NGN Nieuwsbrief v.13.96

Van de redactietafel

* Nieuw op de NGN-website: Exchange 2007 en 2010 kunnen niet meer met X.400 overweg. Het beste is dus om in een oude Exchange-omgeving, die X.400-adressen te verwijderen. Maar hoe doe je dat het beste? Johan Veldhuis legt dat in de Exchange themablog uit. En Jetze Mellema legt uit waarom hij het migreren van een Exchange-omgeving zonder HA geen goed idee vindt.
Melle is in het forum een discussie gestart; hij wil graag weten wat je je zou wensen in een zakelijke omgeving. Meedoen hier.
* NGN Live Experts TV: woensdag was Peter Noorderijk te gast. Het ging vooral over Hyper-V. Wil je de uitzending alsnog zien, dan kan dat hier.
* Dit was dan weer de laatste NGN Nieuwsbrief van 2010. Ik verwacht dat de meesten van jullie volgende week vrij zijn, vandaar dan geen Nieuwsbrief. Natuurlijk zijn we er weer in 2011, ik hoop je dan weer te zien met weer ongeveer 100 nieuwe Nieuwsbrieven, onder het motto 'weinig lezen, veel weten'. Ik wens jullie prettige kerstdagen en een goede jaarwisseling! Tot volgend jaar!
(Misschien is het toepasselijk om met deze video te eindigen (YouTube). Dit tafereeltje dat zich in de groentewinkel afspeelt heeft nou eens NIETS met IT te maken. Het gaat gewoon over... ehh.. bessen en appels. ;-)
- Ron Onrust, samensteller LanVision Nieuwsbrief

Microsoft werkt aan een nieuwe versie van Windows, en Microsoft CEO Steve Ballmer gaat daar tijdens zijn keynote voor CES, de beurs van consumentenelektronica die op 6 januari begint, meer over vertellen.

Windows-'light' in aankomst?

ballmercesMicrosoft werkt aan een nieuwe versie van Windows, en Microsoft CEO Steve Ballmer gaat daar tijdens zijn keynote voor CES, de beurs van consumentenelektronica die op 6 januari begint, meer over vertellen. Reuters en de Wall Street Journal citeren hierover anonieme bronnen; mensen die op de hoogte zijn van Microsoft's plannen. De nieuwe versie van Windows zou minder 'zwaar' zijn, en mede daardoor minder afhankelijk van Intel-processors. Met name bij de tablets en andere mobiele apparaten als smartphones ziet Microsoft zich geconfronteerd met grote concurrentie, met name door apparaten met ARM-processors, die veel minder energie verbruiken dan x86-processors waar Windows afhankelijk van is. De nieuwe versie van Windows, die niet binnen twee jaar wordt verwacht, zou nog steeds overweg kunnen met x86-processors, maar ook met die van ARM.
ARM-processors zijn door hun geringe energieverbruik favoriet in smartphones. En Windows Phone 7 ondersteunt de ARM wel, maar de gewone desktop- en server-versies van Windows zijn erg afhankelijk van x86-processors; de reden waarom aan Microsoft en Intel ook wel wordt gerefereerd als 'Wintel'. Eerder zei Microsoft samen met Intel te werken aan een nieuwe energiezuinige tablet, maar analisten denken dat er een flinke revisie van Windows nodig is voordat het geschikt is voor consumenten-tablets.
Voorafgaand aan de CES-keynote van de avond van 5 januari heeft Microsoft een persbijeenkomst gepland.
Niet meer dan logisch. Het werd langzamerhand duidelijk; een apparaat als de iPad kòn niet worden gemaakt met Windows - met een overeenkomstig gewicht en accuduur. Om nog een beetje te presteren heeft Windows kracht nodig, en kracht vraagt om meer stroom, en accu's zijn zwaar. De grote vraag wordt natuurlijk of de huidige Windows-programmatuur het in deze nieuwe versie van Windows zal blijven doen? En beter laat dan nooit natuurlijk, maar had Microsoft dit niet eerder kunnen bedenken? Wie weet hoe de wereld er over twee jaar uit ziet? -RO

Zero-day lek in Windows / IE 8

windowsEr zit een 'zero-day'-lek in Windows; een lek waarvoor nog geen patch beschikbaar is. Het lek zit zelfs in de combinatie Windows 7 en IE8. Microsoft zegt het door deskundigen gerapporteerde lek te onderzoeken, en zegt nog niet te hebben gehoord dat er door hackers misbruik van zou worden gemaakt. Het eerste werd er door het Franse Vupen melding gemaakt van het lek, vervolgens verscheen er een demo-video van Abysssec en werd een werkende exploit toegevoegd aan de penetration testing kit van Metasploit. Opvallend is dat de hack ook werkt in Windows 7 / IE8, ondanks de ingebouwde beveiligingsmechanismen DEP (Data Execution Prevention) en ASLR (Address Space Layout Randomization). Dat lukt omdat Windows het laden van oude .NET-dll's toestaat. Microsoft heeft voor het lek een Security Advisory uitgebracht, en geeft daarin 'workarounds' voor het probleem. De volgende patch-ronde van Microsoft staat voor 11 januari op de planning, maar het is niet zeker of de patch voor dit lek er dan bij zit.

