LanVision Nieuwsbrief v.10.31Van de redactietafel

Grappig dat Adobe en Microsoft in dezelfde week zo in het nieuws kunnen komen met concurrerende producten. Microsoft brengt een product op de markt ('Silverlight') dat het moet gaan opnemen tegen Flash, en Adobe komt met een media player waarmee het mogelijk wordt om juist Flash-media offline te bekijken. Critici zeggen dat Microsoft rijkelijk laat komt met Silverlight, omdat Flash al zo lang bestaat en zo een groot marktaandeel heeft verworven. Anderen zeggen juist weer dat het wel eens tijd werd dat de hegemonie van Flash werd doorbroken. Tot dusverre was er voor dit soort toepassingen maar een serieuze oplossing en dat was Flash.
De media player van Adobe toont volgens mij weer aan dat Adobe alweer aan de volgende stappen bezig is, en dus flink voorligt op Microsoft.
* Voor de mobiele werkplaats 'Vulnerability Scanning' op 26 april in De Meern zijn nog plaatsen vrij. Tijdens deze sessie wordt gezocht naar vulnerabilities, en de scanresultaten zullen worden besproken; hoe die te interpreteren en wat ermee te doen. Het betreft een avondsessie die om 19:30 begint.
- Ron Onrust, samensteller LanVision Nieuwsbrief


Nieuws

Microsoft Silverlight: Flash-killer

Deze week heeft Microsoft een nieuwe techniek gedemonstreerd die het moet gaan opnemen tegen Adobe's Flash, en dus 'rich media' als video direct vanaf websites in beeld kan brengen. Dit 'Silverlight' is een plug-in voor de browser en maakt gebruik van Vista's Windows Presentation Foundation (WPF), een grafisch platform. Microsoft richt zich hiermee op drie doelgroepen; uitgevers die video en andere grafische inhoud via het internet willen distribueren, ontwerpers en ontwikkelaars die hiervoor applicaties bouwen en eindgebruikers die media op de meest-fraaie manier op het web in beeld gebracht willen zien. Silverlight zou compatible zijn met een reeks browsers, waaronder Internet Explorer, Safari en Firefox. Microsoft's Expression toolset wordt de omgeving om applicaties in te bouwen, en wordt dus Microsoft's tegenhanger voor Adobe's Creative Suite 3.  Expression moet in juni beschikbaar komen. Een beta van Silverlight komt eind april.


Energiezuinige servers IBM

IBM voegt nieuwe modellen aan haar server-aanbod toe, die uitgerust zijn met technieken om energiezuiniger te functioneren. De blade servers bevatten een processor die minder stroom verbruikt, en flash geheugen in plaats van harddisks. De Intel quad-core 'Clovertown' draait op 1,6 GHz in plaats van op 1,8 GHz en verbruikt daarom maar 50 watt in plaats van 80 watt. De nieuwe BladeCenter servers hebben ook geen harddisk, maar in plaats daarvan een 4 GB flash disk die volgens IBM 95 procent minder stroom verbruikt.
Daarnaast zegt IBM ook de interne efficiëncy van de stroomtoevoer te hebben verbeterd, waardoor de algemene efficiëncy van de blade server bij 90 procent ligt en die van de rack server bij 85 procent. Dit getal drukt uit hoeveel energie er niet door middel van warmte verloren gaat. Volgens IBM ligt het gemiddelde in de markt maar bij 70 procent.
IBM werkt ook samen met de fabrikanten van netwerkcomponenten om het energieverbruik naar beneden te krijgen; een 20-poorts 10 Gb Ethernet switch in een IBM blade chassis verbruikt maar 60 watt.


Citaat

Citaat - Suttleworth

"Ik betaal Ubuntu graag uit pure filantropie. Ik moet sowieso de buit kwijt zien te raken."
- Mark Suttleworth, CEO van Ubuntu-maker Canonical, werd rijk met de verkoop van security-bedrijf Thawte Consulting, waar hij in 2000 $575 miljoen voor kreeg. Ubuntu is nu een hobby, maar hij zei het wel voor mogelijk te houden dat Ubuntu zichzelf gaat bedruipen.


