op de markt en in juni wereldwijd; de tablet van Lenovo, de LePad. Dat maakte Lenovo vrijdag bekend. De LePad, de eerste tablet van Lenovo werd in januari 2010 voor het eerst gedemonstreerd tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas. De LePad heeft een 10,1 inch scherm, Android 2.2 en een 1,2 GHz Qualcomm Snapdragon processor. Waarschijnlijk gaat hij tussen de 399 en 449 dollar kosten. Bijzonder aan de LePad is dat hij in de Lenovo IdeaPad U1 geschoven kan worden, waarin hij functioneert als een Windows 7 laptop; de gebruiker kan schakelen tussen de verschillende besturingssystemen. In combinatie met de IdeaPad U1 kost de LePad 1.300 dollar.

Nieuwe SDK voor Native Client

native clientVorige week kwam Google met een nieuwe versie van de SDK voor de Native Client ontwikkelomgeving voor webapplicaties. Native Client werd in 2008 aangekondigd en moet Google's antwoord worden op technieken als Java, ActiveX en Silverlight. Via plug-ins moet Native Client beschikbaar komen in de diverse browsers, en voorlopig is er nog geen een browser standaard uitgerust met de ondersteuning voor Native Client; ook Chrome niet (nou ja, de beta van Chrome 10 wel). In de nieuwe versie van de SDK kunnen ontwikkelaars een blik werpen op API's, documentatie en voorbeeldcode in C of C++. Met de SDK is de beveiliging verbeterd, en nu wordt een verzameling interfaces ondersteund, die 'Pepper' heet. Google besteedt veel aandacht aan het zo veilig mogelijk maken van Native Client, en dat is een van de redenen waarom het Google Native Client in open source heeft uitgebracht; zodat een gemeenschap kan helpen het veiliger te maken. Op de planning staan nog API's voor 3D grafische mogelijkheden, lokale opslag van bestanden en peer-to-peer networking. Ook komt er een ABI (Application Binary Interface). Voor Google is Native Client van redelijk groot belang, omdat dit een techniek is die ervoor kan zorgen dat applicaties die meer dan gemiddeld rekencapaciteit nodig hebben, toch vanaf het internet kunnen worden gestart.

Visa: betalen met telefoon

visaIn de tweede helft van dit jaar wil Visa ervoor gaan zorgen dat het mogelijk wordt om in de VS met de mobiele telefoon te betalen. Visa demonstreerde het systeem 'PayWave', dat gebruik maakt van Near Field Communication (NFC) vorige week tijdens het Mobile World Congress 2011 in Barcelona. Om gebruik te kunnen maken van bestaande smartphones, heeft Visa een methode bedacht om de telefoons uit te kunnen rusten met de NFC-techniek, en wel via een microSD-kaart en een te downloaden app. Volgens Visa kan dit voor een snelle invoering zorgen. Volgens een woordvoerder van Visa zal het systeem ook in Europa worden ingevoerd en wordt er momenteel al een test mee gedaan in Turkije. Betalingen die worden gedaan met PayWave kunnen worden afgeschreven van een credit-card rekening, een bankrekening, of een 'pre-paid' account. Winkeliers kunnen ook omgekeerd van het systeem gebruik maken door er tegoedbonnen, zegeltjes of andere diensten en producten mee weg te geven. Om te betalen moeten de gebruikers de app op de telefoon starten en op een knop klikken om een transactie te starten. Vervolgens wordt de achterkant van de telefoon tegen de reader aangehouden om de transactie af te maken. Radioverkeer wordt dan na ongeveer acht seconden automatisch uitgeschakeld.
Volgens Visa is dit veiliger dan een traditionele credit-card. Zo kan PayWave bijvoorbeeld onmiddellijk waarschuwen wanneer er verdachte transacties op de rekening plaatsvinden. Daarvoor wordt continu het betaalgedrag geanalyseerd en vergeleken met vorige betalingen. En in Europa wordt de app nog eens beveiligd met een wachtwoord. Maar een deskundige merkte op dat een kwaadaardig proces op de telefoon (denk 'Trojaans Paard') een transactie mogelijk kan onderscheppen en omleiden.

Spannende links

Fedora and OpenSuse Linux drop Unity interface efforts

Er vindt een gevecht plaats om de interface van Linux op de desktop. Ubuntu kiest voor Unity, maar Fedora en OpenSUSE haken af. (InfoWorld)

Must-Have articles for Troubleshooting RemoteFX issues in Windows Server 2008 R2 SP1

Verzameling Microsoft Knowledge Base artikelen over mogelijke problemen met RemoteFX in Windows Server 2008 R2 SP1. (TechNet Blog EPS Windows Server Performance Team)

Lync Server 2010, Best Practices Analyzer

The Microsoft Lync Server 2010, Best Practices Analyzer is designed for administrators who want to determine the overall health of their Lync Server environment. (Microsoft Download Center)

Test Lab Guide: Demonstrate IPv6

Word-document met daarin een handleiding voor het opzetten van een Test Lab met IPv6 en Windows 7 en Windows Server 2008 R2. Met name geschikt voor IPv6-beginners.(Microsoft Download Center)