Net Kort

Chrome voor zakelijke gebruikers

chromeGoogle heeft de Chrome browser in een speciaal pakketje gestopt voor zakelijke gebruikers. Dit pakket bevat:

  • MSI Installer - waarmee het eenvoudiger wordt om Chrome in een zakelijke omgeving op grotere schaal te installeren;
  • Group Policies - daarmee kunnen beheerder standaardinstellingen voor het hele bedrijf op dezelfde manier instellen, zoals standaard zoekmachine en standaard homepage;
  • Policy Templates - toegevoegd zijn ADM en ADMX templates, zodat beheerders de policies gemakkelijker kunnen instellen, bijvoorbeeld de mogelijkheid om auto-updates uit te zetten.

Bedrijven met een zakelijk abonnement op Google Apps kunnen telefonisch en via e-mail ondersteuning krijgen op deze functies.
Meer informatie hier.

Muziekdienst van Sony

qriocitySony is in het Verenigd Koninkrijk en Ierland begonnen met de online dienst 'Music Unlimited (powered by Qriocity)' met streaming muziek. Volgend jaar moet de dienst ook in andere delen van de wereld beschikbaar komen, maar daarover gaf Sony geen details. Via een abonnement krijgen gebruikers toegang tot zes miljoen nummers, maar de muziek wordt niet gekopieerd, maar 'gestreamed', naar verschillende Sony-apparaten, zoals onder meer naar de PlayStation 3, de Bravia televisies en de Vaio computers. Sony denkt dat gebruikers niet geïnteresseerd zijn in hetzelfde model als dat van iTunes, en besloot toen voor een online dienst, waarbij ook de playlist online staat. Uiteindelijk wil Sony de dienst ook uitbreiden naar video. De komende jaren werkt het alleen op Sony-producten, maar ook dat kan in de toekomst veranderen, aldus een woordvoerder van Sony. Sony wil mobiele apparaten op de markt brengen die ook met de dienst werken. De dienst kost 3,99 euro per maand, en een uitgebreide versie 9,99 euro.
Is het niet stuitend dat de uitvinder van de Walkman en één van de grootste platenmaatschappijen ter wereld hier nu pas mee komt? Bijna op de dag tien jaar na de introductie van iTunes? En daarvoor hadden we nog Napster en KaZaA. Voor Sony was dat als 'wake up call' niet genoeg. Ik vind het redelijk ongelooflijk. -RO

Toshiba: 3D-tv zonder bril

toshibaIn Japan begint Toshiba deze week met de verkoop van de eerste 3D-televisies waarvoor geen brilletje nodig is. Deze zijn nog 12 of 20 inch, maar in het komende jaar moet een groter model van 40 inch wereldwijd leverbaar worden. Toshiba denkt zich ten opzichte van de concurrent te kunnen profileren met 3D-televisies zonder bril. Maar een analist die de televisie van Toshiba had gezien merkte op dat je daarom weer weet waarom je nog een bril op moet; de kijkhoek van tv's zonder bril is klein en iets er naast kijken kan een wazig beeld opleveren.

Kosten apps op telefoonrekening

android marketGebruikers in de VS met een Android-telefoon kunnen nu ook op het netwerk van AT&T een app kopen in de Android Market, en de kosten ervan op hun telefoonrekening laten bijschrijven. Dat was al sinds november 2009 bij T-Mobile mogelijk. Ontevreden klanten kunnen een app binnen 15 minuten terugbrengen en krijgen dan hun geld terug.

Onderzoek naar vertrek Hurd

secDe Amerikaanse beurswaakhond SEC doet een onderzoek naar het vertrek van Mark Hurd als CEO bij Hewlett-Packard. Onder meer zal worden onderzocht of Hurd voorkennis met anderen deelde, specifiek informatie over de overname van EDS, nog voordat de overname bekend was gemaakt. De SEC wil weten of Hurd die kennis deelde met Jodie Fisher, wiens brief en de beschuldiging daarin van ongewenste seksuele intimiteiten, uiteindelijk tot het vertrek van Hurd leidde. Omdat Hurd uiteindelijk weinig viel te verwijten en zijn vertrek grote consequenties had (koersval van HP, rechtszaken, onder meer door aandeelhouders), is een onderzoek niet zo vreemd.