Nieuwe weblog

Oproep Linux beheerders

Sander van Vugt doet hierbij een oproep voor input. Voor de gelegenheid is hij op de NGN-website een weblog begonnen, waarin hij je op de hoogte wil houden van de voortgang van zijn project. Hier zijn oproep:

Stel, je bent een Linux-beheerder. Je weet al van vi en ls en draait ook voor de installatie van een nieuw programmaatje je hand niet meer om. Toch zijn er vast wel zaken waar je wel tegenaan loopt en eigenlijk niet uitkomt. Zaken waar ook Google net niet goed genoeg is als hulp. Of misschien zijn er zaken waar je tegenaan gelopen bent, die net iets verder gaan dan de basics maar waarvan je vindt dat iedereen ze wel moet weten. Dan hoor ik dus graag van je. Ik wil namelijk voor de Amerikaanse uitgever Apress een boek gaan schrijven over juist dat soort pijnpunten. Een boek dus dat elke Linux-beheerder op zijn bureau wil hebben staan.

Hoe het werkt? Stuur mij een mail met daarin jou onderwerpen. Ik zal elke mail zorgvuldig in overweging nemen en op basis van jullie input een inhoudsopgave samenstellen. Bij deze kan ik je alvast beloven dat iedereen die mij input geeft, een bedankje krijgt in het voorwoord van het boek. Daarnaast verloot ik vijf boeken onder alle inzenders. Ik hoor graag van je op mail@sandervanvugt.nl

Hier vind je Sander's weblog.


Net Kort

Media player van Adobe

Adobe Systems heeft haar eerste desktop media player ontwikkeld en heeft deze gisteren voor het eerst laten zien tijdens de National Association of Broadcasters beurs die deze week in Las Vegas plaatsvindt. De media player moet gebruikers in staat stellen om offline clips af te spelen die zijn voorzien van advertenties. Daarmee moet het product interessant worden voor media-bedrijven, bedrijven die toch al in 80 tot 90 procent van de gevallen van Adobe Flash gebruik maken om hun waar te laten zien. Voor gebruikers is de player niet zo interessant, omdat hij alleen maar in staat is om Flash-media af te spelen, waardoor een gebruiker vast zit aan meer players om alle soorten bestanden af te kunnen spelen. Later dit jaar moet de player als beta beschikbaar komen, en de definitieve versie moet er nog voor het einde van het jaar zijn. Kijkers kunnen een clip waarderen, en 'favorits' markeren. Voor uitgevers bestaan de mogelijkheden voor on-demand streaming, live streaming, progressive download en protected download-and-play.


Microsoft helpt met naar web brengen

Microsoft heeft enige ondersteuningsinitiatieven voor hostingbedrijven om online applicaties aan te bieden samengevoegd in een nieuw programma, speciaal gericht op de onafhankelijke software-ontwikkelaars. Dit 'Microsoft SaaS Incubation Center Program' werd gisteren actief, en biedt infrastructuur en diensten voor hostingbedrijven die ontwikkelaars kunnen helpen bij het online aanbieden van hun applicaties. Er zijn al acht hostingbedrijven die zich hebben aangesloten bij het programma, vier in de VS en vier in Europa.


Ubuntu 7.04

Gisteren verscheen van Canonical de 7.04-versie van de Linux distributie Ubuntu, met daarin twee virtualisatie-technieken. Opvallend is de aanpak van Ubuntu, die nogal verschilt van de aanpak van de concurrent. Ten eerste wordt door Ubuntu 'paravirt-ops' ondersteund, een 'layer' waardoor Linux beter samenwerkt met marktleider VMware. En ten tweede bevat Ubuntu 7.04 KVM, waarmee andere besturingssystemen als guest bovenop Linux kunnen draaien. Concurrentie als Red Hat en SUSE Linux heeft gekozen voor Xen. Maar Xen vraagt volgens Ubuntu om een aparte kernel, in tegenstelling tot de oplossingen met VMware en KVM.
In een blog kwam Canonical-CEO Mark Shuttleworth met details over de opvolger van deze versie 7.04, die in oktober het daglicht zal zien.