An update to Google Social Search

Google heeft in de zoekmachine Google Social Search aangepast; de zoekresultaten die afkomstig zijn uit je sociale netwerk staan nu gewoon tussen de andere zoekresultaten in (vroeger: helemaal onderaan), berichten uit een sociaal netwerk worden bij de zoekresultaten getoond, en gebruikers hebben meer controle over de koppelingen die ze maken met sociale netwerken. (Google Blog)

New Troubleshooting Guide - Performance Troubleshooting for VMware vSphere 4.1

Zoals de titel zegt; handleiding voor het troubleshooten van prestatieproblemen van VMware vSphere 4.1. (NTPro - met dank aan Robert Kok)

Attack of the Minis

Apple gaat Light Peak in haar producten verwerken, waarschijnlijk volgende week al in de nieuwe MacBook Pro. Maar wat als Apple die techniek ook in de Mac Mini stopt? Bob Cringely redeneert dat acht van die Mini's dan via Light Peak kunnen worden gekoppeld, en in rekenkracht dan rondjes rennen om de in volume even grote Xserve, waar Apple mee besloot te stoppen. (I, Cringely)

Software Updates

Nieuwe formaten voor Docs Viewer

documentenDe Google Docs Viewer, waarmee het al mogelijk was om snel online pdf's te bekijken zonder dat het pdf-bestand hoefde te worden gedownload of de Adobe Reader hoefde te worden geopend, kan nu maar liefst twaalf nieuwe bestandsformaten openen en laten zien. Het gaat om:

  • Microsoft Excel (.XLS en .XLSX)
  • Microsoft PowerPoint 2007 / 2010 (.PPTX)
  • Apple Pages (.PAGES)
  • Adobe Illustrator (.AI)
  • Adobe Photoshop (.PSD)
  • Autodesk AutoCad (.DXF)
  • Scalable Vector Graphics (.SVG)
  • PostScript (.EPS, .PS)
  • TrueType (.TTF)
  • XML Paper Specification (.XPS)

Binnen Gmail krijgen attachments van een van de bovenstaande formaten een 'View'-link, waarmee de Google Docs Viewer kan worden gestart.

Verzamelde updates

Verzamelde updates van @UpdateExpert op twitter van de afgelopen periode:
Microsoft Silverlight 4.0.60129
The Windows Automated Installation Kit (AIK) for Windows 7 SP1
Oracle Java Runtime Environment Version 6.0 Update 24
(met dank aan Roel van Bueren)

Off-Net

iPad 2 Review - Hands On [HD] 17th of February 2011

Bespreking van de nieuwe iPad 2 (parodie). (YouTube)

The real DOOM on a calculator!

DOOM op een rekenmachine? Ja, op de Texas Instruments TI-Nspire om precies te zijn. Hoeveel nerd moet je daarvoor zijn? En waarom eigenlijk? Nou, omdat het kan. (YouTube)
En die wiskundeleraar maar denken: 'wat is hij toch fanatiek aan het rekenen'.. :-) -RO

Robotic hand nearly identical to a human one (w/ Video)

Een robothand die wel bijzonder op een mensenhand lijkt. In feite is hij zelfs gemaakt om op een toetsenbord te tikken (zie video). (Physorg.com)

AeroVironment/DARPA Nano Hummingbird UAV flying

Een vogeltje met een spanwijdte van 16 cm, en een gewicht van 19 gram, dat net zo vliegt als een kolibri; met snel bewegende vleugels. Bijzonder, omdat het hier gaat om een robot, en dan ook nog eens een met een videocamera. Gebouwd in opdracht van DARPA. Hij kan 8 minuten in de lucht blijven, kan zichzelf stabiel in de lucht houden tot windsnelheden van 7,5 kmh en kan met een snelheid vliegen tot 16 kmh. (YouTube)

Mad Science Monday: You’ll Never Guess Where They Keep The First Aid

Motherboard - check. Voeding - check. Harddisk - check. Dvd-speler - check. Behuizing - ... Behuizing? Hallo? Behuizing vergeten? Nou, doe het dan maar hier mee. Next! (There I Fixed It)

Colofon

NGN Nieuwsbrief is een gratis uitgave voor leden van de NGN - Netwerk Gebruikersgroep Nederland.
(c) Deze nieuwsbrief is onderdeel van een individueel lidmaatschap van de NGN en uitsluitend voor persoonlijk gebruik. Verdere (gedeeltelijke) verspreiding in welke vorm dan ook is niet toegestaan zonder schriftelijke goedkeuring van de uitgever.
Heb je ook nieuws, of een mening? Ron.Onrust@ngn.nl
Heb je problemen met toezending, of anderzins met de techniek van de website? webmasters@ngn.nl.
Uitgever: LanVision BV, in opdracht van de NGN.
Redactie en samenstelling: Ron Onrust.
Bijdrage aan deze editie: Robert Kok.

De NGN is op allerlei platformen actief, elk platform heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welke past goed bij jou? Zoek de NGN daar dan op!

Connect met de NGN

NGN logoDe NGN is op allerlei platformen actief, elk platform heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welke past goed bij jou? Zoek de NGN daar dan op!
Yammer: NGN (inloggen met @ngn.nl-adres)
Linkedin: Profiel (Connect!) en de NGN-groep.
Twitter: @NetGeNoten.
Google Reader: Interessante geselecteerde artikelen.
Youtube: Profiel (abonneer).
NGN: High-res video's en evenementen