NGN Nieuwsbrief v.13.83

Van de redactietafel

* NGN Live Experts TV: de studio is opgebouwd in Berlijn, en Alex de Jong gaat de uitzending daar presenteren. Dus in ieder geval morgen om 16:00 kijken, live van Microsoft Tech-Ed 2010.
* Microsoft Tech-Ed: deze week de hele week vind in Berlijn dus Tech-Ed plaats. De keynote was gisteren om 16:00u, en heb je die gemist, dan kun je hem hier nog bekijken. (Ik heb wel gekeken, maar gezien de lengte en het weinige echte nieuws wat er werd gepresenteerd was ik blij dat ik niet in de zaal zat - thuis kan je nog onopvallend slapend van de bank rollen. ;-)
* Microsoft-patches verschijnen vandaag. Gisteren was er nog niet meer zichtbaar dan de vooraankondiging van vorige week, maar misschien zie je inmiddels meer.
- Ron Onrust, samensteller LanVision Nieuwsbrief

Apple stopt met de verkoop van haar eigen Xserve servers. Dat maakte Apple vrijdag bekend.

Apple stopt met servers

xserveApple stopt met de verkoop van haar eigen Xserve servers. Dat maakte Apple vrijdag bekend. Vanaf 31 januari 2011 is de Xserve niet meer te koop. Voor klanten die Xserve-modellen hebben staan en willen weten wat ze moeten doen als ze in hun omgeving willen upgraden, vervangen of aanvullen, heeft Apple een pdf gepubliceerd, de 'Xserve Transition Guide'. Daarin zegt Apple dat klanten maar gebruik moeten gaan maken van een Mac Pro of een Mac mini met Mac OS X Snow Leopard Server. Apple benadrukt dat alle garantie en ondersteuning op de Xserve wel door zal gaan. Onderdelen voor de Xserve zijn nog zeven jaar voor klanten in Californië beschikbaar en vijf jaar in de rest van de wereld. Apple wijst er op dat de nieuwste Mac Pro met de 12-core Xeon processor krachtiger is dan de Xserve en dat de Mac mini als server juist weer heel energiezuinig is. Volgens Apple is de Mac mini met Snow Leopard Server dan ook sinds 2009 de meest populaire Apple server.

Nieuwe Windows opslagserver voor mkb

SBSSpeciaal voor kleine mkb-omgevingen met minder dan 25 werkplekken introduceerde Microsoft gisteren een nieuwe Windows Storage Server; Windows Storage Server 2008 R2 Essentials. Net als Storage Server 2008 R2 Workgroup, Standard en Enterprise is ook Windows Storage Server 2008 R2 Essentials alleen via hardware-partners te koop, en dus in combinatie met de hardware. Volgens Microsoft is het product bijzonder eenvoudig te installeren en daarmee ook geschikt voor bedrijven zonder it-er. Het is met name geschikt, zegt Microsoft, voor:

  • Het maken van backups, van pc's en servers
  • Centrale opslag van bestanden
  • Toegang op afstand via Remote Web Access

Het is niet duidelijk of er een beta-programma van Storage Server 2008 R2 Essentials komt, de definitieve versie is aangekondigd voor 'eerste helft 2011'.