Leopard-vertraging probleem voor Boot Camp gebruikers

Het uitstel van de volgende versie van Mac OS X 'Leopard' tot oktober betekent mogelijk een probleempje voor gebruikers van de Boot Camp dual-boot software. In de voorwaarden van Boot Camp staat namelijk dat de licentie per 30 september stopt en dat betekent dat de Assistant van Boot Camp vanaf die datum niet meer werkt. Sommige beheerstaken binnen Boot Camp kunnen dan niet meer worden uitgevoerd. Apple heeft toegezegd dat de functionaliteit van Boot Camp in Mac OS X zal worden ondergebracht, en voorheen werd ervan uitgegaan dat Leopard er voor 30 september zou zijn.


Samsung verenigt Blu-ray en HD DVD

Samsung Electronics, een van de belangrijkste krachten achter Blu-ray, heeft laten weten van plan te zijn later dit jaar een player op de markt te brengen die zowel Blu-ray als HD DVD disks kan afspelen. Deze BD-UP5000 player moet eind 2007 in de VS leverbaar worden, en in de maanden daarna in Europa. 'Onze aandacht gaat uit naar de consument en niet naar een specifieke techniek,' zei een woordvoerder. En dat is een beetje een wrange uitspraak, omdat Samsung een van de bedrijven is die ervoor heeft gezorgd dat zich een standaardisatieslag afspeelt tussen Blu-ray en HD DVD.


Barcode met kleur

Microsoft heeft een nieuwe barcode ontwikkeld die dankzij kleurgebruik meer informatie kan bevatten. Het nieuwe barcode-formaat, dat werkt middels vier of acht kleurtinten, is speciaal bedoeld voor gebruik op commerciële media zoals films, videospelletjes en andere opnamen. Volgens Microsoft kan de 'High Capacity Color Bar Code' al tegen het einde van dit jaar op dvd's verschijnen. De barcode moet voorzien in extra beveiliging, of extra diensten zoals links naar extra inhoud ('bonus features'). Er zitten wel nadelen aan de nieuwe barcodes; de afdruk moet van een redelijk hoge kwaliteit zijn en de huidige barcodelezers zijn ongeschikt. Maar een Microsoft-medewerker wijst erop dat ze wel weer te lezen zijn middels apparatuur waar consumenten vaak al over beschikken, zoals een webcam of de camera in een mobiele telefoon.


OmniFind verbeterd

IBM en Yahoo hebben hun gezamenlijk product voor zoeken binnen een bedrijf verbeterd. Gisteren verscheen een upgrade van IBM OmniFind Yahoo Edition, een concurrent voor de Google Mini. De nieuwe versie bevat een nieuwe interface die beter aan de eigen website en huisstijl te passen is. Daarnaast wordt metadata beter ondersteund, waardoor beter wordt geïndexeerd en zoekresultaten beter zijn. IBM OmniFind Yahoo Edition kan tot 500.000 documenten indexeren, in 200 verschillende bestandsformaten.


Net Economie

Google koopt DoubleClick

Google heeft $3,1 miljard aan contanten neergelegd voor advertentieverkoper DoubleClick. DoubleClick moet met name het aanbod van Google versterken op het gebied van 'rich media' advertenties, waar Google nu niet zo sterk in is. De huidige dienstverlening van Google concentreert zich op het verlengde van de zoekmachine; op tekst gebaseerde 'pay-per-click' advertenties, maar DoubleClick moet daar banners, grafische advertenties en advertenties met video aan toevoegen. Omdat de dienstverlening zo aanvullend is, was er al langer een samenwerking tussen Google en DoubleClick. De overname wordt als een gevoelige slag voor Microsoft gezien, dat toch al moeite had om haar online aanwezigheid om te zetten in klinkende munt. InfoWorld ruikt in een commentaar al een monopolie.