Spannende links

Microsoft launches new site for prototyping emerging HTML specs

Microsoft is met een nieuwe 'HTML5 Labs' website begonnen, waar Microsoft ontwerp-specificaties van HTML5 publiceert. (ZDNet)

OpenBSD chief believes contractor tried to write back doors

Al vorige week kwam in het nieuws dat er een achterdeur in OpenBSD zou zitten. Nu spreekt de coördinator ('lead developer') het vermoeden uit dat die achterdeur de definitieve code nooit heeft bereikt. (InfoWorld)

Microsoft Security Essentials 2.0 flips Windows Automatic Update settings

Kleine review van Microsoft Security Essentials 2.0 door Woody Leonhard. Het heeft er alle schijn van dat ook deze versie van MSE 2.0 de Automatic Update instellingen verandert naar 'automatisch installeren', ook wanneer de instellingen op 'alleen downloaden' stonden. Verder beveelt hij MSE 2.0 van harte aan. (InfoWorld)

Recession extends hardware lifecycles

De recessie zorgt ervoor dat hardware langer wordt gebruikt. Met name de aankoop van desktop pc's wordt uitgesteld en laptops gaan vaker langer dan drie jaar mee. (InfoWorld)

VDI vs. SBC: ROI case study

Vergelijking van het aloude Server Based Computing, met het relatief nieuwe VDI. Ook de kosten worden in een specifiek geval vergeleken, en dat kwam iets gunstiger uit voor VDI. (By The Bell)

Fall 2010 security suite roundup

CNET heeft vier gratis security suites en zeven betaalde naast elkaar gezet, en ze vergeleken en beoordeeld. Een uitgebreid overzicht van het aanbod in beveiliging van dit moment. De gratis suites zijn: AVG Anti-Virus Free 2011, Panda Cloud Antivirus 1.3, Microsoft Security Essentials 2 en Ad-Aware Free Internet Security 9. De betaalde: Norton, Kaspersky, Trend Micro, BitDefender, Webroot, PC Tools en AVG Internet Security 2011.

Verzamelde updates

Verzamelde updates van @UpdateExpert op twitter van de afgelopen periode:
Adobe Reader 10.0.0 (X) Dutch
(met dank aan Roel van Bueren)

Off-Net

Echo in Concert

Jingle Bells, maar dan op de moeilijke manier. (Zal wel even duren voordat hij vloeiend Beethoven speelt. ;-) (YouTube)

Kinect + HMD Virtual Reality

Zoveelste aflevering van 'hack met Kinect'. Je hebt een virtuele pop, in een virtuele wereld, en die koppel je aan de Kinect. Dus zij doet wat jij doet. Tot zover niet zo moeilijk. Maar nou zet je een LCD-bril op (Vuzix), zodat jij ziet wat de pop ziet, in die virtuele wereld... En dan ga je op een flatgebouw over een randje lopen... (YouTube)

Destroyed Apple products as art (photos)

Uitvergrote foto's van gloednieuwe Apple-producten die zijn beschoten met een pistool, bewerkt met een voorhamer of een gasbrander, of overreden door een trein, aan de muur gehangen. Kunst. Een 'statement over onze consumenten-cultuur'. Aha. (CNET)

Colofon

NGN Nieuwsbrief is een gratis uitgave voor leden van de NGN - Netwerk Gebruikersgroep Nederland.
(c) Deze nieuwsbrief is onderdeel van een individueel lidmaatschap van de NGN en uitsluitend voor persoonlijk gebruik. Verdere (gedeeltelijke) verspreiding in welke vorm dan ook is niet toegestaan zonder schriftelijke goedkeuring van de uitgever.
Heb je ook nieuws, of een mening? Ron.Onrust@ngn.nl
Heb je problemen met toezending, of anderzins met de techniek van de website? webmasters@ngn.nl.
Uitgever: LanVision BV, in opdracht van de NGN.
Redactie en samenstelling: Ron Onrust.

De NGN is op allerlei platformen actief, elk platform heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welke past goed bij jou? Zoek de NGN daar dan op!

Connect met de NGN

NGN logoDe NGN is op allerlei platformen actief, elk platform heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welke past goed bij jou? Zoek de NGN daar dan op!
Yammer: NGN (inloggen met @ngn.nl-adres)
Linkedin: Profiel (Connect!) en de NGN-groep.
Twitter: @NetGeNoten.
Google Reader: Interessante geselecteerde artikelen.
Youtube: Profiel (abonneer).
NGN: High-res video's en evenementen