Antivirus komt met Windows Update mee

winDeze week is Microsoft begonnen om Security Essentials in de VS toe te voegen aan de optioneel via Windows Update te installeren programmatuur (het gebeurt in Nederland ook). Trend Micro heeft daartegen geprotesteerd en beschuldigt Microsoft van oneerlijke concurrentie. "Het commercialiseren van Windows Update voor de distributie van andere software-applicaties roept belangrijke vragen op over oneerlijke concurrentie", aldus een woorvoerdster van Trend Micro. Volgens haar is Windows Update niet een vrijwillige keuze voor gebruikers en wordt het zo onnatuurlijk gebruikt. Wanneer Windows geen beveiligingssoftware op de pc detecteert wordt Security Essentials automatisch aan het optionele deel van Windows Update toegevoegd. Microsoft zegt dat Security Essentials niet via Windows Update wordt aangeboden, maar via Microsoft Update, maar veel mensen kennen het verschil niet tussen die twee, ook omdat de suggesties van Microsoft Update worden overgenomen door Windows Update.
Maar Microsoft verdedigt haar handelswijze door te stellen dat klanten zo een gemakkelijke manier wordt geboden om aan antivirus-software te komen. Bovendien worden gebruikers niet gedwongen om het Microsoft-product te downloaden; het is slechts een van de vele manieren om aan antivirus-software te komen, aldus Microsoft. In een reactie noemden Symantec en McAfee het product van Microsoft inferieur.
(Lastige kwestie; een afweging tussen beveiliging en eerlijke concurrentie. Ik kan me goed voorstellen dat antivirus-leveranciers hier niet blij mee zijn. Iedereen heeft Windows en wanneer dat als distributiemedium wordt misbruikt heeft dat inderdaad iets oneerlijks. De problematiek verschilt in feite niet veel van destijds met de browsers, zij het dat we toen allemaal de Internet Explorer kregen, en Security Essentials nu als optie -en toegegeven, in een uithoek van een of andere Update-scherm- wordt getoond om eventueel te installeren. Principieel juist lijkt me dat Microsoft aan alle aanbieders van antivirus-software de mogelijkheid biedt om hun software OOK via Windows Update te laten installeren. Dan kan de gebruiker, precies zoals bij de browsers, kiezen. En dat keuzemoment is belangrijk, want pas dan gaat de gebruiker zich erin verdiepen waar het precies om gaat, en gaat hij mogelijk ook het aanbod pas vergelijken, waarna op functionaliteit wordt geconcurreerd en niet op de toevallige aanwezigheid in het distributiemedium... Doet me denken aan het idee om Windows Update ook voor software van derden te laten gebruiken. Hierbij de suggestie om dat niet alleen voor patches te doen maar ook voor zoiets als antivirus-software. Voor je het weet is Windows Update een App Store voor Windows.. :-) -RO)

Net Kort

Nu ook 'Express' BES server voor Domino/Notes

bbResearch in Motion bracht vorige week een gratis 'Express' versie uit van de BlackBerry Enterprise Server (BES) voor IBM Domino / Lotus Notes. Zo'n 'Express' versie is wel geschikt voor een ongelimiteerd aantal gebruikers, maar bevat niet alle beheer-policies; maar 75 van de normaal meer dan 500 policies. Er bestond al een Express-versie van de BES server voor Exchange; die verscheen in de lente en ondersteunt maar 35 policies. Het is mogelijk om de volledige BES server samen met de Express versie gecombineerd in één omgeving te gebruiken, bijvoorbeeld de gratis versie voor mensen die niet intensief of met gevoelige gegevens gebruik maken van de BlackBerry.

Hyper-V Cloud Fast Track

cloudMicrosoft kondigde gisteren tijdens Tech-Ed in Berlijn een nieuw programma voor de 'private cloud' aan, namelijk 'Hyper-V Cloud Fast Track'. Als onderdeel van dit programma kunnen hardware-leveranciers een pakket samenstellen met hun eigen hardware, maar met van Microsoft; Windows Server 2008 R2 met Hyper-V, System Center Operations Manager, System Center Virtual Machine Manager, System Center Service Manager, Opalis en System Center Virtual Machine Manager R2 Self-Service Portal. Er zijn al zes server-leveranciers die zich bij het programma hebben aangesloten, te weten; Dell, Fujitsu, Hitachi, HP, IBM en NEC, waarvan Dell en IBM per direct een pakket in een voorgeconfigureerde server aanbieden. De manier waarop het pakket moet worden geïnstalleerd is door Microsoft strikt omschreven.
Volgens Microsoft is dit programma bedoeld om grote klanten meer keuze te bieden van meer leveranciers.