Asustek komt met goedkope pc's

Gisteren heeft het Taiwanese Asustek Computer bevestigd later dit jaar een aantal goedkope pc's op de markt te zullen brengen, die zijn gericht op ontwikkelingslanden. Er worden in de tweede helft van dit jaar vijf pc's geïntroduceerd, die respectievelijk $199,-, $249,-, $299,-, $399,- en $549,- kosten.


Software Updates

Apple Final Cut Studio 2

Zodag kwam Apple met haar software-pakket voor het bewerken van video, Final Cut Studio 2. Ook Final Cut Server zag het daglicht, een nieuwe server waarmee omroepen het productieproces kunnen beheren. Deze server komt in de zomer te koop voor $999,-, met tien licenties voor gelijktijdige gebruikers. Een ongelimiteerde versie kost $1.999,-. Final Cut Studio 2 moet in mei verschijnen. Er zitten grote verbeteringen in, waaronder de mogelijkheid om meer videoformaten tegelijk te bewerken, en het neutraliseren van plotselinge camerabewegingen.


Microsoft: pas op voor DNS-lek

Microsoft waarschuwt voor een lek in haar server-producten, waar hackers al, zij het op kleine schaal, misbruik van maken. Hackers kunnen in het ergste geval een systeem compleet overnemen. Secunia kwalificeert het lek als 'zeer ernstig'. Microsoft werkt aan een patch, maar weet nog niet wanneer deze vrij zal worden gegeven. Het lek huist in de DNS server service, waardoor daar een buffer overrun mogelijk wordt. Microsoft geeft intussen tips hoe misbruik kan worden voorkomen.


Patches Cisco

Cisco heeft een reeks van beveiligingslekken gedicht in de software die wordt gebruikt voor het beheer van draadloze producten. Donderdag verschenen twee series van patches; een voor de Wireless Control System software die wordt gebruikt voor de Aironet Lightweight Access Points, Wireless LAN Controllers en de Wireless Location Appliance, en de tweede voor de Wireless LAN Controller die Aironet access points beheert, maar ook voor lekken in de access points zelf.


Relletje om uitgelekte software

Microsoft onderneemt stappen om erachter te komen wie de CTP (Community Technology Preview) van Windows Home Server naar een website (The Hotfix.net) heeft gelekt. Al snel nadat de versie was vrijgegeven aan een beperkte groep testers verscheen de versie online. Microsoft heeft de verdachte MVP's (Most Valuable Professionals) de toegang tot de beta ontzegt, totdat duidelijk is wie voor het lekken verantwoordelijk is.


Off-Net

Will It Return?

Misschien kun je je de video's van 'will it blend?' nog herinneren. Nu probeerde het team een gepureerde videocamera onder de 'binnen 14 dagen inruilgarantie' terug te brengen. 'Ik struikelde en hij viel in de blender.' Nemen ze hem terug?


Crashtest met Dell ATG-notebook

ZDNet TV 'sloopt' een laptop en legt het vast op video. Hoe komt de laptop eraf als je hem laat vallen, er een hamer op laat vallen, of er met een auto overheen rijdt?


The 20 Most Annoying Tech Products

PC World heeft een lijst opgesteld van de 20 meest-irritante it-producten. (Ik was het redelijk eens met de nummer één, de AOL -in Nederland CompuServe- cd's, die je werkelijk overal gratis bij kreeg. -RO)


Colofon

LanVision Nieuwsbrief is een gratis uitgave voor leden van de NGN - Netwerk Gebruikersgroep Nederland. Redactie en samenstelling: Ronict, http://ronict.nl Bijdragen aan deze editie: Sander van Vugt.
Heb je ook nieuws, of een mening? Ron.Onrust@ngn.nl
Heb je problemen met toezending, of anderzins met de techniek van de website? webmasters@ngn.nl. Deze uitgave is louter voor persoonlijk gebruik en mag niet verder worden verspreid.