Code voor lek in Android

androidTijdens de HouSecCon conferentie in Houston heeft de beveiligingsonderzoeker M.J. Keith donderdag code gepubliceerd die misbruik maakt van een lek in Android (alle versies voor 2.2). Het lek, dat in de WebKit browser-engine zit, is te misbruiken via html. Google zegt zich bewust te zijn van het lek, en dat het in versie 2.2 van Android niet voorkomt. Volgens Google draait versie 2.2 op 36,2 procent van alle Android-telefoons. Vanwege de afscherming binnen Android, kan een hacker die misbruik maakt van het lek alleen dat benaderen wat de browser ook kan zien; het compleet overnemen van een telefoon is daarmee niet aan de orde. Alleen gegevens kunnen worden uitgelezen. Het lek legt bloot dat er geen structuur bestaat voor het patchen van al die Android-telefoons; dat is in de meeste gevallen een taak voor de leverancier of de maker.
Een audit van de broncode van Android heeft uitgewezen dat er veel potentiële problemen in de kernel zitten; mogelijk wel 359 lekken, waarvan een kwart 'critical'. Er zijn dus nog veel meer exploits zoals de bovenstaande voor Android te verwachten.
(Met de grote aantallen van Android-telefoons die er momenteel worden verkocht, lijkt me de veiligheid van het platform een serieus probleem te worden. Hoe meer mensen het gebruiken, hoe interessanter het wordt om er exploits voor te maken. Al is het nu lastig in te schatten hoeveel schade kan worden aangericht. Gelukkig is het starten van code onmogelijk, en daarmee zijn botnet-taferelen uitgesloten. Maar naarmate er meer mensen hun telefoon voor bankieren gaan gebruiken, zal misbruik ongetwijfeld toenemen. Is de veiligheid en het -ontbrekende- patchproces de achilleshiel van Android? -RO)

Nokia neemt touwtjes in handen van Symbian

symbianNokia neemt de ontwikkeling van Symbian van de Symbian Foundation over. Die laatste zal geleidelijk veranderen van coördinerend orgaan van Symbian, naar licentiehouder. Nadat Samsung en Sony Ericsson de handen van Symbian hadden getrokken, voornamelijk ten gunste van Android, werd er driftig gespeculeerd over de toekomst van Symbian. Maar Nokia zegt er nog steeds achter te staan, en zegt ook dat deze wijziging geen consequenties heeft voor de plannen van Nokia met Symbian, of de roadmap van producten.

Pinnen via internet

currenceCurrence laat weten dat pinnen nu ook via internet mogelijk is. Tot nu toe moest voor de veiligheid een betaalautomaat gekoppeld zijn aan een speciaal gecertificeerde datacom-lijn, maar door aanpassingen in de betaalautomaat en bij de verwerkende computers is dat niet meer nodig. En daarmee is pinnen vanaf nu ook via een gewone internetverbinding mogelijk. Ondernemers die 'inbellen' kunnen dus nu overstappen op 'breedbandpinnen'. Dat breedbandpinnen is niet voor alle ondernemers goedkoper dan een inbelverbinding; ondernemers betalen niet meer per transactie, maar een vast maandbedrag. Het voordeel wordt groter bij meer pintransacties. Het is wel sneller dan inbellen. Volgens Currence wordt breedbandpinnen wel de toekomst en zullen 'binnen enige jaren de ouderwetse telefonieverbindingen (PSTN en ISDN-B) worden uitgefaseerd'.

Ballmer verkoopt Microsoft-aandelen

ballmerMicrosoft CEO Steve Ballmer heeft 49 miljoen Microsoft-aandelen verkocht, ter waarde van ongeveer 1,3 miljard dollar. Hij heeft aangekondigd er nog 26 miljoen te gaan verkopen, waarmee hij in totaal 2 miljard op zijn bankrekening zal zien bijschrijven. De laatste keer dat Ballmer dat deed was zeven jaar geleden, toen hij rond een miljard dollar aan aandelen verkocht. Iemand als Ballmer kan zoiets niet doen zonder dat er driftig gespeculeerd wordt over zijn bedoelingen. Ballmer zegt zelf dat het een privé-kwestie is, en dat hij zich nog altijd even veel bij Microsoft betrokken voelt.
(Opgroeiende kinderen, die kosten geld. ;-) Toch even snel uitgerekend hoeveel 2 miljard op de bank per jaar oplevert, tegen 2 procent rente; 40 miljoen. Leuk jaarinkomen. Alleen; op welke bank zet je dat? Overheidsgarantie gaat hier maar tot 100.000.. Om alles veilig weg te zetten heb je dan 20.000 banken nodig. Sjonge wat heb je toch een problemen als je zoveel geld hebt... -RO)

Spannende links

Announcing the F# Compiler + Library Source Code Drop

Microsoft heeft de programmeertaal F# (spreek uit 'F-sharp') in open source vrijgegeven. F# is een zogenoemde 'functionele' programmeertaal. In de blog legt Microsoft meer uit over de bedoeling ermee. (MSDN)

Silverlight Questions

Bob Muglia van Microsoft had het vorige week over een verschuiving in de strategie, van Silverlight naar html5. Die uitspraak zorgde voor nogal wat verwarring, en zorgde er ook voor dat twee andere Microsoft-medewerkers zich geroepen voelden om er iets over te zeggen. Hier de blog van Scott Guthrie en die van S. Somasegar. Kort: Silverlight is niet dood.

Windows Phone 7 lacks on-device encryption

Bij Windows Phone 7 is het niet mogelijk om encryptie toe te passen en voor sommige bedrijven is dat een voorwaarde om e-mail te mogen ontvangen op de telefoon. Microsoft belooft encryptie voor een volgende versie van Windows Phone 7. (InfoWorld)

Web browser pioneer backs new way to surf Net

Marc Andreessen, ooit de oprichter van Netscape, heeft zich nu achter een nieuwe browser geschaard. Hij steunt 'RockMelt', volgens hem een browser die ze in de tijd van Netscape hadden gemaakt... als ze geweten hadden hoe de mensen het internet zouden gaan gebruiken. RockMelt vereist van de gebruiker een Facebook-account en begint met inloggen bij Facebook. En zo is alles gegroepeerd rond de activiteiten van de gebruiker. (MSNBC)
Hoe dat er uit ziet kun je hier zien bij CNET.

Software Updates

Forefront Endpoint Protection Release Candidate

forefrontGisteren tijdens Tech-Ed kondigde Microsoft de beschikbaarheid van de 'Release Candidate' (RC) versie van de Forefront Endpoint Protection client aan. De Release Candidate is nu te downloaden. Forefront Endpoint Protection is de nieuwe naam van wat vroeger 'Forefront Client Security' (FCS) heette. Microsoft herhaalde nog maar eens dat het product op schema ligt voor een algemene beschikbaarheid van de definitieve versie voor het einde van 2010. Forefront Endpoint Protection is gebaseerd op System Center Configuration Manager 2007 R2 en moet een Windows-omgeving beveiligen, vanaf Windows XP en Windows Server 2003.

Off-Net

iPhone Doubles as Trackpad on this Omnio WOWKeys Keyboard

De Omnio WOWKeys is een toetsenbord waar je je iPhone in kunt schuiven. Da's handig. De iPhone wordt opgeladen, dient als een trackpad voor je pc, en je kunt het toetsenbord ook gebruiken om de iPhone te bedienen. (Everything USB)

I Dare You To Splash

Dit is een bijzondere patchkast. Niet spetteren, op risico van elektrocutie. (There, I Fixed It)

Colofon

NGN Nieuwsbrief is een gratis uitgave voor leden van de NGN - Netwerk Gebruikersgroep Nederland.
(c) Deze nieuwsbrief is onderdeel van een individueel lidmaatschap van de NGN en uitsluitend voor persoonlijk gebruik. Verdere (gedeeltelijke) verspreiding in welke vorm dan ook is niet toegestaan zonder schriftelijke goedkeuring van de uitgever.
Heb je ook nieuws, of een mening? Ron.Onrust@ngn.nl
Heb je problemen met toezending, of anderzins met de techniek van de website? webmasters@ngn.nl.
Uitgever: LanVision BV, in opdracht van de NGN.
Redactie en samenstelling: Ron Onrust.

De NGN is op allerlei platformen actief, elk platform heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welke past goed bij jou? Zoek de NGN daar dan op!

Connect met de NGN

NGN logoDe NGN is op allerlei platformen actief, elk platform heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welke past goed bij jou? Zoek de NGN daar dan op!
Yammer: NGN (inloggen met @ngn.nl-adres)
Linkedin: Profiel (Connect!) en de NGN-groep.
Twitter: @NetGeNoten.
Google Reader: Interessante geselecteerde artikelen.
Youtube: Profiel (abonneer).
NGN: High-res video's en evenementen